Рибки > Лабиринтови

Стартирам аквариум

(1/3) > >>

Тина Гошева:
Здравейте преди 4  месеца в зоомагазин ме измамиха, казаха ми че мога да гледам Бета в 3 литра аквариум бях скиптично настроена сложих грунд, водорасло, напълних вода от чешмата и направо сложих рибката в началото си плуваше след месец опашките ѝ се накъсаха четох че има 4 причини за накъсването:
1.Гъбична инфекция ( не е от това ползвам метиленово синьо 2 месеца вече )
2.Замърсен аквариум (веднага го измих цялостно, но не е от това аз винаги го мия цялостно и всеки ден сменям 50% от водата)
3. Да има нещо остро в аквариума (извадих всичко ,но опашките не са зараснали)
4.Стрес от малък аквариум (това е, там пише ,че рибките живеят в поне 5 литров аквариум)
Сега ще стартирам нов 15 литров аквариум (не ме притеснява честото сменяне на водата) ще ми трябват нагревател, термометър, помпа , вътрешен филтър. Също грунд, растения за преден план:гледах в интернет едни тъмно зелени мъхчета, но незнам как се казват за среден план: Валиснерия  и Анубиас, за отзад Вие ми предложете , разбрах, че за да гледам растения ми трябва 2-4мм грунд с височина 2-5см.Азотния цикъл ми е малко объркан значи разбрах ,че трябва да сложа грунда с камъните  и растенията да напълня аквариума с престоялата вода да пусна аерацията  да сложа стрита храна и да меря често pH и след 4 седмици да сложа рибката сигурно не е така поправете ме ако греша,моля Ви !
Приемам критика и Ви благодаря предварително!
Въпроси:
Как се казват зелените мъхчета ,за които писах по-горе ?
Какви растения да сложа отзад в аквариума?
Можете ли да ми кажете сайт за растения,  защото може в зоомагазина да нямат?
Бетите живеят в спокойна вода този филтър няма ли да е проблем?
Аквариума с техниката и другите неща ще ги купя в петък.

didak:
Здравейте, да, така по-ще се получат нещата. Бързорастящи растения - валиснерията е добър вариант, анубиас - по-добре нана. В малък аквариум колкото са им по-малки листата стоят по-добре. Филтър, помпа - принципно може и без двете при два пъти седмично смяна на 30% вода и да бетата не обича много течение. Осветление - ако има известно осветяване с дневна /непряка/ светлина, поне в началото ще е достатъчно, по-късно, когато се "хванат" растенията може и лампа, но слаба и по малко. Успех!

Тина Гошева:
Много Ви,
 благодаря!!! :D

svgnsali:
Абе то е така, ама и хич не е така  :)
Темите за стартиращи, сигурно сте ги минали, не е зле да се повтори.
Както всяко ново хоби и това си иска четене, питане и т.н.
Аз раздавам с шепи явански мъх, често и хвърлям. Ако искате, на ЛС данни за Еконт. Питате чичко гугал какво е що и ще видите. Аз не му правя нищо, при мен просто вирее като плевел. Вързал съм го на корен с корда, ама преди доста време и сега си стои от самосебе си.
Тия 15 л обем за нищо не стават мен ако питате. В продавалниците е пълно с аква 2ра ръка, не разбрах откъде сте, да ви опътим за нещо по разумно като размери и обем, custom made дет се вика по модерно му.
Нямам голям успех с бети, признавам , но филтрацията винаги е нужна. Не сменяйте много вода и много често, да не цакате баланса. Аквариума не се дезинфекцира, колкото и да е актуално това сега. Просто сменяте около 20-30 % (процента) от реалният обем вода.  С престояла вода. Колкото по хлорирана от чешамата, толкова по престоя трябва да е. Има и крайни решения, да се аерира, докато престоява, но едва ли ще ви се наложи.
Те за тва малките литражи са боза, щото като сложиш филтъра и 1/2 отиде ..
Нагревател за сега може да прескочите.
Сайт за продажба на растения не знам да има, но знае ли човек.
Ако позволите съвет, вижте макс какво място имате за аквариум, споделете тук, намерете майстор, който да го направи по вашите макс размери. Филтъра е важен, там се действа като Мечо пух. Няма риба, която да и стане лошо от добра филтрация. Силата, може да се нагласи някак.
Пак да повторя, трябва да почетете и поровите в нета за основните грешки на новобранците. Няма смисъл да откривате топлата вода, да наливате пари в зоо магазини (макар че и те трябва да продават, няма как) всичко е написано и в този и др форуми.

Тина Гошева:
Благодаря Ви, ще се откажа от яванския мъх ще сложа нещо друго, филтър задължително ще сложа. Ами 15 литра ще бъде аквариума  :sorry:..А за азотния цикъл добре ли съм разбрала?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия