Рибки > Лабиринтови

Стартирам аквариум

<< < (3/3)

Тина Гошева:
Проблемът, е че съм непълнолетна. Живея с майка ми и баща ми и сега каквото кажат те това става :dontknow:

Chr:
Малко късно се включвам, сигурно вече няма значение, но все пак - може на някой друг да е полезно.

 - Колеги, ясно е, че всички харесваме големи аквариуми, но тук става въпрос за бета !  Спокойно ще живее и в 3 литра, пък на 15 - даже има и място за скейп !
Я вижте какво правят хората в тия буркани:


   Един хубав малък корен, малко добре подбрани непретенциозни  растения, и си става аквариум - слънце !
"Азотния цикъл" е кодовото заименование на процеса, при който ти се завъждат бактерии във филтъра, които преработват отпадъците от рибите (лаишки казано).  Тия бактерии се купуват от всеки магазин.
    Миенето на аквариума, ако се има предвид изваждане на всичко и измиване на чешмата - не мисля че е удачно.  Веднъж като се е стабилизирал аквариума, сменяш ежеседмично 1/4 от водата и това е.  Смяната се прави, за да разкараш част от отпадните продукти от рибите (и от гниещи листа на растения и неизядена храна), а не за да се измие стъклото.  Грунда не се вади да се мие, защото в него се натрупват полезни вещества за растенията. Затова е хубаво да имаш растения, а и определено е по- красиво.
    Относно самите растения - колегите казват да вземеш бързорастящи.  В това има смисъл, защото като растат бързо, бързо ще изяждат натрупаните във водата нитрати и фосфати (отпадъка от рибите е храна за растенията).  Само че скоро ще почнеш да изхвърляш от тях, защото ще превземат аквариумчето. А и като цяло - бързорастящите искат по-сериозно осветление, и торене.     Моят съвет е комбинация от бързорастящи (да обират нитратите) и бавни (примерно криптокорини или микрозорум върху коренче), които да не искат сериозна поддръжка.
   Нещо такова:

Тина Гошева:
Много благодаря! :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия