Проблеми > Проблеми

Кафяви нишковидни или Ризоклониум (Rhizoclonium)

<< < (3/4) > >>

dennis:
Благодаря, това в действителност не го бях отчел. Но бях извадил един цитат от сайтът им, в който се казваше, че имаш ли водорасли, то препаратът ще стимулира техният растеж, няма да го подтиска. Ако ще увеличава дозата първо трябва да прочисти механично в някаква степен . А вече, ако се окаже, че това не са водорасли..

Daniel:
Здравейте и благодаря за помоща и напътствията който ми давате.


Описъл съм параметрите както ми ги дава на теста с десетичната запетая.
Примерно на този тест за фосфати резултата е бил в първото синьо кръгче и трябва да е 0.05 така поне го разбирам.Не съм мерил КH-то и да прав си за контролера че трябва да го настроя по карбоновата твърдост, така съм чел и аз но не съм го направил все още, последния път нямаше на JBL в магазина а аз тях ги харесвам, ще гледам да набавя и измеря тези дни.


Seachem Flourish съм го спрял то почти и нямам от него, почистил съм аквариума и съм сменил 50% от водата, почистих и филтъра и му сложих финна филтърна вата, незнам дали беше правилно.


Аквариума го дават 150л. аз го пълня до маркировката, незнам колко точно но предполагам че си прав.
Осветлението като го измеря е на около 48 - 50см от грунда. Казвам го за да знаете може да е от полза.


Скоро ще вдигна още малко дъното, взел съм подложка (така май му викаха) минерален субстрат на Денерле 10в1 4.8кг и един кристален кварцов чакъл пак на Денерле 20кг. по ситен е и искам да гледам малки корита джуджета, но май ще ми е много.


Да не се отплесвам от темата
Значи трябва да вдигна дозата на торта най малко двойно и да оставя осветлението както си е, и да донастроя правилно контролера.

Иначе това чудо го имам почти от началото на стартирането на аквариума +- 1-2 месеца, значи от март месец, отначало покриваше всичко и растенята ми умираха за 10-15 дена, след като го изчистех се появяваше за ден два, много упорито и много бързо превземащо аквариума. За малко се бях тотказал, бях напълно отчаян от това, и то още в началото.
Като го растрия с пръсти е кафяво, когато исъхне или тръгне да умира като го напръскам с кислородна вода става зелено, както го описват в някой чуждестранни форуми Rhizoclonium, поне на това го опреличавам.


Ако нещо забравям подсетете ме, благодаря ви много.razr:
Ами да,имаш недостиг на хранителни вещества,дисбаланс между съотношението нитрат/фосфат и същевременно силно осветление и co2.

Бих те посъветвал да процедираш по следния начин:

-Изчисти ръчно,с четка или както ти е удобно всичко което можеш в аквариума от тази гад.

-Почисти филтъра,добави вата и активен въглен(ако имаш)

Тези две точки пишеш,че си ги направил,ако е било през последните 10 дни,може да ги пропуснеш.

-Спираш цо2 и светлината изцяло,спираш торенето,правиш 50% смяна на вода и покриваш аквариума с нещо(покривка,одеало,двоен чаршаф).Правиш пълно затъмнение за 4 дни.През това време никакви светлини,цо2,торене и т.н.Единствено може да отвиваш за много пестеливо хранене на рибите и да добавяш кислородна вода през тези 4 дни,около 25мл 3% дневно е добре.Добавяй го откъм страната на изходящата тръба,за да се размеси добре в аквариума.

-На четвъртия ден го отвиваш,подрязваш лошите/загнили части по растенията,правиш смяна на вода 50-70%,включваш осветлението,пускаш цо2-то и дозираш двойна дневна(4мл) доза зелена тропика веднага след смяната на водата.Тук вече може да си прецениш,въз основа на количеството алги(от снимките не мога да преценя,но не ми се виждат толкова зле) дали след три дни отново да направиш една 50% смяна на вода,за да изкараш напълно органиката от отмирането на нишките.

Оттам си продължаваш торенето с поне двойни дневни дози зелена тропика и отвреме на време правиш тест да следиш параметрите и ако трябва ще вдигнеш до тройна доза.Или примерно 3 дни в седмицата тройна и четири дни двойна доза.

Тази процедура със затъмняването и смените на вода има за цел,освен да елиминира водораслите и да нулира хранителните елементи,респективно дисбаланса и да започнеш да си ториш на чисто.

След затъмнението може да започнеш с 6 часов светоден,като вдигаш постепенно с 30 мин на два-три дни.Също така може да изключиш едната лампа на eheim,да останеш с двете(zetlight и другата eheim) и да пробваш на 70% осветление от сегашното как ще са нещата.Даже при двойна доза,ще е по-добре да стоиш на това осветление.Трите лампи са по-скоро за тройна.

Най-важното нещо е в периода на затъмнение да се сдобиеш с kh тест,за да настроиш цо2-то правилно след включването му после.Това е ключово!
Впоследствие може да си правиш тест веднъж на 7-10 дни,за да проследиш дали има нещо,което го бута,и да си сигурен,че kh-то(респективно co2-то) ти е в сравнително постоянен диапазон.

При gh и kh тестове може да си вземеш и само реагента(шишенцето).Двойно по-евтин е,а разликата с комплекта е,че няма стъклена мерителна чашка,която вече имаш от другите тестове,но и пластмасова разграфена капачка от сироп примерно също върши работа.Цветна скала не е нужна за тях,защото си променя цвета от син на оранжев при достигане на точното kh и просто се броят капките.
Ето линкове на реагента и целия тест,ти си прецени кое ще вземеш.

https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/testove-684/jbl-proaquatest-kh-reagens-reagent-za-karbonatna-tvyrdost-na-sladka-voda-58198

https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/testove-684/jbl-proaquatest-kh-carbonate-test-za-izmervane-karbonatnata-tvyrdost-na-sladka-voda-58197

https://www.youtube.com/watch?v=BsMOEJUPFGo

Успех и ни дръж в течение.
Ще следя темата!

Daniel:
Здравей и благодаря за отговора.

Да ти кажа вече съм заътъмнявал 2 пъти аквариума със спиране на осветление, co2, спиране на хранене, тор и т.н. но без да  слагам кислородна вода и ефекта беше моментен, след седмица всичко беше покрито със това.

Днес ми направи впечатление че между стълкото и субстрата има от това нещо и кислородната вода не достига до него и то си вирее отдолу, със спринцовка и игла вкарах там кислородна вода и веднага почна да позеленява. Вече почвам да се съмнявам че ще се отърва от това.Ще пробвам сега по твоя метот и ако не се получи пак със затамнението ще рестартирам следващия път, и ще махна активния субстрат.

Всичко съм изчистил даже и това от снимката, имаше съвсем малко и филтъра изчистих но нямам активен въглен.

Сега ще поръчам KH теста, тъкмо съм си харесал и една ножица на JBL дано е хубава.


Утре ще сменя 50% от водата и ще затъмня аквариума, ще спра Осветление, Торене, CO2, ще махна и едната лампа.
Ще слагам по 25мл. кислородна вода и ще го изсипвам от страната на изходящата тръба.


След 4 дни ще сменя 50-70% от водата ще почна да пускам осветлението за 6 часа, и ще дигам по 30мин. през 2-3 дни, ще пусна CO2 и ще сложа 2 дози тор. Може да сменя и на 3тия ден пак 50% от водата не е проблем.


Пак ще прочета всичко да не забравя нещо от съветите ти :) Благодаря много.

Daniel:

Добро утро.


Колега изпълнил съм всичко от съвета който ми даде.


--- Цитат от: razr на петък, 26 ноември 2021 г., 10:50 ч. ---
-Спираш цо2 и светлината изцяло,спираш торенето,правиш 50% смяна на вода и покриваш аквариума с нещо(покривка,одеало,двоен чаршаф).Правиш пълно затъмнение за 4 дни.През това време никакви светлини,цо2,торене и т.н.Единствено може да отвиваш за много пестеливо хранене на рибите и да добавяш кислородна вода през тези 4 дни,около 25мл 3% дневно е добре.Добавяй го откъм страната на изходящата тръба,за да се размеси добре в аквариума.

--- Край на цитата ---

Поръчал съм и KH теста, надявам се да дойде до сряда, и мисля да не храня рибите през тези 4 дни, ще добавям само кислородна вода. И ще пиша ако има нещо.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия