Проблеми > Проблеми

Кафяви нишковидни или Ризоклониум (Rhizoclonium)

<< < (2/4) > >>

dennis:

--- Цитат от: Daniel на вторник, 23 ноември 2021 г., 10:33 ч. ---
И аз слагам но по една капачка дневно, незнам точно колко е.

--- Край на цитата ---

Една капачка е 5мл в повечето случаи... Според мен ти идва в повече. Не спирай торенето, но определено го разреди. Може би СО2 и светлината могат да останат същите, за да могат растенията да си взимат същите количества вещества от водата, както досега, но вече да не остава за водораслите  Вземи най-обикновена спринцовка от аптеката, ако искаш да си по-прецизен, 10 стотинки е. Винаги получавам погледи, но вече дори не се и обяснявам :lol:

Daniel:
Имам колко искаш спринцовки и малки и голями, особенно от тестовете на JBL съм пълен с какви ли не джунджурии ама кой да се сети по точно да дозира с тях, е така си карам и аз.

Днес взех Dennerle E15 FerActiv желязо на таблетки че  Alternanthera Mini нешо не ми расте като хората и мисля да сложа една таблетка в корените , надявам се че няма да има проблем.

Ще оставя осветлението както си беше и CO2то също за да не объркам нещата ако намаля всичко заедно, само ще намаля торенето  през ден по 2мл. ще намаля и Seachem Flourish от него ще слагам по 2мл. а при смяна на водата ще слагам по 3 капачки 15мл.

Забравих да кажа че двете лампи на EHEIM daylight който са общо 15.4W 1620lm ги пускам само по 3часа на ден и ги увеличавам на седмица с по 30мин.


Ще зачистя дъното особенно около растенията и в ъглите кадето се събира повече органика с една пръчица като колегата по горе ми каза, ще оставя филтъра да поработи 2-3 часа да обере мрасотия ако има по водата и след това ще го зачистя и него. Имам и фина филтърна вата JBL Symec дали да сложа и от нея.


Имам също и от другия тор Tropica Premium Nutrition който е без азот и фосфор, но пък е подходящ за аквариуми с малко и бавно растящи растения с много риби. Аз нямам почти риба.

razr:
Почти сигурно имаш дисбаланс между основните параметри в растителния аквариум-светлина/цо2/торене/%-на смяна на вода.

Важно е да дозираш торовете и да изчисляваш смяната на водата според реалния обем на аквариума.При теб по вътрешни размери е около 134л,като махнем грунд,техника и т.н,грубо остават 120л вода.

От тестовете,които си дал P04 - 0.02 / Fe - 0.03 -десетичната запетая точна ли е,или имаш предвид 0.2/0.3 ?

Нека да разгледаме параметрите:

-Осветление - Идеално е според мен,точно за аквариума,макар че ако беше с едни 5см по-нисък щеше да пробива по-добре до дъното PAR-а.

-Торене - Зелената тропика е добра,но обикновено при high tech резервоари се използва x2/x3 от дозата на етикета.При твоят размер аквариум дозата по етикет е около 14мл на седмица,колкото и добавяш.Но реално тази доза не е за бързи аквариуми,а за low tech такива с 0.3w/л светлина и без подаване на цо2.И ако десетичните запетаи от тестовете са ти верни,точно това ти е слабото звено.Едни 28-30мл на седмица е минимум доза,с която аз лично бих опитал и следил,и то при положение,че си с активен субстрат.Иначе дозата вероятно клони повече към 40-42мл на седмица.

-Co2 - Добре е ,че си автоматизирал процеса с контролер,но измерил ли си kh-то на водата в аквариума,понеже не си го споменал като параметър?Не съм използвал досега контролер,но със сигурност трябва да се настройва PH-то на база KH-то на водата.Ако водата ти е с KH3 си в идеалните граници 29ppm при PH 6.5.Но ако примерно е 2 си на 19ppm,а при 5 на 48ppm.

-Смяна на вода - при 50-60л на седмица си абсолютно в разумната граница за този аквариум.

Ако намалиш торенето,както си написал в предишния си пост,ще задълбочиш проблема.Растенията ще спрат да растат,ще линеят,а водораслите ще ликуват.

Успех!

dennis:
Ако приемем, че е слагал по една капачка дневно както казва, мислейки я за 2 милилитра (за седмица 14мл), то една капачка реално клони към 5мл, тоест той в момента на проблема слага по около 35 милилитра тор на седмица или около 2 и половина пъти над това, което пише на етикета..

razr:

--- Цитат от: dennis на четвъртък, 25 ноември 2021 г., 18:57 ч. ---
Ако приемем, че е слагал по една капачка дневно както казва, мислейки я за 2 милилитра (за седмица 14мл), то една капачка реално клони към 5мл, тоест той в момента на проблема слага по около 35 милилитра тор на седмица или около 2 и половина пъти над това, което пише на етикета..

--- Край на цитата ---


Доколкото разбрах е слагал капачка от Seachem Flourish,който е само микроелементи,което води до още по-лош дисбаланс на микро/макро,респективно още по-лоши алги,тъй като в аквариума му няма достатъчно риби да му заместят макрото.Тоест добавянето само на Flourish,без комбинация с Flourish Nitrogen и Flourish Phosphorus е не просто излишно в неговия случай,но и вредно.
Конкретно аз говорих да слага двойна доза само от тора зелена Тропика,който е комбиниран микро/макро тор,от който е слагал 14мл седмично.Това са си седем помпи седмично,по една дневно.Там капачка няма и грешка не може да има в дозировката.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия