Автор Тема: Интересна информация за отглеждащите растения начинаещи.  (Прочетено 5283 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Има един два неточни  момента в отношението растения- водорасли.
Водораслите не се равиват в аквариум със стабилна среда и добре вървящи висши растения не заради изчерпването на хранителните вещества, а заради явлението алелопатия. Здравите растения отделят вещества наречени фитонциди които подтискат водораслите. Най прост пример- ако в едно здраво голямо растение някое от листата му започне да умира- то често веднага се покрива с водорасли.
Така че когато създаваме един растителен аквариум търсим балансът- най важният момент за съществуването му. Хората, които не са имали растителни аквариуми, особено от ускореният вид, не могат да разберат колко сложно е това. Не е достатъчно само да сглобиш комплекта по указанието- толкова осветление, толкова торове, такава филтрация, и еди какъв си набор растения....
Правилно е казано, че е добре да се започне с много растения, които след това евентуално могат да се заменят.
Преди години акваристите имаха един термин- “стара вода”. С това се обозначава именно стабилизирана аквариумна среда. Това се получава, когато химическите вещества и бактериите- цялата тази биохимия и микрофлора влязат в един стабилен баланс-  тогава и водораслите по естествен път си отиват. Тоест, има ги в минимални количества, но винаги присъстват.
Същото е както с хората и болестите- няма човек в които да няма вирус на туберкулоза и херпес- но само отслабеният организъм с нефункционираща добре имунна система позволява на тези вируси да развият болестно състояние.

Публикувано със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.