Проблеми > Проблеми

Болни Melanotaenia australis

(1/2) > >>

teodora:
       Здравейте!
 
   Започвам с това че ще бъда благодарна на всякакви съвети и критики.
Преди около две седмици стартирах аквариума си. Във водата добавих Start plus и Biofiltr. Седмица по-късно пуснах първите рибки - Анциструс и Калихт. Също някои растения и един охлюв Неритина. Всичко си беше добре, като изключа охлюва който обитаваше капака но не и аквариума. След още няколко дни добавих още две риби - Melanotaenia australis. Според мен се чувставаха чудесно съдейки по украската и жизнеността им. Прпблемът дойде на петия ден, когато забелязах много ситни бели точици предимно по плавниците на двете рибки. Закупих си FMC - универсален дезинфикатор. Според етикета прибавих нужната доза в аквариума и направих всичко останоло. По мнение на продавача трябва да слагам дезинфектанта на 1, 3, 5, .. и т н дни докато рибите се излекуват. Въпросът ми е: След пълното лечение ли се сменя част от водата или в дните в които не прибавям от препарата?
    Може би има някакво значение но откакто сложих ФМЦ охлюва предпочита да е във водата.
Моля за съвет!

teodora:
Благодаря! Това от което се притеснявам е да не предозирам с препарата, ако не сменям водата през това време. Иначе съм с вътрешен филтър, който ме посъветваха да не изключвам заради аерацията на водата.

Smeagol:
  Здравей. Ако препаратът ФМЦ не е стар или българско менте рибките ти трябва да са се оправили още след първата доза (на другия ден). Ако обаче все още са с точки може да повториш още втория ден. Хубаво е преди това да подмениш малко вода. За да не заразиш и инвентара и после рибките ти отново да преболедуват може да дезинфектираш маркучето за източване с вряла вода. Ако на третия ден все още има точки по-добре вземи друг препарат на някоя по-сериозна фирма и всичко ще мине за един ден.

teodora:
Здравей, Smeagol! Благодаря за надеждата и добрите съвети! Ще повторя днес процедурата, както казваш /втори ден е/. Моля те, ако знаеш по-качествен прапарат и ако не те затруднява да го напишеш тук! Като начинаещ взимам първото, което ми предложат, а от този за сега не виждам ефект. Благодаря още веднъж!

SkyNer:
От личен опит препоръчвам Sera Costapur

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия