Рибки > Кили рибки

Едногодишните килита или историята на оцеляването

<< < (3/6) > >>

malomir:
Няма да е лошо да се аргументираш колега. Така със сигурност ще разберем какво имаш предвид.

Kratun:
Преведената информация представлява доброволно положен труд, който не заслужава квалификации от сорта "световни глупости".
Ако има нещо невярно, неточно, подвеждащо или такова, което да вреди на занимаващите се с отглеждането на кили рибки - има си начин за нормални забележки. Споделянето на знания е неблагодарно занимание. Винаги ще се намери критик, който да "опровергае" информацията.
Още по-лошо става, когато потребител превежда чужди статии. Може да попадне на четящи, които не са съгласни с превода. Лесна квалификация "световни глупости", макар да нямаш две преведени изречения в полза на акваристиката.
Разни хора - разни идеали.
Остава да поправим грешките в глупостите. Нали, galagata?

galagata:
 =

galagata:
=

nihi79:
Уповавайки  се на собствения си скромен опит с кили рибките,ще си позволя да коментирам цитатите извадени от колегата  galagata.--- Цитат от: galagata на събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. ---
Авторът на статията на моменти е писал световни глупости. По долу извадениет цитати няма как да са верни.

"С дъждовете идват и всякакви диви животни, които допълнително размътват и замърсяват водата. Те са придружени и от хищници,  главно птици, насекоми и земноводни, които с удоволствие ловят цветните килита. В допълнение към видимите физически предизвикателства, местообитанията са изолирани и това води до потенциално ограничаване на генетичното разнообразие. Ембрионите на едногодишните килита също трябва да са много издръжливи, за да могат да оцелеят през инкубационния период в горещ и изсъхнал субстрат и да се излюпят в момент, в който да се гарантира оцеляването на личинките."


--- Край на цитата ---

Тук ако думата "личинките " се замени с думите "новоизлюпените рибки"(защото се излюпват оформени рибки а не личинки)аз глупост не виждам.
--- Цитат от: galagata на събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. ---

"Въпреки че не е добре проучена, втората причина е много сложна и е свързана с генетиката на мъжките риби. Като цяло, доминиращите мъжки, които растат бързо и много цветни, също така има голяма вероятност да умрат първи, поради хищничество или стареене.  Когато доминиращите мъжки са отстранени, някои от подчинените мъжкари бързо увеличават размера си и развиват своята възрастна разцветка. Те приемат доминираща роля, докато не бъдат изядени от хищници или не умрат от старост, което позволява на следващите да се развият. "

--- Край на цитата ---

От хищничество могат да загинат и други рибки освен доминиращите. Не мисля ,че не пораснали навреме рибки могат в по-късен етап да си наваксат .

--- Цитат от: galagata на събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. ---
"Има два основни фактора, които трябва да се преодолеят: трябва да оцелеят в продължение на месеци в горещ и изсъхнал субстрат и трябва да се излюпят в момент, когато оцеляването им е сигурно. "

--- Край на цитата ---

Ако се приеме за хипербола думата "горещ" в цитата не виждам нищо странно!


--- Цитат от: galagata на събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. ---


"Най-бързо развиващите се мъжки са и с най-краткотраен живот. Отстранете тези индивиди от групата, за да изберете по-добре украсени и с по-добра форма рибки от следващата група растящи мъжки. Трябва да се избират от 1 до 3 женски с леко заоблени коремчета, а не хлътнали. Изолирайте мъжките и ги подгответе за хвърляне на хайвера, като им осигурите живи и замразени храни."

--- Край на цитата ---

Аз бих избрал именно най-бързо развиващите се индивиди да продължат рода.Защото се предполага ,че те се с най-добрите гени,щом са се развили най-бързо.Освен за мъжките трябва да се положат поне същите грижи и за женските индивиди за да могат да съберат повече хайвер,преди самото хвърляне.


--- Цитат от: galagata на събота, 04 февруари 2012 г., 16:36 ч. ---
"Оставете рибите в продължение на поне 10 часа, но не повече от 24, като не храните. Групата може да се зареди отново след почивка от около една седмица, за да се възстанови."

--- Край на цитата ---

С оглед на това ,че мъжките могат да станат много агресивни към женските,не виждам нищо лошо в това предупреждение рибите да не се държат заедно повече от 24часа.А седмицата почивка е нужна отново на женските екземпляри!
Колега galagate, бих искал и ти да споделиш твоите аргоменти относно цитатите.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия