Рибки > Кили рибки

Едногодишните килита или историята на оцеляването

<< < (4/6) > >>

galagata:
Ще се съобразя с препоръките на администратора и ще се опитам да бъда по-мек в изказа си. Само за "непреведените два реда". Не превеждам, защото нямам време, но от време на време пиша и ме превеждат.

Фактът, че авторът на статията никога не е виждал биотоп на ануални риби на живо (при все че се занимава повече от 30 години с килита) и си е правил преразкази в картинки е причина за разпространяване на неистини и създаване на масови заблуди сред акваристите. Неистини, които от постоянно преповтаряне в последствие се превръщат в истини. Това е така да се нарече нещо като синдром на преписвачите. Не си видял с очите си, но приемаш, че щом друг го казва значи е верно.

По долу изложените аргументи са на база личен опит..

- водата в биотопите е мътна поради естеството на почвите.
- единствените, които могат да глътнат кили по погрешка са крави, които пият вода от гьоловете по няколко пъти на ден.
- птици освен да пият вода не съм забелязвал край биотопи на ануални риби та макар и биотопите да са били в крайна фаза - на ден-два от тотално пресъхване.
- инсекти - само водни и то рядко. В една от 20 локви и то единични екземпляри.
- окраската на гърбовете на повечето килита е такава, че дори и в чисто прозрачни локви трудно се забелязват отгоре.
- местообитанията не са изолирани и това не води до ограничаване на генетичното разнообразие. По време на дъждовния сезон равнината заприличва на огромно езеро. Рибите от точка А се срещат с рибите от точка Б, В, Г... и т.н. Като спрат дъждовете и водата започне да се изпарява и се оттегли в близките депресии рибите които се намират в близост се оттеглят с нея. Това може да са риби излюпени в точка А,Б, В...Ю, Я....Тая година в локвата има един вид, другата друг, на третата може и да няма килита.
- авторът не е обяснил въз основа на какви проучвания смята, че най-едрите мъжки остаряват и умират първи. Съжалявам, но това са световни глупости.
- мога да говоря за биотопи на Nothobranchius-и и мога смело да кажа, че там неможе да става въпрос за никакво доминиране. Биологичното време им е кратко, няма време за перчене и любовни игри - просто всеки натиска де каквото и когато свари.
- естеството на почвите , които са много специфични (вертизоли) правят crust "коричка" на повърхността и поради факта, че имат свойството да задържат големи количества вода не позволяват яйцето да се дехидратира, ако ще температурата на въздуха да е 50 градуса.
- в аквариумни условия - виждал съм по-малки мъжки да пребиват доминиращия до смърт.
- това с разделянето на мъжките и женските може и да работи при Aphyosemion-и и други неануални риби, с които авторът има значително по-голям опит, но при ануални риби където се надпреварваш със времето такова едно разделяне е нищо повече от загуба на ценно време и хайвер.
- за формата на мъжкия. доминантните развиват така наречения humpback или чело и това с нищо не ги прави по-некачествени от другите дори напротив...но такова нещо се набюдава само в аквариумни условия. В природата никога не съм улавял кили с humpback. Както вече споменах там няма време за демонстрации.

galagata:
Дано съм бил полезен.

malomir:
Всяка гледна точка е добре дошла. Благодаря за отделеното време. :drinks:

killiman:
Много обичам такива изказвания от позицията на крайна инстанция.  :)  И в тях не липсват световните глупости.  ;)
Няма нищо по-нормално от това да не се виждат птици покрай временните водоеми по времето, когато експедициите са в източна Африка. Огромна част от водоплаващите и водогазещите пернати отдавна са мигрирали на север. А дали разни влечуги, риби и земноводни гълтат килита без да искат също е много интересен въпрос.
Да се твърди, че в природните водоеми няма перчене, е съща така една от световните глупости. Само че в и без това не толкова бистрата вода нещата се развиват по малко по-различен начин отколкото в аквариума.
Смятам, че ако човек има достатъчно време да се занимава, ще постигне по-добри резултати при развъждането дори и на ануланите кили рибки по начина, описан от автора на статията. Да, ануланите килита хвърлят хайвер всеки ден, но не съм убеден, че това е нонстоп по 24 часа в денонощието, както оставаме с впечатлението от текста на критиката. По мои наблюдения един женски нотобранхиус изхвърля от себе си дневната порция хайвер за около 20-40 минути. И дори да са 3-4 женски в не голям аквариум с един мъжки, то останалото време от светлата част на денонощието не е най-приятното за тях. И смятам, че ако се събират всекидневно с мъжкия за малък период от време - то това ще е най-ползотворно за всички: женските ще могат да почиват на спокойствие, ще се хранят добре, а и количеството хайвер ще се увеличи.
Че веднъж Давид е победил Голиат знаем още от библията. Но да се твърди, че това е ежедневие на базата на единични случаи, е световна заблуда и манипулация.
 
galagata, в този форум няма нужда да те превеждат, предполагам, че първо пишеш материалите на български. За всички ще е много интересно да прочетат творчеството ти.

aquario:
от къде могада се сдобия с нотобрахиусче + 1-2 женски,преди време случайно си взех от магазин жълт с сини очета и червено плавниче а женската беше бяла:)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия