Рибки > Кили рибки

Едногодишните килита или историята на оцеляването

<< < (5/6) > >>

malomir:
В момента отникъде. И аз тършувам от 2 месеца за тях. Ако намериш случайно някъде, прати ми едно Л.С., моля те.

aquario:
ще пробвам от тайланд ама са много бъгави сайтовете и ме притеснява ретнгена по летищата...иначе догодина едни съотборници ако ходят там ще им поръчам 100 кила яйца:)

killiman:
Тия дни ще има внос на килита от Чехия, 1 вид нотобранхиус и няколко вида афиосемиони. Като имам повече инфо - ще пиша.

aquario:
всъщност ние се познаваме по физиономия...ще мина през пазара или ми пиши ще си взема ,,едно време имаше едно гигантско кили забравих му вида...подържаш ли го още

Hristo:
DanyGod, поздравления за положения труд и добрия превод! :clapping:
 
Относно доминирането при мъжките:
 
То е доста относително и доминирщите мъжки се сменят, бих казал, закономерно, без да им влиаят външни фактори, като хищници и т.н
Самото доминиране, така да се каже, иманентно включва ротация.
Какво имам предвид: Най-бързо растящият мъжки, най-бързо става най-едър и се превръща в доминиращ. Неговата доминация се изразява в това да заеме най-добрата /според него/ територия и да я охранява. Обикновено в аквариума това е най-отдалеченото и скришно място. Той си стои там и си доминира. Сигурно в природата се и чифтосва с женските, но в аквариума, наблюдавам, че това правят следващите по размер и ранг след него мъжки, докато той е зает изключително с това да си стои в скривалището си. Може би и затова се препоръчва за чифтосване да се избират средни във всяко едно отношение мъжки. Доказано е и че при тяхното потомство  пораженията от имбрийдинг са по-малки.
Така или иначе, понеже следващите по ранг мъжки, освен, че се забавляват с женските, се и хранят добре /докато доминиращият почти не напуска обителта си/, скоро някой от тях става по-едър от него и му отнема трона.
Сега вече свалил от плещите /плавниците/ си тежката царска корона, бившият доминиращ мъжки може на свой ред също да му отпусне малко края... :)
 
Относно стратегиите за оцеляване на хайвера:
 
При напълно пресъхващи водоеми, когато падне дъжд, веднага се излюпват няколко "разузнавачи", защото ако се излюпят всички и дъждът е мимолетен, локвата може да се изпари преди и най-бързо съзряващите риби да успеят да съзреят и да хвърлят хайвер и в такъв случай популацията в тази локация ще загине.
Ако водата се задържи определено време, тогава другите зрънца "разбират", че дъждовният сезон е дошъл трайно и се излюпват и те.
Все пак остават и такива, които продължават да се "инатят" и не се излюпват. Те са така наречените sleeping eggs - спящи яйца, които са последната застраховка на вида за най-екстремни дори и по "кили стандартите" условия.
 
В домашни условия някои килита се излюпват едва ли не веднага след заливането на преседял месеци торф и това според мен е едно от най-вълшебните преживявания в акваристиката! :)
 
Относно продъжителността на живота на Notobranhius rahovii:
 
В резултат на дългогодишният имбрийдинг, поради ограничени бройки от една и съща локация циркулиращи в хобито, рибките започват драстично да се израждат понякога дори още след шестия месец и е направо мъчително да ги гледа човек, как се мъчат.
Силно се съмнявам, че Notobranhius rahovii, Beira airport 98, каквато е локацията на разпространените в България, а и на много други места в Европа рибки от този вид, ще доживее до двугодишна възраст.
При мен мъжки Notobranhius corthausae red живя до 1 година. и 7 месеца, а женската - година и 9 месеца, но това е огромно изключение.
Чифт Fundulupanchax gardneri gardneri живяха 2 години и половина, но и това също е изключение, дори и за такива строго не ануални килита.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия