Здравейте,
Преди кяколко месеца си купих 3 коренчета ехинодорус куадрикостатус. В големия аквариум не му хареса, и го преместих в скаридарника. В началото се развиваше много добре, пусна нови листа , дори листата му станаха значително по-дълги от колкото трябва. Според книгите и профила на растението тук, листата би трябвало да са 5-15 см, а при мен има такива които достигат повече от 20 см дължина. Растението пуска постоянно издънки, но тъй като няма много място, аз ги махам.
Проблемът:
От известно време, новите листа излизат много тънки и страшно извити. Някой дори се усукват около другите. От прочетеното по-горе, това може да се дължи на липса на калции. Да ама Варненската вода е доста твърда, а по-специално при мен pH 8, GH 12 и KH 8. Тестовете са на Tetra
От друга страна, според таблицата може да има предозиране с фосфор. Фосфор не добавям.
Теста на JBL показва нулеви стойности.
В аквариума (80л) има доста растения, неизвестен брой скариди (50 може би), рачета и 9 неона за цвят.
Аквариума е преосветен. При 80л, височина 40 см, осветявам с 2х36 вата компакт луминсцентни пури общо около 4500 лумена. Светоденя е 6 часа - едната пура свети 6 часа, другата 5. Ако увелича осветлението, стъклата зеленясват за 1 седмица.
Предозиране?
Недостиг/липси?
Преосветяване или недостатъчен светоден?
Къде е проблема?