Автор Тема: Симптоми за липси при растенията  (Прочетено 124251 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Симптоми за липси при растенията
« : събота, 02 май 2009 г., 17:18 ч. »
Липси и недостиг при растенията

За начинаещите аква-градинари, разпознаването на проблемите при отглеждане на растения и по-точно липсите на някои елементи, може би е едно от най-трудните за научаване неща. Няколко различни недостатъчности си приличат много, а като се прибави към това и фактът, че условията в един нов аквариум се променят много бързо, задачата за дефиниране на проблема се оказва трудна дори за опитни акваристи-растениевъди. По-долу ще видите списък на най-често срещаните липси при растенията и как да се научим да ги разпознаваме:

ЕлементЛистаСимптоми на недостатъчност
Азот (NO3)СтариСтарите листа стават жълтеникави или понякога червенеят. Дребни, забавили растежа си растения с големи коренови системи; по-малки и по-светли на цвят листа от нормалното; забавен растеж. Бледостта започва да се проявява на връхчетата на долните листа. Старите листа умират бързо при по-сериозни липси. Ако тази недостатъчност продължи, листната маса ще продължи да се развива, но стволовете на растенията ще станат тънки и меки, а цъфтежът ще се забави, цветовете ще останат малки и растението ще бъде по-податливо на болести. Изчезва наситения зелен цвят, особено при по-старите листа.

Предозиране – меки, тъмнозелени листа, дълги и слаби стволове, слабо развитие на корените и бавно развитие на цялото растение
Желязо (Fe)НовиЛистата пожълтяват и стават чупливи и лъскави докато се разпаднат. Зелените жилки на пожълтелите тъкани на листата се забелязват първо при бързорастящите растения. Връхчетата на новите листа стават или бледи, или жълти и се подвиват навътре. В листата ще се загуби зеления пигмент и евентуално ще покафенеят и ще изсъхнат.

Предозиране – Недостатъчност на други елементи, кафяви петна по листата.
Калий (K)СтариПожълтели области, следвани от изсъхване на ръбовете и върховете на листата. В ранен стадий пожълтват и се подвиват върховете на по-старите листа. Новите листа ще започнат да увяхват. Старите листа стават на петна и се свиват. Цветята потъмняват и стволовете омекват. Растенията са по-податливи на болести. Дребни дупки по листата.

Предозиране – солени условия, прегаряне на листата по ръбовете, увяхване. В меки води с излишък на Калий (K) може да доведе до недостиг на Калций (Ca).
Магнезий (Mg)СтариСимптомите се проявяват едва след като недостига стане значителен. Растението ще забави растежа си. Жилките на листата ще си останат зелени, докато останалата част ще пожълтее. Ще се появят кафяви петна и след това растението ще изсъхне. Цветовете ще се развиват много бавно, ако въобще се покажат. Цветовете, които нарастват ще загубят блясъка си.

Предозиране – ръбовете на листата се подвиват, малки стъбла, симптоми на недостиг на Калий.
Фосфор (P)СтариПреждевременно окапване на листата, подобно на азотната недостатъчност. Растенията забавят развитието си и имат тъмни, матови и понякога обезцветени листа, стъблата са необикновено твърди, бедни коренови системи и много малко разклонения. Симптомите се проявяват първо при по-ниските и по-развитите листа. Възниква по-специално при ниски нива на азот.

Предозиране – дребни и завити млади листа, преждевременно съзряване, големи коренови системи.
Калций (Ca)НовиРазрушаване и отмиране в точките на нарастване. Пожълтяване на ръбовете на листата. Недоразвитите корени са първите афектирани. По-младите листа ще загубят гъвкавостта си и ръбовете им ще се подвият. Растенията ще забавят растежа си и ще потъмнеят, листата ще се набръчкат.

Предозиране – блокиране на желязото и калия.
*

Ако някой има други наблюдения или забележки моля да ги сподели.
Ползвал съм литература на английски и преводите не са моята сила.
Доколкото личният ми опит позволява съм редактирал и дописвал текста.
Въпреки възможните неточности горната таблица дава една система за диагностициране на недостига на някои елементи в един растителен аквариум и се надявам поне като насока да е полезна за тези от вас, които обичат градинарството.

Стас.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
Отг: Симптоми за липси при растенията
« Отговор #1 : сряда, 25 ноември 2009 г., 12:50 ч. »
Един неописан в табличката проблем, който според Евгени Младенов е породен от понижено pH и пренасищане с СО2.
На широколистните растения листата са си зелени, но около основната жилка изтъняват и се пробиват.
Ще пиша отново, когато намеря решение на проблема.

Неактивен yanki1

• Активен потребител
  • Публикации: 347
« Отговор #2 : четвъртък, 26 ноември 2009 г., 18:48 ч. »
Наблюдавал съм това явление при някои видове ехинодоруси/ Блехери , Амазонка и Оцелот- широколистни и интензивно растящи /, когато са се появявали по младите листа на растенията, бледи участъци с неправилна форма, които с времето стават съвсем прозрачни и изтъняват. Проблемът свързвам отново с липса на Ca, т.като след добавянето  на CaCO3 нещата вървят към подобрение, но може и да бъркам някъде.
Всъщност причината за подобрение може да се дължи и на повишаването на РН, в следствие  внасяне на калции. :dontknow:

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #3 : понеделник, 08 март 2010 г., 00:12 ч. »
Ето една нагледна картинка.....на английски е ,но се разбира.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #4 : понеделник, 08 март 2010 г., 01:14 ч. »
Много добро допълнение! Благодаря!

Неактивен mpoxama

• Активен потребител
  • Публикации: 382
  • Димитър Велинов
« Отговор #5 : понеделник, 08 март 2010 г., 10:32 ч. »
Благодаря за попълнението. За начинаещ ми стана доста по-ясно с картинка  :D

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #6 : вторник, 15 март 2011 г., 10:47 ч. »
Без картинки,но доста подробно!

http://www.finostrom.com.gr/images/fertilizers/map.htm

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
  • Публикации: 255
  • Нас. място: Варна
« Отговор #7 : вторник, 15 март 2011 г., 13:06 ч. »
Здравейте,
Преди кяколко месеца си купих 3 коренчета ехинодорус куадрикостатус. В големия аквариум не му хареса, и го преместих в скаридарника. В началото се развиваше много добре, пусна нови листа , дори листата му станаха значително по-дълги от колкото трябва.  Според книгите и профила на растението тук, листата би трябвало да са 5-15 см, а при мен има такива които достигат повече от 20 см дължина. Растението пуска постоянно издънки, но тъй като няма много място, аз ги махам. 

Проблемът:
От известно време, новите листа излизат много тънки и страшно извити. Някой дори се усукват около другите. От прочетеното по-горе, това може да се дължи на липса на калции. Да ама Варненската вода е доста твърда, а по-специално при мен pH 8, GH 12 и KH 8. Тестовете са на Tetra

От друга страна, според таблицата може да има предозиране с фосфор. Фосфор не добавям.
Теста на JBL показва нулеви стойности.
В аквариума (80л) има доста растения, неизвестен брой скариди (50 може би), рачета и 9 неона за цвят.

Аквариума е преосветен. При 80л, височина 40 см, осветявам с 2х36 вата компакт луминсцентни пури общо около 4500 лумена. Светоденя е 6 часа - едната пура свети 6 часа, другата 5. Ако увелича осветлението, стъклата зеленясват за 1 седмица.

Предозиране?
Недостиг/липси?
Преосветяване или недостатъчен светоден?

Къде е проблема?     

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #8 : вторник, 15 март 2011 г., 17:25 ч. »
имам същия проблем с доста растения,но ще видим дали е от калция,по-скоро е липса на магнезий.Гх12 е поне 120ppm/довечера ще  намеря къде пишеше колко точно е/калций.
май ще трябва да добавяш магнезий до 4 към едно в полза на калция.
аз започнах с 15мг/л и за 3 дни има видима разлика :).нищо не  губиш ако пробваш ;)

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 15 март 2011 г., 18:07 ч. »
В момента торя по метода original PMMD (http://www.theplantedtank.co.uk/allinone.htm) но нещо не съм доволен. Там има доста магнезии. Може ли да съм предозирал с магнезиии?

Преди това торих с tropica diy и сега като се замисля, проблемите почнаха май откакто смених тора.

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #10 : вторник, 15 март 2011 г., 18:11 ч. »
12Gh=85ppm Ca
http://users.tinyonline.co.uk/chrisshort/waterhard.htm

само новите листа ли са поразени или и старите?

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
« Отговор #11 : вторник, 15 март 2011 г., 18:15 ч. »
новите

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #12 : вторник, 15 март 2011 г., 18:26 ч. »
чудна работа.в толкова светъл аквариум би трябвало да имаш липси на макроелементи с толкова малко риби.но те са мобилни елементи и затова се засягат първо старите листа.
Нямаш вариант освен да елиминираш едно по едно.
...а ЦО2?

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
« Отговор #13 : вторник, 15 март 2011 г., 18:31 ч. »
мая и захар, през филтър от цигара.

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #14 : вторник, 15 март 2011 г., 19:03 ч. »
Аз лично мисля,че светиш за кратко.Увеличи си едната лампа да свети 8 часа,а втората 5,чисти си стъклата и  виж какво ще стане.ако стане по-лошо при еъщото торене значи имаш липси на елементи.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.