Автор Тема: Симптоми за липси при растенията  (Прочетено 133860 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
Отг: Симптоми за липси при растенията
« Отговор #30 : петък, 08 юли 2011 г., 23:21 ч. »
Ами има растения на които им трябва повече ЦО2 при повечко светлина.Ако не можеш да прецизираш с ЦО-то и те е страх за рибите-намали светлината :)
4 лампи  по 9 часа-много си е.4-те да работят само 2часа,а две - 8 часа .С пробване ще стане работата.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #31 : събота, 09 юли 2011 г., 10:09 ч. »
Цитат
Да добавя само нитратите са ми 20 мг/л.

Дали азота не идва малко. Когато използвах профито струваше ми се, че с него макрото много бързо се усвоява и с тази светлина, която имаш... Никакви тестове не съм правил и не мога да дам пример с цифри.

Неактивен evgeni200

• Активен потребител
  • Публикации: 273
« Отговор #32 : събота, 09 юли 2011 г., 13:20 ч. »
Аквариума е 300 литров, сравнително гъсто залесен  Добавям ЦО2 по 90 мехурчета в минута,. Светя с 4 бр. Т5 х 35W по девет часа на ден. Пурите са следните 840, Аквастар, Гролукс и 865. На какво се дължи това според Вас ? Да добавя само нитратите са ми 20 мг/л.

Мисля че ти е слабичко осветлението за това количество въглерод

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #33 : събота, 09 юли 2011 г., 16:05 ч. »

Мисля че ти е слабичко осветлението за това количество въглерод

Eвгени,мисля,че цо2-то му идва малко за толкова осветление :)

един нагледен пример - http://www.plantedtank.net/forums/yourtanks.php?do=view&id=1508

само с 2 лампи,пак high output  ;)
А в тази тема http://www.plantedtank.net/forums/tank-journals-photo-album/107781-one-jeffs-75-goodbye-stems-small.html , същия аквариум го има сниман и когато пича е имал проблеми с цо2-то и циркулацията в аквариума :)

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
  • Публикации: 185
  • Нас. място: гр. Лом
« Отговор #34 : събота, 09 юли 2011 г., 20:58 ч. »
Ами на Хидрофилата листата представляват все едно си ги топнал за малко във вряла вода, чудна работа.

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
« Отговор #35 : понеделник, 01 август 2011 г., 21:16 ч. »
Направих няколко снимки на въпросното растение. От 4 дни започнах да прибавям калии във водата но до сега не виждам подобрение. Започвам да се замислям да не страдат растенията ми от глад на нитрати. Тестът който ползвам (лентичките на JBL) отчитат 25 мг/л, което е съвсем в рамките на нормалното. Разгледайте внимателно снимките на тях се вижда как 1/3 от листото започва да омеква така да се каже и след това  се появяват дупките по листото.

Неактивен Нико

• Активен потребител
  • Публикации: 66
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #36 : понеделник, 01 август 2011 г., 21:24 ч. »
Нямаш достатъчно светлина колега, личи си по стъблото на растението, и по най горните листа, те търсят светлина и затова се удължават, а по надолу се скапват, това е мое мнение все пак. Успех.

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
« Отговор #37 : понеделник, 01 август 2011 г., 21:46 ч. »
Проблема е само с хидрофилата. Светя с 4 бр Т5х39 вата. Лудвигията  направо побеснява и е червена като червен пипер. Не мисля, че е светлината виновника в този случай.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #38 : вторник, 02 август 2011 г., 04:03 ч. »
Моето скромно мнение е, че ако липсва нещо, това е калий, но положението съвсем не е тревожно. Това, че има няколко листа с видими липси, не е някаква болка за умиране. 4 дена не е някакъв сериозен период от време за възстановяване. Моя съвет е да продължиш с калия и смятам, че скоро ще се оправят нещата. Внимавай да не предозираш все пак. :)

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
« Отговор #39 : вторник, 02 август 2011 г., 08:19 ч. »
Ами аз много разчитах на течната тор Profito, която според описанието съдържа всички микро и макроелементи. Дозата която прилагам съответства на препоръчваната от производителя. След като се видяха тези липси започнах да слагам и допълнително количество калии. За съжаление се доказва теорията, че няма универсален, балансиран течен тор.

Неактивен Svetlio

• Активен потребител
  • Публикации: 155
« Отговор #40 : вторник, 02 август 2011 г., 15:15 ч. »
Аз незнам  ProFito да съдържа макроелементи.И внимавай да не предозираш с калия щото при мен подозирам точно така стана и от това пък растенията спират да консумират азот и стана мазало :)

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
« Отговор #41 : вторник, 02 август 2011 г., 15:46 ч. »
На самият тор няма описание на съставките и в какви количества са.
А описанието му е следното и в него ясно личи , е присъстват макроелементи:

Easy-Life ProFito е силно концентриран универсален течен тор предназначен за всички аквариумни растения. След обстойни външни и вътрешни изпитания формулата на продукта достигна оптимално съотношение по отношение скорост на растеж, образувана на листа и възстановяването им от дупки или обезцветяване в следствие на липса на минерали. Десетки са съставките образуващи този идеално смесен коктейл осигуряващ силен, здрав и тучен растеж.При употребата на Easy-Life ProFito допълнителното използване на калий и желязо в повечето случай отпада  дори и при гъсто залесени аквариуми. Easy-Life ProFito прави допълниотелното използване на други течни торове ненужно защото всичко от което растенията ви имат нужда е в него.

Преимущества на PROFITO:

Високо концентриран универсален многокомпонентен тор
Всички хрнителни вещества в един продукт
Прави допълнителното прибавяне на Клий и Желязо излишно
За силен здрав и тучен растеж
Засилв развитието на цитокинини  и следователно деленето на клетки
Листата растет по широки по жизнени и интензивно оцветени
Подобрява качестото на водата в аквариума
Подобрява и поддържа биологичното равновесие в аквариума
В стабилна форма(не се утаява)
Без съдържаниет на фосфати и нитрати
Изключително икономичен
Подпомага деленето на клетките

Наличието на високи концентрации желязо, калий и магнезий в  ProFitoудовлетворява нуждите на растенията при това този тор съдържа много други различни микроелементи: манган, бор, кобалт, литий, молибден, мед, калай, никел, Йод, флуор, алуминий, цинк, селениум, ванадиум. Тези съставки в комбинация с някой рядки минерали са даостатъчни за здравосложният растеж и развитие на растенията.
Растенията са стимулирани от Цитокинините(растителни хормони) който са налични в големи количества които спомагат за по-бързо делене на клетките.
 Запасът на хранителни вещаства в ProFito е добре оптимизиран за да могар растенията да нарастват бързо и същевременно здрави като своевременно нежеланите количества от фосфати и нитрати биват усвоявани по-бързо.
Хранителните вещаства в ProFito са стабилизирани с различни хелатни агенти. Анти оксиданти и консерванти предпазват разпада на съединенията и осигуряват дълъг и ефективен скок на ползване на продукта, а при съхранение на хладно и тъмно място този срок се удължава.

Неактивен Svetlio

• Активен потребител
  • Публикации: 155
« Отговор #42 : вторник, 02 август 2011 г., 16:53 ч. »
Ето това знам за съдържанието:
Fe(2+) : 1.200 ppm ; K : 7.000 ppm ; Mg : 900 ppm ; Mn : 400 ppm ; I : 200 ppm ; B : 80 ppm ; Cu, Mo, Zn, Li : 20 ppm ; Ni, Co, Al, Sn, F : 10 ppm
V, Se : 5 ppm

Неактивен ivanov_km

• Активен потребител
« Отговор #43 : вторник, 02 август 2011 г., 23:11 ч. »
Много ти благодаря за информацията! За съжаление съм доста скаран с химията  :sadnew:. Конкретно  от Profito  дозирам по 5 мл, всеки ден и от 6 дни започнах да добавям паралелно и по 3 мл. Easy Llife Kalium. За сега положителни резултати не виждам. В бъдеще време ще намаля дозата на Easy Llife Kalium за да не предозирам с калият понеже го има и в Profito. Съгласно инструкциите на течната тор Profito седмичната доза за моят аквариум е 30 мл. аз по моята система на добавяне слагам 35 мл. седмично, добавям и ЦО2  по 100 мехурчета в минута. Светлодена ми възлиза на 9 часа. Лудвигията (имам и репенс и палустрис),хидрофила диформис, ехинодурос оцелот-зелен, криптокорините, анубисите и валиснерията се развиват страхотно. Имам и нормално кипене на всички растения, относно кипенето не мога да искам да е бурно поради твърдостта на водата (GH=15, KH=9). Единствено въртели ми прави Хидрофила полиспермата, а тя уж е най-непретенциозната. Не ми харесва как се развива и Alternanthera reineckii "Pink", на една от публикуваните снимки се вижда и тя.

Неактивен hajigeo

• Активен потребител
  • Публикации: 255
  • Нас. място: Варна
« Отговор #44 : четвъртък, 04 август 2011 г., 10:38 ч. »
Не прекалявай с торовете заради хигрофилата. Не си заслужава да претоварваш аквариума, при условие, че другите растения растат добре.
Както и други  колеги споменаха, това растение в един аквариум расте добре, в друг не.
Дори в един и същи аквариум, в един момент расте перфектно, след това изпада в някакъв застой, по-долните листата стават на дупки, пожълтяват и окапват. Когато това стане, режа стеблото на 2-3 см от дъното и тя си пуска нови израстъци.

Относно осветлението:
Ако осветлението ти е слабо, цвета на листата на хигрофилата ще бъде светло зелен, както на бакопата. твоите леко розовеят, така че според мен осветлението ти е достатъчно. Лудвигията също няма да е червена.

Алтернатерата си е трудно растение. Не знам откога е в аквариума ти, но ако е отскоро, имай впредвид, че много от търговците я гледат надводно и продават резници. Това растение е с доста силна коренова система и докато се аклиматизира и направи нови коренища, обикновенно листата окапват и самото растение умира.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.