AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Полезно => Въпроси на начинаещи акваристи => Темата е започната от: T_H_A1984 на сряда, 17 декември 2008 г., 20:08 ч.

Заглавие: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: T_H_A1984 на сряда, 17 декември 2008 г., 20:08 ч.
Рибите порастват до размера на техния аквариум.
Това е един от най-старите и най-опасни митове. Макар да е вярно, че някои видове ще преостановят растежа си, когато се отглеждат в пренаселени условия, повечето не го правят.

Астронотусите, големите видове барбуси, сребърният долар и сомчетата са примери на видове, които не спират да растът и те не трябва да бъдат купувани, ако не разполагате с достатъчно пространство.

Златните и Ботиите са сред много малкото декоративни видове риби, които спират растежа си. Но дали това причинява вреда на рибките? Това е трудно да се каже, но рибки отгледани в пренаселени аквариуми, ще бъдат по-склонни към заболявания, причинени от лошото качеството на водата и рН нестабилност.

Аквариумните растения са трудни за отглеждане.
От стандартните растения, които растат в нашите градини, аквариумните растения са плевелите. Просто им осигурете достатъчно светлина и правилният субстрат и повечето видове ще растат лесно и бързо. Тогава защо акваристите често имат проблеми със стабилизацията на водните растения?

По-голямата част от времето, начинаещи подценяват колко светлина е необходима на техните растения. Растения си осигуряват храната чрез фотосинтеза, и без достатъчно светлина, буквално гладуват до смърт. Изчисляването на това колко светлина растенията може да изискват е сложно, но като цяло червените растения се нуждаят от най-много, бледо зелени растения се задоволяват с малко по-малко и тъмно зелени растения, често минавам с най-малко.

В абсолютно изражение, тъмно зелени растения като Java ferns, Anubias, Явански мъх и много видове Криптокорина, като В. Wendtii, ще бъде щастливи с около 2W светлината на галон вода (около 4,5 литра). За повечето аквариуми, това означава две лумисцентни лампи по цялото протежение на аквариума. Тези растения са доста безразлични към субстрата и химията на водата, което ги прави страхотен избор за по-малко опитните акваристи.

От друга страна, някои растения, продавани в зоомагазини изобщо не са водните видове. Защо търговците ги предлагат е загадка, но във всеки случай, ако растението, което ви предлагат го нвма във вашата акваристична книга или списание - не го купувайте!

Каквото и растение да изберете, поддръжката е много важна. Ще трябва периодично да добавяте тор в аквариума, под формата на капки или пелети директно в субстрата. Лампите също ще трябва да бъдат заменени, след известен период от време, като обикновено това е период от 6 до12 месеца в зависимост от марката.

Изберете лампи оптимизирани за растежа на растенията. Някои тръби са предназначени за други цели и са по-малко полезно. Ще трябва да режете растенията на всеки няколко седмици, за да се предотврати претъпкване и трябва да отсранявате старите листа, след като те започнат да се обсипват с водорасли.

Моят аквариум се нуждае от екип чистачи.
Никой сладководен аквариум не се нуждае от тях! В морските аквариуми, този асортимент от събиращи боклук животни има смисъл. Те преравят пясъка редовно, изваждат недокоснатата храна, и ако е необходимо консумират мъртви животинки без да се налага акваристите да пипат деликатните корали и други неподвижни безграбначни.

Но чистененто на сладководен аквариум е лесно. По време на смяната на водата можете да сифонирате субстрата без страх, че ще навредите на растенията и ако трябва да преместите камъни или корени не е голяма работа.

Купувайте си сомчета, скариди и други подобни без да се притеснявате, щом ви харесват, но не се чувствайте задължени да го правите, те не са необходими. Не забравяйте, че всеки път, когато добавите ново животно в аквариум става все по-мръсен, а не по-чист.

Гупите са перфектните риби за начинаещи.
Дивите гупи са жилави и приспособими, защото например те са в състояние да живеят в морска вода безпроблемно. Но пъстрите видове гупи, продавани на акваристите днес са много по-малко приспособими и трябва да бъдат положени много грижи за тях.

Когато се пуснат в незрели или лошо поддържана аквариуми, пъстрите гупи са изключително податливи на болести.

Дори и при най-добрите условия, пъстрите гупи не се смесват добре с други видове. Мъжките са толкова обременени от своите дълги опашки и гръбен плавник, че те са лесна мишена за другите рибки обичащи да подръпват плавници като барбуси и някой тетри. Дори рибки познати с добрия си нрав като скаларии и сомчета се изкушават да поодърпат малко тези неестествено дълги плавници.

Мъжките гупи са доста агресивни един към друг и също така ще бъдат агресивни към някои женски, дръжте гупите на големите групи с женски превъзхождащи мъжките в съотношение 2:1.

Малки смени на водата са най-добрите.
В ранните дни на хобито, акваристите вярваха, че "старата вода" е някак по-добра за рибките. Понеже старата вода съдържа много нитрати и органични химикали, тенденцията е тя да стане доста кисела. Ако си направил една голяма смяна на вода и добавяш вода с основно рН, ти излагаш на риска от внезапна смяна на рН рибките – нещо, коетъо може да ги убие.

Изглежда, че има смисъл да направим малки смени на водата, вместо големи, така че рибките да могат да се приспособят към всякакви леки промени в рН.

Съвременните акваристи сега осъзнават, че колкото повече вода се сменя, толкова по-добре. Всъщност, повечето рибки, просто няма да преживеят стара богата на нитрати вода, това важи за всички - цихлиди, молинезиите и морските риби например.

Ежеседмичната смяна на вода, най-малко 25%, ще разреди концентрацията на нитрати и органични химикали, които предизвикват подкисляване в аквариума, предотвратяване на това ще реши проблема.

Големите и редовни смени на водата пазят аквариума от пренасищане с химикали и така вашите рибки ще бъдат по-щастливи и по-здрави.

Дънните филтри са остарели.
Няма нищо лошо в добрият стар дънен филтър, и ако бюджетът ви е ограничен, този вид филтър може да се окаже много добра инвестиция.

Причината хората да не се използва дънни филтри, толкова често е, защото те водят до доста ограничения. За начало ще посоча, че дънните филтри не са съвместими с повечето растения. Всички растения с коренища ще намират богатата на кислород вода, протичаща през чакъла за много досадна. Темпове на растеж ще бъде забавени.

Дънните филтри също зависят от субстрата. Няколко пластмасови растения и малко корени няма да навредят, но огромна маса от скали, които блокират притока на вода ще създадат мъртви точки в чакъл, където не може да се състои филтрация.

За да получите най-много позла от дънният филтър, то трябва да увеличите максимално притока на вода, например с помощта на множество разпръскватели за въздух или повече пауърхедс.

Поддържането също е важно и дънните филтри трябва да се почистват всяка седмица или така, както и всички други филтри. Веднъж в годината е добра идея да се вземете и да извадите долната страна на филтъра за да я почистите, като внимавате чакълът да остане мокър, така че бактериите в него не се стресират.

Трябва да се добави малко сол към водата в аквариума.
За това няма реална нужда. Солта не е буфер за рН и не увеличава твърдостта, така че идеята, че е полезна за рибките, които обичат по-твърда вода като живородки или цихлиди е фалшива. Ако гледате рибки обичащи по-твърдата вода това, което трябва да направите е да повишите карбонатната твърдост на водата, използвайки нещо като Малави сол микс или чрез добавяне на строшени корали във филтъра.

Има ли солта терапевтична стойност? В дози до 3 гр/л може да се използва за лечение на различни паразити. Солта намалява токсичността на нитрити и нитрати и намалява вероятността от вторични инфекции. Подобни дози може да се използват и за лечение на бели петна, особено когато са съчетани с повишаване на температурата. Но като допълнение към рутинните функции на аквариума, солта е излишна, а в дългосрочен план вредни на рибите, които не идват естествено от солена вода.

Хищниците се нуждаят от жива храна.
Много малко рибки хищници се нуждаят от жива храна. Това са храни, които са скъпи, неудобни за съхранение и потенциален начин за въвеждане на заболяване в аквариума.

За огромното мнозинство от хищни риби, живозамразени храни, както червеи и крил са перфектната добавка към сухата. Големите риби също винаги ще приемат и нарязани или цели морски дарове. Ново внесени рибки могат да отказват замразена храна, в такъв случай живи речни скариди, земните червеи, щурци или охлюви могат да бъдат използвани, в зависимост от хищническото поведение на рибата.

Всички дружелюбни риби могат да се държат заедно.
Етикетирането на нещо като "дружелюбна риба" означава, че ще се разбира добре с другите риби с подобен размер. Тъй като големите рибки възприемат малките риби като потенциална плячка, смесването на видовете с драстично различни размери си е направо просене на неприятности.

Класически примери са скалариите и неоните, и двата вида са дружелюбни. Но скалариите са хищници и големите екземпляри с удоволствие ще изядат малки риби, като например неони. Други потенциални хищници сред “дружелюбните рибки” включват Гигантското данио и Азиатските Кили рибки.

Твърдата, алкална вода не е много добре за тропическите рибки.
Нищо не може да бъде по-далеч от истината! Повечето аквариумни риби не се интересува много какво точно е рН. Това, което те не харесват са внезапните промени на водата. Карбонатната твърдост подтиска окисляването, което води до чудесни стабилни условия.

Основният проблем с твърдата, алкална вода е, че рибките, които предпочитата по-мека вода не са склонни да хвърлят хайвер в нея.


Автор: Нийл Монкс
Превод: Тодор Ангелов
Източник: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=704 (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=704)  
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: raiko на сряда, 17 декември 2008 г., 23:46 ч.
Този фрагмент от превода сигурно не е съвсем точен:
"Има ли солта терапевтична стойност? В дози до 3 гр / л, не може да се използва за лечение на различни паразити."
Аз съм използвал сол в същата концентрация- 3 гр./л. (0,3%) ефективно срещу няколко вида паразити, при дълготрайни вани.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: NO CARRIER на четвъртък, 18 декември 2008 г., 00:09 ч.
Райко, ще допълня - в отделен аквариум. Не в общия!
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: raiko на четвъртък, 18 декември 2008 г., 00:55 ч.
Да наистина, това обезпаразитяване обикновено ми се налага да го правя в карантинните аквариуми при риби, които са нов внос(когато си купувам нови видове за родители).
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: T_H_A1984 на четвъртък, 18 декември 2008 г., 01:18 ч.
Прави сте сгрешил съм при превода, за което се извинявам, веднага ще го коригирам!

Благодаря, че открихте грешката своевременно!
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на четвъртък, 18 декември 2008 г., 21:15 ч.
Хубава статия. Канех се да пиша подобна и все още имам намерение да го направя, като се видя с малко свободно време, защото има още много митове в акваристиката, които плачат за развенчаване. :)
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на четвъртък, 18 декември 2008 г., 22:01 ч.
Не знам колко е авторитетен авторът на статията,но по три от пунктовете не съм съвсем съгласен с него.Първо: много от цихлидите(например дискусите и скалариите)въобще няма да достигнат максималния си размер,ако не се отглеждат в достатъчно голям аквариум,а разликата е фрапираща-до  50% от размера.Второ: има голяма разлика в аквариуми без "чистачи"(САЕ,боции,анциструси,ампуларии...) за аквариуми, в които има интензивно хранене и условия за развитие на водорасли.Кой ще изяжда разпрашената,неизядена и попадналата между растенията храна,а нишковидните и другите водорасли,кой ще ги яде?И трето:много по-добре е смяната да е по-често и на по-малки порции отколкото на една голяма.Почти всички риби не обичат резките смени на водата,разбирайте различна температура,Ph,твърдост,електропроводимост...,да не говорим и за съдържанието на хлор,който неминуемо го има във водата и колкото повече сменяш повече вкарваш наведнъж.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на четвъртък, 18 декември 2008 г., 22:40 ч.
borislav, аз пък с теб не съм съгласен по две от трите ти забележки.
По номер две: в един добре работещ аквариум нишковидни няма. Със зелените водорасли никой чистач не може да се справи. Остатъците от храната не са проблем, ако не се прекалява с храненето.
По номер три: почти всички риби, които гледам за последните десет години с изключение на някои по-деликатни танганийци реагират доста добре на ежеседмична смяна на около 35-40% смяна на водата. Болести за последните пет години - никакви. Редовно след такава смяна на водата идва хвърляне на хайвер. Трофеусите ми булу-пойнт в момента са по-големи и по-добре оцветени от всички други от своя вид, които съм виждал. Повече от това какво - остава само да си кажат рибите дали им пречи или не.

По точка едно пък забележката ти според мен не касае същината на въпроса, а именно, че не е добре рибите да се гледат в по-малък аквариум, отколкото им е нужен.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на четвъртък, 18 декември 2008 г., 23:32 ч.
А, ако не е добре балансиран аквариума или пък храниш по 7 пъти на ден, какво ще правиш без помощта на "чистачите" или ще сифонираш след всяко ядене?То може и без автоматичен нагревател,ама...Относно смяната на водата ще те попитам просто, как е по-добре според теб:през ден по 15- 20%(както е при мен) или един път седмично наведнъж 60-80%?А това ,че рибите ти хвърлят хайвер е потвърждение ,че усещат промяната и са в стрес.Рибите хвърлят хайвер при рязка смяна на параметрите на водата понижение на Ph и твърдостта от валящите проливни дъждовете в природата и стрес, и е естествена реакция да продължат рода.Както и при хората-често жените абортират като стресова реакция.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: ogogogo на четвъртък, 18 декември 2008 г., 23:45 ч.
Не съм чул и видял някой да сменя по 80% вода седмично. :eyes:
Ти ако го правиш май те кефи да рестартираш. :crazy:
Аз сменям по около 20-30% на седмица и нямам проблеми,нито
с органиката нито с водораслите.Нямам и нито един "чистач".
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на четвъртък, 18 декември 2008 г., 23:49 ч.
Въпросът беше риторичен. :o
Не искам да влизам в полемика .Много ясно,че в един вече балансиран, предимно растителен аквариум,с обитатели дребни рибки,които се хранят 1 път на ден може да се мине и без тях.Опитай това в аквариум като моя и ми се обади като успееш.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: discus на петък, 19 декември 2008 г., 00:01 ч.
Не съм чул и видял някой да сменя по 80% вода седмично. :eyes:Погледни снимката в подписа му , после прочети малко за дискусите и ще се учудиш колко много хора по цял свят го правят.  :)
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: NO CARRIER на петък, 19 декември 2008 г., 00:02 ч.
Както и при хората-често жените абортират като стресова реакция.


Тук грешиш. Едно е аборт, друго е хвърляне на хайвер.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: ogogogo на петък, 19 декември 2008 г., 00:05 ч.
Знам,че при дискусите се сменя повече вода,но чак 60-80% май е много.
Ако аквариума е 500литра и това ако го правиш на ръка си е утрепия.
А,проблема на твоя аквариум е,че в около 200литра вода искаш да гледаш
9 дискуса.
Но по принцип всеки си решава сам какво да прави,в крайна сметка аквариума
си е негов.
Затова предлагам да не спорим повече,че ще насерем хубавата статия.
Даже може някои постове направо да се изтрият.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на петък, 19 декември 2008 г., 00:23 ч.
Да, затова си има системи за смяна на водата.А,ако не си забелязал нямам никакви проблеми с аквариума.
Коко, сравнението не е много подходящо с аборта,при рибите по скоро е "предизвикано раждане",както например орхидеите се държат на студено за една нощ и после се вкарват на топло,за да цъфнат.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: NO CARRIER на петък, 19 декември 2008 г., 00:29 ч.
За предизвикано раждане съм съгласен.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на неделя, 21 декември 2008 г., 11:55 ч.
А, ако не е добре балансиран аквариума или пък храниш по 7 пъти на ден, какво ще правиш без помощта на "чистачите" или ще сифонираш след всяко ядене?

Ако ти остава храна след всяко ядене, значи дозираш неадекватно. Трофеусите ми ядат по 6 пъти на ден и остатъци от храна няма. Това е доста ясно мисля - остава ли храна, прехранваш. Точка.

То може и без автоматичен нагревател,ама...Относно смяната на водата ще те попитам просто, как е по-добре според теб:през ден по 15- 20%(както е при мен) или един път седмично наведнъж 60-80%?

Естествено, че е по-добре веднъж седмично. Разбутването на аквариума причинява много повече стрес, отколкото голямата смяна на водата. Това също е доста очевидно.

А това ,че рибите ти хвърлят хайвер е потвърждение ,че усещат промяната и са в стрес.Рибите хвърлят хайвер при рязка смяна на параметрите на водата понижение на Ph и твърдостта от валящите проливни дъждовете в природата и стрес, и е естествена реакция да продължат рода.Както и при хората-често жените абортират като стресова реакция.

Изобщо не си погледнал за какви риби говоря явно. Рязка смяна на pH в Танганайка?!?! Дрън-дрън. Реакцията се дължи на намалените нитрати.

Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на неделя, 21 декември 2008 г., 13:04 ч.
Не знам да ли има смисъл,но ще се опитам за последен път:
-Опитай се да храниш с кайма,хирономус и стъклен червей и да няма остатъци?
-Сменям водата със система, през тръбите на филтъра и рибите почти не усещат.
-Мисля,че в статията не ставаше въпрос САМО за твоите риби само и тук говорим по принцип,а не за рибите от Танганайка,"дрън-дрън"!
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на неделя, 21 декември 2008 г., 13:09 ч.
Не знам да ли има смисъл,но ще се опитам за последен път:
-Опитай се да храниш с кайма,хирономус и стъклен червей и да няма остатъци?

И аз ще пробвам още веднъж - остатъците от храна в един балансиран аквариум НЕ СА ПРОБЛЕМ. Дори да ги има, те влизат в азотния цикъл, без да го нарушат. Ако са твърде много, значи филтрацията и/или храненето са неадекватни. Това е независимо от риби, растения и други фактори. Ако имаш проблем с тях, помисли за друго решение. Чистачите в аквариума не са необходими.

-Сменям водата със система, през тръбите на филтъра и рибите почти не усещат.

Те ли ти го казаха? Усещат и още как.

-Мисля,че в статията не ставаше въпрос САМО за твоите риби само и тук говорим по принцип,а не за рибите от Танганайка,"дрън-дрън"!

Ти се опита да обясниш реакцията на моите риби, затова заговорихме за тях.
От друга страна не виждам защо смяташ, че в общия случай хвърлянето на хайвер непременно показва стрес. Промяната на условията предизвиква стрес, разбира се, но всичко зависи от количеството, т. е. точно колко стрес се предизвиква. Аз твърдя с опита зад гърба си, че смяната на 50% от водата не оказва негативно влияние върху рибите.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на неделя, 21 декември 2008 г., 14:06 ч.
Според мен жизненият цикъл в аквариума е едно уравнение.Лично аз съм избрал да сложа няколко охлюва(ампуларии) и анциструси,вместо да недохранвам рибите или да си купя още една кофа,за да изравня уравнението и нямам никакви проблеми.Само, които е гледал дискуси  в гъсто залесен аквариум при 30 градуса знае колко трудно се поддържа баланса-хубави дискуси и хубави растения.Чистачите в аквариума ми са необходими!Хау! :D
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на неделя, 21 декември 2008 г., 17:50 ч.
Според мен жизненият цикъл в аквариума е едно уравнение.Лично аз съм избрал да сложа няколко охлюва(ампуларии) и анциструси,вместо да недохранвам рибите или да си купя още една кофа,за да изравня уравнението и нямам никакви проблеми.Само, които е гледал дискуси  в гъсто залесен аквариум при 30 градуса знае колко трудно се поддържа баланса-хубави дискуси и хубави растения.Чистачите в аквариума ми са необходими!Хау! :D


С така формулирано твърдение няма как да не се съглася. А сравнението на баланса в аквариума с математическо тъждество, в което могат да се добавят и изваждат различни параметри от двете страни, без равенството да се наруши, ми хареса много и ще го запомня. :)
Целият този спор идва да покаже, че няма универсални рецепти, а трябва мислене и съобразяване на конкретната ситуация.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Stas на вторник, 23 декември 2008 г., 03:10 ч.
Още малко и точна наука ще стане акваристиката!
Няма такова нещо.

Може би се намесвам ни в клин, ни в ръкав, но трябва да отбележа, че при подходящ подбор на растенията, не е никакъв проблем да се гледат дискуси и растения при температура 29 градуса. Виж моя аквариум с дискусите.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: borislav на вторник, 23 декември 2008 г., 09:02 ч.
Може би не е точна наука акваристиката( поведението на дискусите си е като на жените-уж всичко е О.К. и в един момент не знаеш к'во им става  :D),но поне баланса на водата е едно химично уравнение.Що се отнася за твоя аквариум с дискуси преди година когато започвах с моите дискуси ми беше голямо вдъхновение!
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Boby_ на вторник, 23 декември 2008 г., 10:24 ч.
А аз съм голям тупан - в целия спор за смяната на водата си забравих най-силния аргумент. Малките рибки растат най-бързо и най-добре при масирани ежеседмични смени на 40-50% от водата. Това е от всичко друго, но не и от стрес. :)
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: cosmicspasy на четвъртък, 07 октомври 2010 г., 10:14 ч.
Ха, яка статия
Окуражава такива акваристи като мен, гледащи рибки на принципа разбивачи на митове:)
Аз гледах в 15 л. авкариум 2 години риби, които по подразбиране, нямаше да се разбират - телескоп, скаларии, бета, гупи. Като взех долар и той сцепи от стес аквариума...(
А сега се чудя, коралите и мидите в новия ми пак малък 30л аквариум, дали ще навредят на нетропическите риби - скаларии, сом, телескоп и молинезия. Ако някой знае, как точно действа варовикък и карбонатните съединения на рибите, ще съм му много благодарна
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Julyan на понеделник, 09 януари 2012 г., 12:07 ч.
Да попитам в тази обща тема- по колко време държите нови рибки в карантинен аквариум? Условията в него, предполагам, са същите, като в общия- въздух, температура, състав на водата и т.н.?
Предварително благодаря. Начинаеща съм.
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: tomatomov197 на понеделник, 09 януари 2012 г., 13:33 ч.
Да попитам в тази обща тема- по колко време държите нови рибки в карантинен аквариум? Условията в него, предполагам, са същите, като в общия- въздух, температура, състав на водата и т.н.?
Предварително благодаря. Начинаеща съм.

   По принцип би трябвало да има карантинен съд със същите условия като основния и да прекарват там новите обитатели повече от месец - два .  Само дето се съмнявам някой да го прави това :)  Лошото е , че и търговците не го правят и работата е малко на късмет .
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Pac на понеделник, 26 март 2012 г., 17:15 ч.
Повече от месец - два, не знам, ама със сигурност някои търговци минават рибите си през карантина. Аз лично никога не съм имал карантинен аквариум, но и избяхвам да пазарувам от съмнителни места.
Заглавие: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: Genapa на неделя, 16 април 2017 г., 21:29 ч.
Здравеите имам няколко вупроса относно какъв телевизор да си взема ?
Спрял съм се на Samsung или LG :
Нямам кой знае какво понятие но искам да е на супер цена от порядъка до 500€ и да има възможно всички възможни функкции..
W-Lan, HD Reciever ,C ...
С 2 прости думи да смъквам торент филми и да мога да ги гледам на телевизора при положение че имам и малък лаптоп.
Трябва ми нещо ориентировачно
Благодаря на отзовалите се .
Заглавие: Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
Публикация от: malomir на неделя, 16 април 2017 г., 22:28 ч.
Май си объркал форума приятел... :)
Или най-малкото, раздела.