Автор Тема: Общи препоръки при отглеждането на растения.  (Прочетено 25511 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Общи препоръки при отглеждането на растения.
« : вторник, 18 ноември 2008 г., 13:29 ч. »
Тази статия въвежда интересуващите се в основните моменти при отглеждането на акварумни растения - в тяхната физиология и в практическите начини да им бъдат осигурени подходящи условия за живот и развитие.

Както всички знаем, растенията не само допринасят съществено за облика на аквариума, но имат голямо значение за кръговрата на веществата в него.

Водните растения не са водорасли. Важно е да знаете разликата - водораслите са едноклетъчни (най-често) организми и най-често се срещат като зелен налеп по стъклата на аквариума.

Растенията от своя страна са висша форма на живот - многоклетъни са и могат да се размножават полово. Те имат обособени листа, стъбло и корени. Това важи и за всички водни растения.

Условия за отглежане:

Растенията се хранят по два начина - чрез фотосинтезата (за която са необходими въглероден диоксид и светлина) и чрез всмукване на минерални вещества (нитрати, фосфати, микроелементи) чрез листата и корените си. Именно тези елементи трябва да са осигурени, за да се развиват растенията.

Светлина

Чрез хлорофила растенията превръщат светлината в захариди, с които се хранят. Светлината в аквариума се осигурява от лампи, като темата е подробно засегната и по-разширено (ще намерите описание на видовете лампи, начина на тяхното монтиране, мощността, която ви е необходима и т.н.)
Тъй като растенията също спят, продължителността на осветяване трябва да бъде между 10 и 12 часа

Въглероден диоксид (СО2)

Въглеродният диоксид също е необходим за фотосинтезата. Обикновено той се отделя при дишането на рибите и при гниенето на различните остатъци в аквариума. За отглеждането на много растения обаче той се явява недостатъчен като количество (тъй като не можете да набутате толкова много риби) и се налага допълнителното му добавяне. Това може да стане с бутилка сгъстен газ (което струва между 150 и 350 лева) или с метода с маята.
Добавянето на СО2 обаче е препоръчително само за напреднали акваристи, тъй като може да доведе до непредвидени последици. И не сипвайте газирана вода в аквариума - не е същото (разликата е, че ви измират рибите).

Нитрати и фосфати (макроелементи)

Всъщност макроелементите, необходими на растенията са калций, натрий, калий, магнезий, фосфор и сяра, но повечето (освен калция и магнезия, които ги има във водата по принцип) се срещат в съединения, наречени нитрати и фосфати. Те са пряк продукт на разлагането на отпадъците на рибите и гниещите листа на растенията, които чрез процес наречен Азотен цикъл стават годни за 'консумация' от растенията (статия за точния процес ще намерите във форума).
Бъдете убедени, че точно във вашия аквриум ще ги има в достатъчно количество и тъй като в по-голяма концентрация са опасни за рибите (опасни=отровни в случая) се налага намаляването им чрез редовни смени на водата.

Микроелементи

Това са химични елементи, които са необходими на растенията, но в съвсем малки количества. Такива са например желязо, манган, мед, цинк, кобалт и др. В много малки концентрации те се намират във водата и за целите на обикновената акваристика това е достатъчно т.е. не се налага да добавяте специалните торове за водни растения, които се продават и съдържат микс точно от тези елементи.

Начин за отглеждане

Водните растения се отглеждат по два начина - плаващи и вкоренени. Някои могат да живеят и по двата начина.

Плаващите са ясни - пускате ги и те си растат на повърхността на водата. Такива са ричията, водната леща.  Дъбчето, както и някои дългостеблени растения (водна чума, роголист) могат да се вкоренят, но могат и просто да си плават.

С вкоренените, които се явяват по-голямата част от видовете, е малко по-сложно   . Необходим ви е грунд (повече за грунда ще намерите във форума), в който да ги посадите. И то не как да е, а с корените надолу (не се смейте, какви случаи съм виждал...). Някои акваристи смятат, че е добра идея да посаждат растенията си в малки саксийки с дупки, които после да заравят в грунда, за да не се виждат. Този метод улеснява пресаждането, тъй като с него при местене на растението не се увреждат толкова голяма част от корените му.

Всичко казано до тук, са само най, ама най-основните знания, които са ви необходими за отглеждането на растения в аквариум с риби. Съществуват обаче и друг вид аквариуми - т.н. холандски, в които растенията са много и са основната атракция, а рибите са съвсем малко.

Основни съвети за холандски аквариум

1. Изборът на аквариум има голямо значение - минималният обем за създаване на добра композиция е 180л.Желателно е 240-300л. при това трябва да отбележа че по големите аквариуми не са подходящи заради затруднения в обслужването - едно от основните неща е задължителната смяна на 1/5 от водта седмично!

2. Желателно е растенията да се държът при температура 24-28 градуса - за тази цел е добре ако има закрит капак в него да се монтира вентилатор от компютър - охлаждането е доста по голям проблем от отоплението!

3. Аерацията на въздуха е нежелателна - мехурчетата въздух отнасят въглеродният двуоис от водата и растенията ще гладуват.освен това се създава излишно размътване на водата и образуване на налеп по листата на растенията.използването на външен канистров филтър също не е задължително, най-добре е да се използва вътрешен филтър с не много голяма производителност - около 2 пъти обема на съдът в час. Силният воден поток тормози растенията. Друг вид биофилтрация би била полезна тъй като ще ускори превръщането на нитрити в нитрати и по лесното им усвояване от растенията. Растенията подпомагат биофилтрацията , но самите те не са биофилтър!

4. Не използвайте грунт по голям от 5мм. и по малък от 3 мм.
- идеален вариант е слои хранителен грунт- фирмен с изкуствен произход - 2-3 см и върху него 3-4 см калибровън пресят пясък. По-голяма част от храненето се извършва от кореновата система на растенията!

5.Ако водата ви е с твърдост над средната добре ще растът ехинодоруси , криптокорини, валиснерия, хигрофила. В този случай е добре да се подава СО2- за омекотяване и подкиселяване.

6. Най-важното нещо е ежеседмичното сменяне на 1/5 от водата и замяната и с престоала по възможност вода. В София водата е слабо хлорирана и престояването не е задължително. Затова писах в началото, че твърде големите обеми съдове не са удобни - 400-500л. аквариум е впечатляващо но сметнете количеството вода което трябва да се сменя!

6. Употреба на торове. Тук нещата стават малко по сложни и се приема, че са за по напреднали акваристи- употребата на химия може да доведе до плачевни последствия дори и опитни акваристи!  Основно правило е - химия да се използва само когато растенията са започнали да растът добре и проявяват първите признаци на глад. Предозирането с химия ще доведе до взрив на водораслите във всичките им най неприятни видове и форми. В никакъв случай не трябва да се употребявят градински почвени подобрители за саксийни и градински цветя, тъй като те съдържат твърде много азот и фосфор, което е основна храна за водораслите. В аквариума и така има достатъчно от тези елементи - вследствие жизнедеятелноста на вашите риби. Желателно е да се използват само специализирани препарати за аквариумни растения. Лично аз съм ползвал няколко, но добри впечатления имам от фирмите Тетра и Хаген. Указаните на опаковките дози препоръчвам да се намалят поне 3 пъти!

7. Осветление. Много обширна тема и много специфична, осветлението за растения се отличава от това за рибки естествено тъй като е необходимо за правилния растеж.има много рецепти за комбинации на различни типове лампи и ниво на осветяване.
Първо, когато се говори за осветеност е несериозно да се изпозва определението ват на литър, тъй като ват е мярка за електропотребление а не за светлина, последната се мери в лумени. Всяка 120 см. луминисцентна пура е 36 вата но лумените й са различни – от 900 до 3200 лм. Специализираните фитолампи са по слаби от битовите, доста по-скъпи и трябва да се сменят по-често. Добро осветление е около 25 лумена на литър, но всичко зависи от дълбочината на съда и растенията, които се гледат в него. Лично аз предпочитам комбинацията Silvania GroLux + Silvania Aqastar, като смятам, че лампи с излъчване в червения спектър като GroLux са задължителни.

В заключение мога да кажа, че отглеждането на растения е по сложно, по скъпо и изисква повече познания  от отглеждането на повечето рибки, но сполучливият холански аквариум се отплаща многократно за вложените средства и усилия.


Статията е публикувана със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".

Допълнено от Петър Стойков "Longanlon"
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен koko

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 4
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #1 : понеделник, 27 юли 2009 г., 23:31 ч. »
Благодаря за полезните съвети понеже сам нов акварист и точно от това имах нужда

Неактивен ka4ulatiq

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 24
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #2 : неделя, 29 май 2011 г., 20:55 ч. »
Kratun, кобалтът не е микро елемент. Той е от групата, заедно с натрия, силиции, селен, алуминии и други, които имат благоприятстващо въздействие върху развитието на растенията. Поне така пише по дебелите книги. Само дето никъде не пише каква трябва да им е концентрацията в аквариума  :hmm: Също така и за микро елементите - повечето от тях не могат да се усвояват от растенията ако нямат хелатиращ елемент, нищо че ги има във водопроводната вода. Такива са желязото (при него е най-сложно), калции, мед, манган, молибден, цинк.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #3 : неделя, 29 май 2011 г., 22:46 ч. »
Kratun, кобалтът не е микро елемент. Той е от групата, заедно с натрия, силиции, селен, алуминии и други, които имат благоприятстващо въздействие върху развитието на растенията. Поне така пише по дебелите книги. Само дето никъде не пише каква трябва да им е концентрацията в аквариума  :hmm: Също така и за микро елементите - повечето от тях не могат да се усвояват от растенията ако нямат хелатиращ елемент, нищо че ги има във водопроводната вода. Такива са желязото (при него е най-сложно), калции, мед, манган, молибден, цинк.


Благодаря за поправката!
Преди доста време получих съгласието на автора и коректора, на тази статия, за публикуване в Aquaportal.bg. Това е и единствената ми заслуга, като изключим някои технически подробности около самата публикация.
Приемам забележката и тя ще си остане в темата.  :highfive:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен gerguca

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 27
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #4 : понеделник, 01 август 2011 г., 10:48 ч. »
Привет на всички.Ще помоля за съвет.Иска ми се да започна да торя дори си купих течен тор на AQUA PLANT. Дадено е като информация че се тори по 10 мл. за  100 литра на две седмици за нормален растеж.Тора е с азот и фосфор.Мисля си по около 1 мл. всеки ден да добавям но пък съм без подаване на CO2 .Дали ще е грешно ако торя така или не е за препоръчване.Растенията ми са Анубиас нана,егерия,хигрофила,криптакорина и бакопа каролиниана. Аквариум 91 литра. грунда ми е малко едричък.Благодаря :)

Неактивен gerguca

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 27
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #5 : понеделник, 01 август 2011 г., 10:51 ч. »
Забравих да спомена, че аквариума се обитава от 12 сини тери,две молинезии,две червени данио и два анцитруса.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #6 : понеделник, 01 август 2011 г., 12:00 ч. »
Остава да кажеш и с какво светиш и колко.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен gerguca

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 27
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #7 : понеделник, 01 август 2011 г., 17:05 ч. »
Осветлението ми е една икономична крушка от 20 вата светеща за 100,1150 лм 4200кплюс две по 18 вата Т-8 като едната е на осрам 840 дневна светлина и една стандартна. Залесен е с криптакорина,анубиас егерия,лобелия-кардиналис мини,лимнофила и бакопа каролиниана.

Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #8 : понеделник, 01 август 2011 г., 17:56 ч. »
По-добре си купи тор без азот и фосфор-само с микроелементи и почни да ториш чак като почнат да избледняват/пожълтяват растенията!

Неактивен gerguca

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 27
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #9 : понеделник, 01 август 2011 г., 18:06 ч. »
Благодаря Dafil :)

Неактивен ka4ulatiq

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 24
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #10 : понеделник, 01 август 2011 г., 18:53 ч. »
Благодаря Dafil :)


Ами тази 20 ватова лампа, означава, че свети толкова - 20 вата. А ако имаш една 100 ватова лампа с нажежаема жичка значи, че светиш с от 5 до 10 Вт. То по същата логика с тази 20 Вт-това енергоспестяваща лампа не светиш със 100 % и би трябвало да се говори за 16 Вт осветление, но нека не задълбаваме :) Абе иначе казано опитай се да ви вземеш поне още две такива лампи :)

Неактивен Нелогична

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 151
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #11 : понеделник, 13 август 2012 г., 19:49 ч. »
Имам един много красив Апоногетон, но листата му станаха над 50 см. Ако ги отрежа наполовина дали ще навреди на растението? Или направо да го продам на някой с аквариум висок около метър?
Който ме харесва, определено знае защо. Който не ме харесва със сигурност не знае защо, или ако знае то задължително не е свързано с мен.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Общи препоръки при отглеждането на растения.
« Отговор #12 : понеделник, 13 август 2012 г., 20:06 ч. »
Подари го!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.