Автор Тема: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)  (Прочетено 116372 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Longanlon

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 15
    • Како Сийке, не съм от тях!
Отг: Личен опит при лечение на ихтио (ichthyophthirius)
« Отговор #105 : сряда, 06 септември 2023 г., 14:47 ч. »
Опит от успешно лечение на ихтио с нистатин:

Купих си нови рибки и чак като ги пуснах в аквариума забелязах, че едната има няколко бели петна, характерни за ихтио. Разбира се, няма начин да хвана подвижна риба в голям аквариум пълен с растения... За няколко дни белите точки се разпространиха по няколко други риби. Говоря за по 2-3 точки на риба, не за някакви ужасяващи случаи дето виждам снимки. Наблюдавайте си рибите и реагирайте навреме.

1 опаковка нистатин от аптеката е 15 лв. вътре има два блистера по 10 таблетки. По 1 таблетка на 25 литра сложих, което при мен е точно един блистер. Не съм сменял вода. Не съм спирал филтъра. Само извадих колкото охлюва намерих и ги сложих в един малък аквариум.

Таблетките ги разтворих предварително в чаша топла вода. Номерът е да се разтвори вътрешността, а люспите с жълта боя, която ги покрива да паднат на дъното на чашата. Получава се мътилка, но това не е проблем, филтърът я изчиства бързо. Самите люспи са просто грозни, иначе едва ли нещо са вредни.
Спрях вентилаторите на аквариума и климатиха в стаята, за да се качи температурата на водата. Стана 27-8 градуса. Това се прави не "за да умре паразита", а напротив - той така живее по-добре и се размножава по-бързо, минава по-бързо през жизнения цикъл, който лекарствата прекъсват. Така аквариумът се излекува по-бързо.

След 3 дни още един блистер нистатин. 3 дни след втората доза няма следа от бели точки по нито една риба. Ще сменя 50% от водата след седмица (по толкова си сменям на седмица обичайно).
Жертви при рибите и растенията няма никакви (неони, родостомус, отоцинклус). Скаридите Orange Sakura които ги бях отписал, са живи и те. Така че, пълен успех.

Хората, които казват, че нистатинът не помага при ихтио просто бъркат заболяването с друго: Oodinium pillularis което пак е бели точки, но по-дребни, рибите приличат на поръсени с брашно. Има лекарство, което ги лекува и двете: eSHa Exit но не съм го пробвал.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.