Автор Тема: Аулофорус - обща информация и начин на развъждане  (Прочетено 1623 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boomslang

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 8
 • Нас. място: Белоградчик
 • Пол: Мъж
Аулофорус (Aulophorus furcatus) принадлежи към прешленестите червеи от семейство Naididae. Тезичервени червеи имат дължина на тялото не повече от 2 см и дебелина 0,2 мм. Аулофорусите живее в заблатени зони на сладководните водоеми, богати на органични остатъци от разлагащи се растения, паднали листа, клони, дървесна кора и др.
 
Има два начина за отглеждане на Аулофорус. В първия червеите се отглеждат във вода в някой резервоар, например директно в аквариума (заселват се в субстрата). Ще разгледам по-обстойно втория метод. Във втория метод, който се счита за най-простият известен и най-популярен, той се отглежда в полу-водна среда върху кухненска гъбичка, където горната част на гъбата остава непокрита от водата 2-3 мм.
 Гъбата се поставя в малък контейнер, например в пластмасова кутия от сладолед със затварящ се капак, в който са направени няколко малки дупки за въздух, а стените на кутията са залепени с светлоустойчива хартия или филм, за да се запази тъмна.

 Хранене на аулофоруса. Можете да използвате спирулина, тревно брашно, парчета варени моркови, тиквички, зеле, бананова кора и т.н. Но според моите наблюдения червеите обожават овесеното брашно най-вече. Ако няма от къде да закупите и ако желаете, можете да го приготвите сами от овесени ядки, смлети в кафемелачка.
Храната трябва да се разпръсне на малки купчинки върху повърхността на гъбата. Необходимо е да се подхранва само когато е напълно или почти напълно изядена. Ако овесеното брашно или спирулина се използват във фуражите, те могат да се посипят в малки купчини в центъра или на различни места на гъбата.
На мократа повърхност брашното и спирулина се накисват бързо и стават достъпни за хранене на аулофорусите. Червеите се събират около храната и постепенно я изяждат. При размножаването им фуражът се консумира по-бързо и храненето трябва да се повтаря по-често.

 Особенности при отглеждане. За да се предотвратят грешки при размножаването на алофоруси, които могат да доведат до загуба на култура от червеи, има важни особености, които трябва да бъдат спазвани. Нека започнем с въздушните отвори в капака на контейнера. Важно е дупките да са с най-малък диаметър (можете да ги направите с фино шило или голяма игла за шиене), в противен случай конкуренти могат да се настанят в контейнера (например плодовите мушици), които няма да бъдат лесни за отстраняване.
Във втората важна точка трябва да включа водата и нейното ниво в контейнера. За култивацията на аулофорус аквариумната вода е по-подходяща и е необходимо да се излее в контейнера толкова количество, че горната част на гъбата да остане непокрита с 2-3 мм. Червеите алофорус живеят в гъбката, запълват микроскопичните й  кухини, но се хранят на горната повърхност.
 С течение на времето водата и гъбата се замърсяват с продуктите на метаболизма на червеите и когато отворите контейнера се усеща неприятна миризма. Грижата за аулофорус е свързана с частично измиване на гъбата и пълна смяна на водата в контейнера. Процедурата е много проста. Ако на повърхността на гъбата са се натрупали много червеи, отстранете ги с пинсети за известно време, изплакнете гъбата в чешмяна или аквариумна вода със слаб натиск, след това поставете гъбата в контейнера, върнете червеите, изсипете прясна аквариумна вода и храна.
 Много често след измиване на гъбата във водата има много червеи. Водата, в която се измива гъбата, може да се отцеди през мрежа, направена от фина тъкан (или цедка) и попадналите в цедката червеи могат да бъдат върнати в контейнера или да се дадат на рибките.
 При стартиране на нова гъбка с култура. Когато поставите аулофорусите на нова гъбка (достатъчно е щипка-две с пинсета за заразяване на нова гъбка), те от начало се крият в нея. Това се дължи на тяхната адаптация към ново място на пребиваване, но след няколко дни червеите започват да се появяват на повърхността, за да се хранят и възпроизвеждат активно.
 Простотата на култивирането на аулофорусите не е единственото им предимство. Удобно е също така, че не е необходимо да се мият допълнително, а ако искате да ги измиете - хващате нужното ви количество, поставяте го в прозрачен съд, изплаквате и след няколко минути те се събират на топка на дъното, самият процес на хранене е много прост: хващате ги с пинсетата и право в аквариума за радост на гладните рибоци!
 Аулофорусите са истинска радост за всички видове рибки, но понеже пуснати в аквариума имат навика да се събират на топка на дъното най лесно е щипката червеи да се постави в някакъв малък съд с вода, той да се разклати хубаво и тогава да се изсипе в аквариума.
 Ако е необходимо, червеите могат да се нарежат с остър нож върху парче гума или стъкло. Нарязания аулофорус не умира и не замърсява водата, защото всяка част е жива и има свойството да се възстанови в отделен индивид.  Малките рибки обожават аулофорусите и растат много бързо хранени с тях.

Извинявам се ако имам някакъв пропуск или нещо не е ясно...който иска - да пита, с удоволствие ще отговоря ако мога. Оригиналната статия е на руски език, което можах - преведох, каквото знаех - добавих...
Ето и линк как се отглеждат, хранят, дават за храна на рибоците: https://www.youtube.com/watch?v=hm2RU2O6tPI
Неактивен Boomslang

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 8
 • Нас. място: Белоградчик
 • Пол: Мъж
Отг: Аулофорус - обща информация и начин на развъждане
« Отговор #1 : вторник, 18 юни 2019 г., 13:26 ч. »
Още малко материал за отглеждането на Аулофорус:
Избираме си съд (контейнер) с хубаво затварящ се капак. Надупчваме капака за да влиза въздух до хайванчетата. Може по желание да се пъхне в дупките по малко памук за да е сигурно че някоя закъсала винарка няма да си остави потомството при нашите бъдещи пиршества за рибки  :grin:
Поставя се кухненска гъбка (или няколко гъбки се нареждат в зависимост от размера на контейнера). Заливаме ги с аквариумна или чешмяна вода (не хлорорана!). Водата трябва да е толкова, че гъбите да са я попили и потопени в нея, но горната им повърхност да е на 3-5 милиметра над нивото на водата в съда. (снимка 1,2)
 Върху така накиснатите във вода гъбки с пинсета слагаме по щипка от аулофорусите от стартовата култура. Не се притеснявайте, най вероятно за ден-два те ще изчезнат безследно - настаняват се в порите на гъбката, вие просто поставете по малко овесено брашно в близост до мястото, където сте ги поставили...натам те си знаят... (снимка 3)
 За хранене може да се използва: овесено брашно (най-добри резултати!) Ако няма от къде да вземете - по-горе съм написал за връзката между овесените ядки и кафемелачката и крайния им резултат... Стотина грама ще ви стигнат за цяла вечност...не се увличайте в производството му  :P (снимка 4)
 Друга изключително полезна храна за аулофорусите е моркова (най-червено оцветяване). За приготвянето му е нужен: пазар или магазин, от където да бъде закупен, нож и дъска за рязане - за да се превърне в колелца, фризер и найлоново пликче за да се замрази и някакъв съд и вряла вода - за да се залее веднага след изваждането на кръгчето морков (2,3,4 в зависимост от гъбките със аулофоруси). Чакаме да изстине хубаво и така омекотените резени морков поставяме при гладните червейчета за да започнат с банкета.
 Трети вид храна са таблеткте спирулина. Няма да обяснявам от кой зоомагазин да си ги доставите, оставям избора на вас  :crazy: . Поставяме таблетката на гъбката (може да я разчупиме на 2-3-4 части за по-удобно), тя поема вода от гъбката...и пира започва..
 
 Смяна на водата: Водата се сменя веднъв всеки девн или през ден. Аз сменям всеки ден, за да избегна миризмата на застояла вода. Но да оставите дзверовете и няколко дни нищо няма да им се случи. При смяна притискаме внимателно гъбките с ръка, за да не се изтресат от кутията, отточваме старата вода, най добре в някакъв съд, покрит със ситен плат, защото част от червеите си отиват със старата вода и след това внимателно ги щипваме с пинсета...и право в аквариума при гладните рибки...или обратно на гъбата. Доливаме вода със стайна температура. Аз използвам отточената от аквариумите вода, но при нужда може и чешмяна, стига да не е хлорорана (снимка 5,6)
Хранене на рибките. Малко след като сме сложили храна на нашите аулофоруси те са се събрали около нея във форма на щъкаща червена маса. Взимаме си с удобна широка пинсета толкова, колкото ни е необходимо и при желание промиваме в някакво съдче, а ако няма примеси от храна - може и директно в аквата. Аулофорусите във вода имат навика да се събират на топки, за това разбъркваме с пинсетата преди да ги изсипем в аквариума. Резултатите се виждат на последната снимка  :crazy: (снимки 7,8,9)
 

 

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Аулофорус - обща информация и начин на развъждане
« Отговор #2 : вторник, 18 юни 2019 г., 21:47 ч. »
Чудесна статия, благодаря!
Ще я сложа в "Статии" в сайта когато намеря време.  :drinks:

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.