Автор Тема: Топ филтър китайски + малко добавки  (Прочетено 2192 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boomslang

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 8
 • Нас. място: Белоградчик
 • Пол: Мъж
Топ филтър китайски + малко добавки
« : вторник, 25 юни 2019 г., 00:46 ч. »
Преди време купих за 9 лева китайски топ филтър. Комплекта включваше 650л/час пауърхед, шлаух, празна кутия и решетка за дъното й. Общо взето го взех заради пауърхеда...но днес ме осени идеята какво може да се получи от него.
 Материали - парченце разпенено ПВЦ, решетката за дъното му, нарязана на 3 части, парче био-гъба, кухненска гъбичка, шепа лава, няколко био-бола, тубичка моментно лепило.
 Начин на направа:
 От разпененото ПВЦ изрязах 2 парчета, големи колкото да станат напряко на филтъра. Залепих ги така, че разделих кутията на 3 равни части. Под първото парче оставих около 1 см. пространство, за да може водата да минава оттам, като оставих над него около 5мм аванс за в случай че нещо се задръсти да може водата да преминава и оттам.Това е отделението за био-гъбата. Пространството пред нея оставих свободно, за да може водата свободно да се вихри и да минава през целия й обем. Зад него залепих решетката, директно за него, така, че да покрива долния отвор. Второто парче - залепено плътно за стените и дъното, с 1,5см. разстояние над него и пред него залепена втората част от решетката - така потока вода минава по диагонал през втората камера, където е лавата. На изхода на втората камера сложих парче от твърдата зелена част на кухненската гъбичка за да задържа промъкналите се малки частици. В последната камера, оттам, от където се изтича водата на дъното сложих последната част от решетката и там поставих био-болите.
 Мисля че се получи вършещ достойна работа филтър за обшата си цена (14,80 ми излезе филтъра + материалите като теглих чертата)
 Общо време за изпълнение на проекта - половин час. На снимка 1 е без гъбите, само напълнен с лавата и няколко био-бола, снимка 2 - с добавените вече гъби. Снимка 3 - диаграма на напречен разрез на филтъра.
 Видеото го правих докато още експериментирах без решетката под био-болса, водата изтичаше по-свободно и те изпадаха през дупката за оттичане, за това сложих изпадналите в преградата с лавата. По-късно добавих решетка върху отвора на дъното и камерата се напълни с вода колкото да покрие био-топчетата. Мисля, че филтъра върши добра работа...преценете вие. Ако на някой му се занимава и има нещо неясно - да пита, щом мога ще му отговоря веднага.

 Видео: https://www.youtube.com/watch?v=MWHb0WagzRc

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Топ филтър китайски + малко добавки
« Отговор #1 : вторник, 25 юни 2019 г., 22:55 ч. »
Явно си сръчен и ти идва отръки това. Аз лично, даже не мога и да си го помисля да го направя всичко това. Другаде ми е силата. Благодаря за споделянето все пак. Със сигурност ще послужи и на други като идея.  :drinks:

Неактивен k_panayotov

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 32
 • Нас. място: Разград
 • Пол: Мъж
Отг: Топ филтър китайски + малко добавки
« Отговор #2 : петък, 28 юни 2019 г., 08:50 ч. »
Супер е ! Един съвет от мен (имал съм 3 топ филтъра) , намали нивото на преграда 5 и съответно нивото на био гъба 3 и твърда гъба 7 поне с още 1.5см , след известно време био гъбата и твърдата гъба  ще се позатлачи и предната и средната  камера ще се пълнят с вода , че да има место свободно да преливат към следващата . Ще кажеш че лесно се чистят , ама един път да забравиш , става белята . Иначе е супер. С какъв дебит е главата ?
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Неактивен Boomslang

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 8
 • Нас. място: Белоградчик
 • Пол: Мъж
Отг: Топ филтър китайски + малко добавки
« Отговор #3 : петък, 28 юни 2019 г., 18:11 ч. »
650л/ч е главата, 0,8 см е разстоянието от преградата до ръба и от края на гъбата до ръба на кутията. Мисля, че си прав, след малко отивам да правя опити при запушен долен отвор дали ще смогнат тия 6,5 см2 с дебита на главата. За задната преграда е 2 см (през гъбата) + 1 см над нея. И това ще експериментирам.
Щом си имал топ филтри - давай съвети, цената им е супер, а с малко заигравка побират колкото малък канистър ( поне моя, дето е от най малките, като гледам най-големия от тоя тип, дето е наличен е 1750л/ч, което ми е повече дебит и от канистъра, пък и кутията му ще побере горе-долу толкова медия колкото канистъра...)

Неактивен k_panayotov

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 32
 • Нас. място: Разград
 • Пол: Мъж
Отг: Топ филтър китайски + малко добавки
« Отговор #4 : петък, 28 юни 2019 г., 20:24 ч. »
Малко споделяне: имах в началото два топ филтъра направени от форекс (разпенено ПВЦ) с приблизителни размери 60х12х12 см разположени върху разпънките на аквата с глави по 2000л/ч. Бях ги направил на принципа не на проточното обтичане (като твоя) а на гравитачното изтичане по цялата дължина на топа ( от главата с гъвкав маркуч който прераства в ПВЦ тръба 20мм която е по цялата дължина на филтъра), по тръбата имаше три реда дупчици няколко стотици през които изтичаше водата , преминаваше през един слой фина вата около 3 см с през един слой керамика около 7-8 см. Дъното на филтъра беше като решето с отвори около един см. и леко потопено във водата, пауър хеда тага блъскаше дебит че карамиката ставаше постоянно потопена във вода и все пак успяваше да се изтича. След това на три 300 л акви направих на всяка една по един топ филтър като твоя но без никаква вата, само с керамика , даже се налагаше в последното отделение от което се изтичаше водата да остава празно за да моне да се отича водата защото ако имаше керамика и тя се запушваше и вдигаше опасно високо нивото. Ами това е. Топ филтрите са грозни, виждат се главите, стават за развъдни акви, мен ме дразнеше вибрацията на главата която се предаваше по форекса (конструкцията) и след това по разпънките и цялата аква почваше да бучи. Топ филтрите ги замених (повтарям че става дума за развъдни акви) с по една 5л прозрачна ПВЦ кофа наредена отдоли с груба пластмасова вата, фина вата и накрая лава до горе и отгоре на капаке един пауър хед който смучи отдолу нагоре и мирясах и това потопено вътре в аквата. Чистя ги на 4 месеца. Ами от мен, това е . Успех!
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Неактивен Boomslang

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 8
 • Нас. място: Белоградчик
 • Пол: Мъж
Отг: Топ филтър китайски + малко добавки
« Отговор #5 : петък, 12 юли 2019 г., 01:46 ч. »
Малко ъпдейт по инсталирането на филтъра в новата аква:

 Снимки 1,2,3: След поставянето на 1 см фибран на дъното започнах да глася положението на пауърхеда  и изграждане на "камера" за нея с цел да засмуква директно вода и да движи водата под субстрата.

 Снимкa 4: Поставяне на решетките на камерата на пауърхеда (комарник grade!  :grin: ), които ще смукат през субстрата и на нивото на грунта (отдолу 3 см. лава и пемза, мрежа от комарник върху нея и отгоре 3-4 см. розов кварц.

 Снимки 5,6: Лавата е насипана, поставен е капака на камерата с 2 решетки засмукващи вода отгоре, върху част от едната съм изградил малка "саксийка", редене на камънака (черен базалт със следи от андезит (зеленото) по него.

 Снимка 7: Редене на камъни, прикриване на камерата с пауърхеда...

 Снимки 8,9: Капак - задна страна (не се вижда, към стената е!), капак - предна страна с филтриращото отделение на топ филтъра.

 Снимка 10: След десетина дена работа (сипвал съм само стара вода от другите аквариуми)водата стана кристална и добавих първите обитатели - банда ред черита "отхвърлени" поради селекционни причини от аквариумите с черешки, след легена тук май им е като в рая - щъкат и плуват като луди  :crazy:
 
 P.S. Може би малко съм излязъл от темата, ако е така - извинявам се, просто исках да покажа проекта за китайчето с добавките в завършен вид. 15ти ден филтъра работи безупречно. Тия дни мисля да озеленявам...

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.