Автор Тема: За светлината  (Прочетено 22235 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kraltchev

 • Aquaportal експерт
 • *****
 • Публикации: 158
За светлината
« : събота, 13 декември 2008 г., 19:25 ч. »
Осветлението на растителния аквариум не е особено ясна тема за обсъждане.  На пазара има много видове лампи с какви ли не характеристики и често ни се струва че специалните лампи непременно ще накарат растенията да растат добре.

Но ако помислим логично не можем да не забележим че през годините голям брой хора успешно са отглеждали и още отглеждат растения използвайки различни видове лампи.  По тази логика една идеална лампа не съществува. Осветлението се избира на базата на удобство на предишен опит, инсталация, цена, размери, цвят на светлината и т.н.

Едни от най стабилните, чисти и здрави аквариумни растения които съм виждал бяха отглеждани в 30 литрови аквариуми всеки снабден с по една обикновена 40 ватова крушка.  Това беше през '80-'81 и качеството на крушките трябва да е било от най високо комунистическо ниво.  Майтапа настрана тая светлина явно беше достатъчна за поне 30 вида растения.

Видях че вече има прекрасни описания на видовете лампи използвани за аквариуми и няма да се спирам на това.  Лампите които използваме в Америка не са по-различни, а и дори предполагам че европейските са по-добри.  Ще говоря повече за това какво знам за осветлението на растителни аквариуми от опита ми тук.

Първото нещо за което искам да говоря е малко тъпо и смешно.  Когато избираме осветление тук рядко говорим за нещо друго освен келвиновата температура (Kelvin, K) на крушката и ватовете.  Лумени, вълнови диаграми, CRI са неща който рядко споменаваме.  Ситуацията е глупава но някак си успяваме да отглеждаме прекрасни растения.  Това е може би още едно доказателство че светлината може да варира в много широки граници.

Най-често използваните келвини  са:
- 5500
Най-"топлите", подчертават червените цветове на риби и растения
- 6500
Те предават цветовете най-реално, светлината е бяла, но не отмива червените цветове.
- 10,000
Много бяла светлина която кара всичко да изглежда някак си пречистено.  Силно отмива червените цветове и дори намалява интензитета на зелените.

Виждал съм лампи с 8,800 Келвина които бяха по-бели от тези с 10,000.  Явно е че келвините не са идеална характеристика за сравнение.  Флуоресцентните лампи на Амано са 8,800 келвина и светлината е точно балансирана - бяла но не отмива цветовете.

Споменах че освен келвините избираме лампите на базата на ватовете.  Според ватовете за 1 литър вода тук делим аквариумите така:
- 0.25 - слабо осветен
- 0.5 -1.0 - средно, обикновения случай
- > 1.0 - скоростен

Слабо осветените аквариуми имат бавно развитие и нямат нужда от почти всекидневни грижи.  Растенията в тях растат бавно и поради бавния растеж често са с много наситени цветове.  Избора на растения трябва е много важен защото дори слабия недостиг на светлина кара растенията предпочитащи по-светли условия да се издължават.  Един начин да се прикрие това е долните 2/3 от стъблото да се прикрие с декорации или с други растения.  Амано често използва този подход въпреки че аквариумите му не са слабо осветени.  И все пак ако избора на растенията е правилен слабо осветеният аквариум ще е с по-лесна поддръжка.

Средно осветените аквариуми разрешават отглеждането на повече видове растения.  Но това а малко подвеждащо впечатление.  В тези аквариуми светлината изглежда достатъчно за човешкото око но ситуацията е друга от гледна точка растенията.  Растежа е сравнително бърз и засенчването става проблем.  Друг проблем е бързото разпространение на бързо растящи растения които се преплитат с други растения.  Такива аквариуми изискват наймалко седмични грижи и малки настройки всеки 2-3 дена.

Скоростните аквариуми са най-красивите примери за растителни аквариуми.  Те изискват доста опит защото процесите протичат на много високи обороти.  Наторяването е от решаваща роля и не може да бъде забавено повече от 2 дена, а често дори 1 ден е от значение.  Обикновено тези аквариуми имат "активен субстрат" - слоеве с различна функция, най-общо казано осигуряващти добри условия за храненето на растенията чрез корените.
Важно е да се отбележи че дори и най-силно осветените аквариуми са "тъмни" в сравнение с осветлението на отркити водни площи през голямата част от деня.  Светлината може да е малко или много но само комбинацията от различни фактори води до добър растеж на растенията и подтискане на водораслите.

Продължителност на светлината
Нормално продължителността е 10-11 часа но в първите седмици от развитието на аквариума може да скъсим този период дори до 4 часа дневно ако решим че е нужно.  Нот използва този подход с цел намаляване на водораслите. 
Луис има друг подход - от първият ден той осветява аквариума с 10 часа светлина, вярвайки че всичко трябва да е постоянно, без промени и че растенията се приспособяват по-добре ако условията не се променят.
Амано е развил друг подход в последните няколко години.  Той използва комбинация от халидна и компактни флуоресцентни лампи закачени доста високо над аквариума (25-35 см от това което съм видял).  Флуоресцентните лампи са включени за около 10 часа, а халидната лампа се включва само за около 4 часа около обед.  Светлината от флуоресцентните лампи е малко - около 0.25 вата на литър и при това те са далеч от повърхността на аквариума.  Не разбирам добре как изглежда аквариума повечето време ако е осветен с толкова малко светлина.  Растенията вероятно нямат нищо против, а водораслите определено ще изчезнат бързо, но аз лично не смятам че аквариума ще изглежда привлекателен.

Какъвто и подход да изберем ние лично трябва винаги да помним че светлината е с огромно значение за всичко живо в аквариума.  Всякакви промени трябва да се правят бавно, без големи скокове, за да не се стресират растенията, а и да успеем по-лесно да забележим тенденциите в развитието им в новите условия.

Мощност на светлината
Регулирането на светлината често е въпрос който тук не ни занимава, а търсим отговорите другаде.  Чувал сам малко хора да говорят за добавяне на повече лампи комбинирано с отдалечаване на осветителното тяло от аквариума за да се осигури по-плавен преход.

Рефлектори
Най качествените рефлектори продавани тук са германски - "Miro".  Те отразяват светлината 100%, без да поглъщат никакви дължини на вълните.  Аз лично не съм убеден че са абсолютно необходими - в момента отглеждам прекрасни растения в един аквариум в гаража си и рефлектора на лампата е направен от обикновена поцинкована ламарина.  Питал съм наоколо, но разбрах че консенсус по въпроса за рефлекторите няма освен факта че те помагат за насочването на светлината, охлаждането и такива обикновени неща.

В заключение ще кажа че както всички знаем в Америка повечето неща са с тенденция към преувеличаване и това се отнася и за светлината използвана в аквариумите с растения.  Чувал съм че холандските аквариуми често са осветени слабо но растежа на растенията е почти идеален.  Чух даже че по време на конкурсите им съдийте посещават къщите на участниците и издърпват с пинсети растенията с корените за да оценят здравословното им състояние.  И това при осветление със само  0.25 - 0.3 вата на литър.

--Николай

Неактивен rumen4o

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
Отг: За светлината
« Отговор #1 : събота, 07 февруари 2009 г., 14:21 ч. »
може ли някой да ми каже защо не ми се развиват растенията,аквариума ми е на повече от месец,осветявам с 2 тръби по 18 вт. и рефлектор,преди това бях само с една,дали е била слаба светлината,но новите листа са жълти и някак вяли,аквариумът ми е 140л.като височината е 50 см.
благодаря
МодЕдит:Един път зададен въпроса е достатъчно.Виж си отговора в другата тема.

Неактивен rumen4o

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 14
 • Пол: Мъж
Отг: За светлината
« Отговор #2 : събота, 07 февруари 2009 г., 21:18 ч. »
извинявам се ,просто днес се регистрирах,и не зная все още ,просто исках да ми отговорят

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: За светлината
« Отговор #3 : неделя, 08 февруари 2009 г., 05:47 ч. »
Няма проблем.Видях,че си нов и затова ти обяснявам това.Не се сърди но на веднъж зададен въпрос наистина ще получиш със сигурност отговор.Още повече,че си и нов.Добре дошъл! :drinks:

Неактивен igenov

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 15
 • Нас. място: Плевен
 • Пол: Мъж
Отг: За светлината
« Отговор #4 : неделя, 08 февруари 2009 г., 20:08 ч. »
Слабо ти е осветлението. За твоя аквариум ти трябва поне още толкова.

Неактивен rusolov

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 59
 • Нас. място: Козлодуй
 • Пол: Мъж
Отг: За светлината
« Отговор #5 : четвъртък, 30 юни 2011 г., 23:26 ч. »
а може ли да се ползва фолио или станиол за рефлектор и ако има и други подръчни материали да ми кажете

Неактивен tgavrailov

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 9
Отг: За светлината
« Отговор #6 : петък, 01 юли 2011 г., 10:13 ч. »
Рефлектор може да се направи от ламели от щори от вида показан на снимката.  От необходимия брой ламели се оформя тялото на рефлектора, като се подреждат с леко застъпване върху тръба с подходящ диаметър и се фиксират на няколко места с тиксо. След това се облепват с алуминиева самозалепваща лента, каквато се продава по железарските магазини. За предпочитане е да се ползват пластмасови щори. Така направения рефлектор се получава доста лек и удобен за работа.

Неактивен zmeq

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 47
Отг: За светлината
« Отговор #7 : петък, 01 юли 2011 г., 14:19 ч. »
Вземи си едни ПВЦ улук и го облепи с фолио отвътре. Мился, че ще стане много по-лесно, а и държачите на лампи се закачат без проблеми после :)

Неактивен rusolov

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 59
 • Нас. място: Козлодуй
 • Пол: Мъж
Отг: За светлината
« Отговор #8 : петък, 01 юли 2011 г., 17:20 ч. »
Вземи си едни ПВЦ улук и го облепи с фолио отвътре. Мился, че ще стане много по-лесно, а и държачите на лампи се закачат без проблеми после :)


якоооо добре звучи

Неактивен zero

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 11
Отг: За светлината
« Отговор #9 : събота, 17 март 2012 г., 10:53 ч. »
И аз да попитам в темата за осветление 1-2 неща. Пише че е нормално  да бъде осветено 10-11 часа, да разбирам ли че това включва осветяването само с лампите? Как се процедира ако аквариума е на светло място, примерно моя е на 2 метра от провозрец с размери 250см. на 140см. и денем си има достатъчно светлина (не пряка слънчева) за сега осветявам с Гро-лукс 18вата, сутрин от 8 до 11 часа и вечер от 17 до 23 часа, в аквариума има засаден анубис. Правилно ли постъпвам ? Имам и аквастар 18вата на същото осветително тяло но не я включвам щото чета че анубиса обича малко светлина, (аквариума е 100 литра, висок 40 см ).  Нужно ли е денем когато в стаята е много светло да оставям Гролукса да свети?

Неактивен zero

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 11
Отг: За светлината
« Отговор #10 : петък, 23 март 2012 г., 15:46 ч. »
еиииии никои не разбира от светене, чек да питам в бг мама там може да са по в час :crazy:

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: За светлината
« Отговор #11 : петък, 23 март 2012 г., 19:59 ч. »
Като искаш иди и в бг дядо, никой не те спира. Нали се сещаш, че сега едва ли някой ще тръгне да ти отговаря след цялото ти мрънкане. Мен поне не можеш да накараш. И те предупреждавам, че още един подобен пост ще ти е последен в този форум.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.