Автор Тема: Да разбием няколко мита в акваристиката  (Прочетено 48408 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен NO CARRIER

• Активен потребител
  • Публикации: 25
  • Нас. място: Пазарджик
  • Живеещ на 100м от лудницата
    • сайтът на Николай Цветков
Отг: Да разбием няколко мита в акваристиката
« Отговор #15 : петък, 19 декември 2008 г., 00:29 ч. »
За предизвикано раждане съм съгласен.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #16 : неделя, 21 декември 2008 г., 11:55 ч. »
А, ако не е добре балансиран аквариума или пък храниш по 7 пъти на ден, какво ще правиш без помощта на "чистачите" или ще сифонираш след всяко ядене?

Ако ти остава храна след всяко ядене, значи дозираш неадекватно. Трофеусите ми ядат по 6 пъти на ден и остатъци от храна няма. Това е доста ясно мисля - остава ли храна, прехранваш. Точка.

То може и без автоматичен нагревател,ама...Относно смяната на водата ще те попитам просто, как е по-добре според теб:през ден по 15- 20%(както е при мен) или един път седмично наведнъж 60-80%?

Естествено, че е по-добре веднъж седмично. Разбутването на аквариума причинява много повече стрес, отколкото голямата смяна на водата. Това също е доста очевидно.

А това ,че рибите ти хвърлят хайвер е потвърждение ,че усещат промяната и са в стрес.Рибите хвърлят хайвер при рязка смяна на параметрите на водата понижение на Ph и твърдостта от валящите проливни дъждовете в природата и стрес, и е естествена реакция да продължат рода.Както и при хората-често жените абортират като стресова реакция.

Изобщо не си погледнал за какви риби говоря явно. Рязка смяна на pH в Танганайка?!?! Дрън-дрън. Реакцията се дължи на намалените нитрати.

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен borislav

• Активен потребител
  • Публикации: 120
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #17 : неделя, 21 декември 2008 г., 13:04 ч. »
Не знам да ли има смисъл,но ще се опитам за последен път:
-Опитай се да храниш с кайма,хирономус и стъклен червей и да няма остатъци?
-Сменям водата със система, през тръбите на филтъра и рибите почти не усещат.
-Мисля,че в статията не ставаше въпрос САМО за твоите риби само и тук говорим по принцип,а не за рибите от Танганайка,"дрън-дрън"!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #18 : неделя, 21 декември 2008 г., 13:09 ч. »
Не знам да ли има смисъл,но ще се опитам за последен път:
-Опитай се да храниш с кайма,хирономус и стъклен червей и да няма остатъци?

И аз ще пробвам още веднъж - остатъците от храна в един балансиран аквариум НЕ СА ПРОБЛЕМ. Дори да ги има, те влизат в азотния цикъл, без да го нарушат. Ако са твърде много, значи филтрацията и/или храненето са неадекватни. Това е независимо от риби, растения и други фактори. Ако имаш проблем с тях, помисли за друго решение. Чистачите в аквариума не са необходими.

-Сменям водата със система, през тръбите на филтъра и рибите почти не усещат.

Те ли ти го казаха? Усещат и още как.

-Мисля,че в статията не ставаше въпрос САМО за твоите риби само и тук говорим по принцип,а не за рибите от Танганайка,"дрън-дрън"!

Ти се опита да обясниш реакцията на моите риби, затова заговорихме за тях.
От друга страна не виждам защо смяташ, че в общия случай хвърлянето на хайвер непременно показва стрес. Промяната на условията предизвиква стрес, разбира се, но всичко зависи от количеството, т. е. точно колко стрес се предизвиква. Аз твърдя с опита зад гърба си, че смяната на 50% от водата не оказва негативно влияние върху рибите.

Неактивен borislav

• Активен потребител
« Отговор #19 : неделя, 21 декември 2008 г., 14:06 ч. »
Според мен жизненият цикъл в аквариума е едно уравнение.Лично аз съм избрал да сложа няколко охлюва(ампуларии) и анциструси,вместо да недохранвам рибите или да си купя още една кофа,за да изравня уравнението и нямам никакви проблеми.Само, които е гледал дискуси  в гъсто залесен аквариум при 30 градуса знае колко трудно се поддържа баланса-хубави дискуси и хубави растения.Чистачите в аквариума ми са необходими!Хау! :D

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #20 : неделя, 21 декември 2008 г., 17:50 ч. »
Според мен жизненият цикъл в аквариума е едно уравнение.Лично аз съм избрал да сложа няколко охлюва(ампуларии) и анциструси,вместо да недохранвам рибите или да си купя още една кофа,за да изравня уравнението и нямам никакви проблеми.Само, които е гледал дискуси  в гъсто залесен аквариум при 30 градуса знае колко трудно се поддържа баланса-хубави дискуси и хубави растения.Чистачите в аквариума ми са необходими!Хау! :D

С така формулирано твърдение няма как да не се съглася. А сравнението на баланса в аквариума с математическо тъждество, в което могат да се добавят и изваждат различни параметри от двете страни, без равенството да се наруши, ми хареса много и ще го запомня. :)
Целият този спор идва да покаже, че няма универсални рецепти, а трябва мислене и съобразяване на конкретната ситуация.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #21 : вторник, 23 декември 2008 г., 03:10 ч. »
Още малко и точна наука ще стане акваристиката!
Няма такова нещо.

Може би се намесвам ни в клин, ни в ръкав, но трябва да отбележа, че при подходящ подбор на растенията, не е никакъв проблем да се гледат дискуси и растения при температура 29 градуса. Виж моя аквариум с дискусите.

Неактивен borislav

• Активен потребител
« Отговор #22 : вторник, 23 декември 2008 г., 09:02 ч. »
Може би не е точна наука акваристиката( поведението на дискусите си е като на жените-уж всичко е О.К. и в един момент не знаеш к'во им става  :D),но поне баланса на водата е едно химично уравнение.Що се отнася за твоя аквариум с дискуси преди година когато започвах с моите дискуси ми беше голямо вдъхновение!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
« Отговор #23 : вторник, 23 декември 2008 г., 10:24 ч. »
А аз съм голям тупан - в целия спор за смяната на водата си забравих най-силния аргумент. Малките рибки растат най-бързо и най-добре при масирани ежеседмични смени на 40-50% от водата. Това е от всичко друго, но не и от стрес. :)

Неактивен cosmicspasy

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
  • Нас. място: Бургас
  • Страстен колекционер на морета и върхове
« Отговор #24 : четвъртък, 07 октомври 2010 г., 10:14 ч. »
Ха, яка статия
Окуражава такива акваристи като мен, гледащи рибки на принципа разбивачи на митове:)
Аз гледах в 15 л. авкариум 2 години риби, които по подразбиране, нямаше да се разбират - телескоп, скаларии, бета, гупи. Като взех долар и той сцепи от стес аквариума...(
А сега се чудя, коралите и мидите в новия ми пак малък 30л аквариум, дали ще навредят на нетропическите риби - скаларии, сом, телескоп и молинезия. Ако някой знае, как точно действа варовикък и карбонатните съединения на рибите, ще съм му много благодарна

Неактивен Julyan

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #25 : понеделник, 09 януари 2012 г., 12:07 ч. »
Да попитам в тази обща тема- по колко време държите нови рибки в карантинен аквариум? Условията в него, предполагам, са същите, като в общия- въздух, температура, състав на водата и т.н.?
Предварително благодаря. Начинаеща съм.

Неактивен tomatomov197

• Активен потребител
  • Публикации: 578
  • Нас. място: Варна
« Отговор #26 : понеделник, 09 януари 2012 г., 13:33 ч. »
Да попитам в тази обща тема- по колко време държите нови рибки в карантинен аквариум? Условията в него, предполагам, са същите, като в общия- въздух, температура, състав на водата и т.н.?
Предварително благодаря. Начинаеща съм.

По принцип би трябвало да има карантинен съд със същите условия като основния и да прекарват там новите обитатели повече от месец - два .  Само дето се съмнявам някой да го прави това :)  Лошото е , че и търговците не го правят и работата е малко на късмет .

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #27 : понеделник, 26 март 2012 г., 17:15 ч. »
Повече от месец - два, не знам, ама със сигурност някои търговци минават рибите си през карантина. Аз лично никога не съм имал карантинен аквариум, но и избяхвам да пазарувам от съмнителни места.

Неактивен Genapa

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
  • Нас. място: Россия
Да разбием няколко мита в акваристиката
« Отговор #28 : неделя, 16 април 2017 г., 21:29 ч. »
Здравеите имам няколко вупроса относно какъв телевизор да си взема ?
Спрял съм се на Samsung или LG :
Нямам кой знае какво понятие но искам да е на супер цена от порядъка до 500€ и да има възможно всички възможни функкции..
W-Lan, HD Reciever ,C ...
С 2 прости думи да смъквам торент филми и да мога да ги гледам на телевизора при положение че имам и малък лаптоп.
Трябва ми нещо ориентировачно
Благодаря на отзовалите се .

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #29 : неделя, 16 април 2017 г., 22:28 ч. »
Май си объркал форума приятел... :)