Автор Тема: Мъртво море умира  (Прочетено 3417 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • *****
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Мъртво море умира
« : вторник, 30 ноември 2010 г., 06:17 ч. »
  Новини

    Мъртво море, най-соленият воден басейн в света, известен с благотворното влияние на минералите си, може да се превърне в обикновена локва поради влиянието на човешката дейност и регионалния конфликт, който създава пречки пред мерките за неговото опазване.

Морето, което се намира на най-ниската точка под морското равнище на земята, намалява с метър на година, а брегът му се е свил с над километър, са измерили специалисти.

Първокласната туристическа дестинация е застрашена от пресъхване след 2050 г.

Това е много сериозно и никой не прави нищо, за да го спаси, заради липсата насътрудничество  покрай израелско-палестинскияконфликт, казва Дурейд Махаснех, хидролог и бивш шеф на службата за долината нарека Йордан към министерството на водното стопанство и напояването.

Нивото на соленото езеро, което още през 60-те години бе по-ниско от морското равнище с 395 м, днес е с 422 м по-надолу. Този процес се дължи преди всичко на отклоняването на водите.

От 60-те години Израел, Йордания и Сирия започнаха да отклоняват вода от река Йордан, главен приток на Мъртво море, и вече са каптирали 95 на сто от общия обем за земеделски и индустриални цели. Израел е отговорен за 60% от каптирането на водата.

Ситуацията се влошава и от спада в нивото на подпочвените води, които същоподхранват соленото езеро, а селяните, лишени от водата на реката, отказват дакопаят кладенци.

Индустриалната и туристическата дейност допълнително изострят проблема, а климатичните промени се отразяват на количеството на валежите в една от най-сухите страни в света.

Израел, подобно на Йордания, създаде огромни обекти за изпаряване, за да произвежда фосфат, а

по бреговете на Мъртво море се множат пет звездните хотели.

Според Дурейд Махаснех спасяването на това море, скътано между Йордания, Израели Западния бряг, е регионален, но и международен въпрос, имайки предвид историческата, екологичната и географската му важност.

Йордания обаче се оказа единствената, която за 2 млрд. долара реализира първатачаст от спасителния проект, предвиждащ насочването на вода от Червено къмМъртво море, защото има твърде голяма нужда от вода и повече не може да чакавключване на партньорите по замисления през 2005 г. проект - Израел и Палестинскатавласт.

В дългосрочен план идеята е да се създаде канал от 200 км, за да се изпомпват 2млрд. куб.м на година, с които Мъртво море ще се спаси, но и за производството на електроенергия и питейна вода.

Проектът обаче е спорен. Специалистите се опасяват, че  вместо да се изпишат вежди, ще се избодат очи и уникалният химичен състав на соленото езеро ще бъде непоправимо нарушен.

Говорим за две различни и чувствителни екосистеми, според Мункет Мехияр, директор на асоциацията Приятели на земята/Близък изток, който желае да бъдат изследвани и други трасета.

В момента тече изследване на последиците, финансирано от Световната банка, ийорданският министър на околната среда Халид Ирани настоява да се изчакатрезултатите.

Щетите са значителни. По бреговете на Мъртво море се появяват огромни кратери, издълбани от сладка вода в солената покривка, останала от оттеглилото се море.

Един кратер разруши фермата ми преди десет години, обяснява 42-годишниятселянин Ицат Ханазрех, застанал пред дълбока 40 м дупка.

Ирани възнамерява да се призоват развитите страни да отделят повече ресурси за спасяването на Мъртво море по време на срещата за климата в Копенхаген следващия месец.


                      Ахмад Хатиб, Франс прес                     Източник:            БТА
         
                                                                     

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.