Автор Тема: Хибридизация при Атерини(Rainbow Fish)  (Прочетено 13685 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • *****
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Хибридизация при Атерини(Rainbow Fish)
« : събота, 08 ноември 2008 г., 02:01 ч. »
Хибридизация
Акваристите често мечтаят за перфектната риба – красиви цветове, устойчива на болести, бързо растяща и лесна за отглеждане в аквариума. Хибридизацията би могла да сбъдне тази мечта. Но замислете се какво би се случило, ако така мечтаната от нас рибка излезе на свобода? Дали тя ще се смеси с местните видове и ще създаде нови хибриди, или ще изчезне като екземпляр защото не може да се адаптира в  естествената среда? Рибите хибриди могат да бъдат много близки до естествените риби и да оцелеят да се репродуцират и поради ново създадените белези да повлияят на естествения подбор.
Има свдения за открити естествени Rainbol Fish хибриди в природата. Джералд Ален открил няколко различни хибрида в природата и редица други, случайни такива. Но повечето от тези естествени хибриди са рядкост. Има сведения за хибридизация между  Melanotaenia splendida tatei / Melanotaenia fluviatilis, Melanotaenia duboulayi / Melanotaenia splendida splendida, Melanotaenia nigrans / Melanotaenia australis,  също така се появили и между Melanotaenia exquisita / Melanotaenia splendida inornata.
Комплекса 'Eachamensis' в северен Куйнсланд е наистина объркващ и за появата му дори експертите, не могат да се съгласят на едно мнение. Имало е по-ранно обяснение, последвано от генетична хибридизация между видовете Melanotaenia eachamensis / Melanotaenia splendida splendida, и Melanotaenia splendida australis / Melanotaenia exquisita.
Едно от мненията гласи, че докато Melanotaenia eachamensis и Melanotaenia s. splendida  показвали, че са генетично, качествено и морфологично различни, голямо количество от екземплярите проявяват интермедиатен брой качества, които сочат, че хибридизацията между тези два вида, може да бъде често срещана ако интермедиатната им морфология е индетификация за хибриди. По-късните изследвания на  M. eachamensis and M. s. splendida не са били крайни до колкото знаем, и още повече работа се полага за решаването на загадката. Може би всичко това е просто в следствие на класификационна грешка.
Валежите в Австралия са сезонни и също така доста променливи, с наводнения през някои години и суши през други. Ефемеридните (еднодневните) прииждащи води позволяват разпространението на видове и популации, в и по между речните системи. Придошлите води от Куинсланд могат да завършат пътуването си в южна Австралия, покривайки разстояние от 3000 километра. Макар, че различните видове Rainbol Fish биват разграничени един от друг, има вероятност много видове да могат да бъдат пример за вариантна популация в рамките на самотни видове. 
Има много аргументи и дискусии сред биолозите, относно какво в действителност е „вид”. Класическото определение за "видове" което повечето хора възприемат е - организмите, които споделят общи характеристики и са в състояние да се размножават в рамките на вида си. Преди няколко години едно контролирано проучване показа, че при опит за разплод на Melanotaenia fluviatilis и Melanotaenia duboulayi е възможно двата вида да създадат  жизненоспособно потомство. Което ни води до извода, че самите два вида могат да бъдат просто различни популации или варианти на един вид.

Поради това голямо разнообразие в цветовете и формите на тяло при многото различни видове Rainbol Fish рибки,особено в Австралия, всички Rainbol Fish би трябвало да са се развъдили в рамките на собствените си месни групи.Независимо от техния цвят, различни шарки, те са способни и готови да се размножават по между си, ако имат възможността да го направят. Сериозните хобисти, които се стремят към поддържане на чисти видови линии, трябва да отглеждат различните видове в отделни аквариуми. Ако това не е направено, членове на различни видове Rainbol Fish ще се смесят и така усложняват бъдещите програми за разплод и идентификация. Също така, женските представители на много Rainbol Fish видове, са с близки визуални показатели и могат лесно да бъдат объркани едни с други.

Адриан Тапин (авторът на текста) отглежда Рейнболи в продължение на повече от 30 години и винаги се е стремял към запазване на видовете, дори ако се окажат с едно и също име, като ги държи отделени при разплод. Историята показва, че това е най-разумното нещо, което можем да направим. През 70-те и 80-те години на миналия век, много популации от семейството на  Rainbol Fish намерили своя път в аквариумното хоби. С течение на времето и в следствие на повечето популации които били изучени, ние научихме, че всъщност част от тях са били в действителност, отделни видове.
Голяма част от сериозните притежатели на Rainbol Fish, не биха вкарали нови рибки в програмата си за размножаване, освен ако не получат точна информация относно вида, характеристиката, и мястото където е намерена в естествената среда от колекционера или развъдника, от който я взимат. Този тип хобисти например, не биха получили видове с името, дадени само като Melanotaenia trifasciata, по причина че купувача знае какво получава. Може да научите в бъдеще, че различните групи от популациите, имат някои значими биологични или генетични различия, които могат да отслабят дългосрочната жизнеспособност и целостта на видовете. Ето защо е важно да се включват име на място, като Wonga Крийк, Goyder река и др. Ако името на мястото е изгубено, рибата трябва да бъде разпределена като "аквариумен щам."
Преди да бъдат използвани за разплод на различни видове рейнбоу рибки, стирките (влакнести подобни на глава на стирка връзки) винаги трябва да бъдат преварени за да унищожат всичкия предишен (неизлюпил се) хайвер, който все още може да е полепнал по стирката. Тази процедура ефективно изключва неволно създаване на хибриди в следствие от случайно прехвърляне на яйца при разплод, смесването на един вид с друг, и показва значително предимство при използването на изкуствени материали пред това да се използват живи растения.

Повечето Rainbol Fish хибриди, с които хобистите ще влязат в контакт ще са просто случайности. Въпреки, че има няколко "търговски" хибриди на разположение, те обикновено се продават и разпространяват под наименования като "Red Boesemani". Все пак, има и безскрупулни хора, които смесват видовете Rainbol Fish и ги продават като чисти такива.

"Red Boesemani"


Melanotaenia marcii, Melanotaenia hammeri и Melanotaenia greetii са такива примери на търговски хибриди. Тези три хибрида първоначално са били селектирани в търговските развъдници на дилъри и селекционерът в Холандия. Тези хибриди, особено marcii, често се продават като Marci Rainbowfish, и са били широко разпространени в Европа и Северна Америка. Те не са чисти видове и трябва да бъдат унищожени. Въпреки че това, е въпрос на лично мнение.

Адриан Тапин.
Превод:Красимир Момчилов(Gilgalath)
Редакция:Цветан Игнатов(malomir)


Хибрид между Меланотения Боесемани и Лакустрис


___________________________________
*Забележка
Превода е направен със специалното разрешение на автора.
Искрени благодарности на Gilgalath, за времето и желанието при превода на този материал.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.