Автор Тема: Gymnocorymbus ternetzi  (Прочетено 11462 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Петко Красимиров

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 233
 • Нас. място: Севлиево
 • Пол: Мъж
 • Любител на сладководните скариди
Gymnocorymbus ternetzi
« : неделя, 12 февруари 2012 г., 17:43 ч. »
Накратко, това е една 6-сантиметрова рибка от група Тетри, семейство Харацинови (Characinidae), всеядна, пасажна, миролюбива и популярна.В много растетиелни аквариуми, тя е известен обитател, заради предпочитания си и спокоен характер. Но и външният и вид има приноси, които не са за подценяване за нейната популярност. Много хора, които са фенове на тези с малък размер, но с голяма красота рибки от групата Тетри, обожават тази малка рибка и в България, тя е доста разпространена. Сега ще ви дам малко данни в кратък вариант за тернецията, а после ще видите по-подробно описание. Приятно четене на статията:  ;) ;)

Латинско име: Gymnocorymbus ternetzi
Популярно име: Тернеция
Други имена: черна тетра, тетра вдовица и черна пола
Семейство: Харацинови(Gymnocorymbus ternetzi)
Естествено разпространение:  Парагвай, Рио Гуапоре, Боливия, Бразилия и Аржентина, също малки части от заобикалящите страни
Размер: Максимум 6 сантиметра
Характер: спокоен, мирен, отглежда се с други риби на пасажи
Продължителност на живота: 5 години
Най-често обитаван слой:среден и горен слой
Минимален размер на аквариума:минимум 30 литра, но за предпочитане е поне 50
Хранене: всеядна риба
Трудност на размножаване: средно
Трудност на отглеждане: лесно
Изисквания в рН на водата: 5,8 - 8,5
Изисквания в твърдост на водата: до 15 dGH
Изисквания в температура : 68-79 F (20-26 С)
Произход / Разпределение:

Откриване

Тернециите са намерени в Гуапоре и Парагвай, които се намират в Бразилия, Южна Америка. Има много изкуствено създадени видове тернеции, но повечето екземпляри, които са в аквариумите ни са дивоуловени, защото размножаването им, не е много популярно занимание в акваристиката.  Описани са и няколко други естествено създадени видове открити в диво местообитание, които са нещо като подвидове на тернецията. Някои от тях са Gymnocorymbus socolofi и Gymnocorymbus thayeri. За разлика от своя главен вид, от който те са произходили не са толкова популярни в аквариумната търговия, заради тернецията. Защо на акваристите са нужни други видове тернеции, като си имат оригиналния вид, който трудно ще заменят. Много акваристи си го казват, но според някои хора е хубаво те да се включат в акваристиката, за да има по-голямо разнообразие от видове, които ние, акваристите да слагаме в аквариумите си.

Описание

Един от най-известните представители на семейството на Тетри, е тази уникална малка рибка на име тернеция. Ето и как да я разпознаете сред всички аквариумни рибки: лесно се познава по отличителните черни гръбни и анални перки, и вертикални черни ивици по тялото и. Доста си прилича с други риби от своята група, например със серпа, като изключим тъмния нощен цвят на тялото и.В много от вариациите на тернецията се вижда изключително красив ярък тъмен цвят, както и при някои видове тялото е оцветено с по-светъл, но също толкова красив цвят, който е харесван от повечето акваристи, любители на тетрите . Всъщност най-естествената и най-древната окраска на тернецията е с бял и розов цвят, който е много по-различен от този на днешните аквариумни тернеции, които наподобяват сиво-черен цвят. Но както казах, съществуват и редица светлопреобладаващи окраски, които разбира се, са се получили от интересни кръстосвания между различните видове тернеция. Получили са се доста интересни окраски, но за жалост, сега те са много малко популярни, особено пък в България . Както повечето хибридни видове, изобщо при всички аквариумни рибки, трябва да се избягват, защото те са изключително по-податливи на болести и зарази, които могат да унищожат целият пасаж в аквариума ви, дори и да се е разболяла само една рибка, защото болестите са доста заразни. Това е една от многото причини и една от най-главните поради, която както казах се избягва отглеждането на подвидовете създадени изкуствено, въпреки тяхната огромна и пъстра красота. Интерасна е при тернецията промяната на цвета, която започва да се проявява след като достигне полова зрялост(някъде след 1 година), черната и окраска избледнява и вече преобладяващия цвят, тялото на тернецията е сребристо-сив, който също е красив в сравнение с черната окраска. Хибридите имат само две красота, или поне при тернецията-цвета и по-големия размер, който могат да достигнат в аквариума.

Съжителства

Тернециите обикновено се гледат с други видове тетри, но няма да има и проблем, ако ги гледате примерно с живородки, шаранообразни като даниота, но при никакъв случай с бавнодвижещите се и големи риби, като цихлидите, особено бетите, скалариите и дискусите. Гледат се задължително на пасаж и е препоръчително от минимум 5-6 екземпляра в аквариума, защото иначе е възможна проявата на силна агресия върху останалите аквариумни обитатели. Подходящи риби за съжителство с тернециите са неон, серпа, кралска тетра, кардинал, клиновидна разбора, микроразбора галакси, стъклена тетра и останалите разнообразни видове по-малки тетри.

Отглеждане

Тернециите също притежават един плюс за вас към характера си- лесна приспособимост към нов аквариум и нови съседи(другите риби в аквариума). Отглеждат се на по-слабо осветление, с хубав и подходящ на цвят грунд за субстрат, като чакъл например или ситни речни камъчета, но е за предпочитане да избягвате пясъка, защото рядко хора гледат тетри с пясък за субстрат. Задължително трябва да има живи растения в аквариума, в колкото се може по-голям брой. Подходящи са по-едрите растения, които дават възможност за скривалище, подходящи също са и водните треви, както и различните видове аквариумни мъхове като явански мъх, коледен мъх и кладенчов мъх . И помнете, колкото повече растения в аквариума, толкова повече радост и щастие за тернециите ви. Растенията са жизненоважни за тях, не само в аквариума, но и в природата, защото както казах им предоставят убежища и място където да снесат хайвера си също. Изискват мека и леко кисела вода, както повечето видове тетри, включително и неоните, с показатели, твърдост 2 - 15 °, и pH, около 5,8 - 8,5.

Хранене

В естествена среда, тоест в дивото си местообитание, Gymnocorymbus ternetzi, се храни най.често с жива храна, като микроорганизми и много дребни новородени рибки, но в аквариума можете да ги храните с най-разнообразно меню, защото тогава се превръщат във всеядни аквариумни обитатели, които нямат големи претенции по тема хранене. Задължително трябва да има голямо разнообразие в диетата на тернециите. Хранете ги с колкото може повече видове храни, но не в прекалено голямо количество. подходящи са следните: артемия, различни видове червеи, които например можете да закупите от рибарски магазин, но трябва да ги наражете на по-дребни парченца, за да може тернециите да ги погълнат, а също в менюто задължително са нужни растителни добавки и храни, като например спирулина.

Разпознаване на пола

Най-главните разлики са, че женската е по-голяма, а естествено мъжкия по-малък, а също и женските тернеции като цяло притежават по-закръглено тяло от мъжките екземпляри. При женските аналната перка върви успоредно с вертикалната черна ивица на корема. Мъжките имат по-широка анална перка, и по-тясна и по-заострена гръбна перка(перката разположена върху гърба на тернецията). Мъжките тернеции също понякога имат бели петна по опашката. Това са повечето разлики между половете.

Размножаване

Половата зрялост на тернецията е някъде когато индивида навърши две години. По време на размножаването ще започнат битки за територия между мъжките тернеции и тогава стават много агресивни, не можете да ги познаете по време на размножаване и иначе. Възможно е да се разделят на нещо като минипасажи, по няколко екземпляра, а понякога и само по двойки в целия аквариум. По време на периода за размножаване трябва да храните тернециите с жива храна, а особено и женските, които ще хвърлят хайвера си. Хайвера се хвърля от женските по листата на растенията, така че гледайте да им осигорите подходящи места за хвърлянето. Температурата на водата по време на размножаването трябва да бъде 78-80 F и аквариума по-слабо осветен. Разбира се трябва да преместите родителите на хайвера, след като женските са го снесли, защото може да го изядат, а това не е желано нито за вас, нито за малките рибки в зрънцата. Яйцата се излюпват след около един ден. Малките се захранват с новоизлюпена артемия или новоизлюпени скаридки, както и с жълтък от яйце.

Част от статията е от http://freshaquarium.about.com/od/tetras/p/blackwidowtetra.htm

Дано статията ви е харесала.  :) :) Сега вижте малко снимки на тази невероятна малка рибка на име тернеция:

Неактивен Mitko

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 1 034
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
 • Митака!
Отг: Gymnocorymbus ternetzi
« Отговор #1 : неделя, 12 февруари 2012 г., 17:51 ч. »
Поздравления за труда! Като си толкова ентусиазиран да пишеш за рибки, напиши за някоя, за която няма писано във форума.  ;)

Неактивен Петко Красимиров

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 233
 • Нас. място: Севлиево
 • Пол: Мъж
 • Любител на сладководните скариди
Отг: Gymnocorymbus ternetzi
« Отговор #2 : неделя, 12 февруари 2012 г., 18:45 ч. »
Ще се опитам.  :) Благодаря.  :)

Неактивен HSL

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 12
Отг: Gymnocorymbus ternetzi
« Отговор #3 : сряда, 29 май 2013 г., 12:44 ч. »
Хубава статия.
На мен също са ми от любимите риби. Развъждах ги преди години. Не разбирах много от водна химия, но в развъдния аквариум (40 л, 20 см воден стълб с доста роголистник и мрежа) сменях половината вода с дъждовна и след хвърлянето на хайвера и изваждането на родителите (чифт) добавях малко трипафлавин. По този начин винаги изкарвах значително количество рибки. Още след първата седмица подавах вече науплии от артемия.
Искам само да кажа по повод половата зрелост - 2 години не е много коректна възраст. Не знам на каква възраст точно беше първия ми чифт (понеже го купих като възрастни риби), но при следващите случаи съм пускал чифтове на по 8 месеца, а съм чел, че дори и по-рано съзряват.
Иначе са едни от най-спокойните рибки и са много атрактивни, особено в по-млада възраст, когато се движат в пасаж и са по-ярко оцветени в черен цвят.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.