Автор Тема: Hydrocotyle verticillata Thunberg  (Прочетено 3803 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
Hydrocotyle verticillata Thunberg
« : сряда, 12 ноември 2008 г., 11:20 ч. »
Не е много подходящо за начало на нов раздел, но... ще питам.
За пореден път не мога да отгледам хидрокотиле. Аквариумът е нов, 50 литра, с добра филтрация, осветление 15W Philips Aquarelle, вярно, не е кой знае колко, но си мисля, че за това растение е достатъчно. До него чудесно вирее мраморна хигрофила полисперма. Рибките са 9 неона - средно големи, 2 анциструса и един торакатум-ветеран, настанен преди 2 дни и все още стреснат от новата обстановка. Аквариумът е пуснат на 17 октомври, вода все още не е сменяна...
Всичко това ме подсеща, че трябва да си направим въпросник за аквариуми с проблеми.
Не че е чак такъв проблем, но харесвам растението и се чудя защо не мога да му създам подходящи условия.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Hydrocotyle verticillata Thunberg
« Отговор #1 : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 22:09 ч. »
Аз съм го пробвал това растение но в неподходящи условия.Светлината ми беше слаба и аквариума с много риби.Живко се справяше добре с него.Може би той може да се каже мнението?

Неактивен nina

• Активен потребител
  • Публикации: 29
« Отговор #2 : петък, 14 ноември 2008 г., 10:47 ч. »
Вили, прочетох малко за растението ти, но се оказва, че не е както ти си мислиш. Доколкото разбрах расте доста бавно и е много трудно за отглеждане. Изисква силна светлина, мека вода и температура от 10 до 26 ° C.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : петък, 14 ноември 2008 г., 11:17 ч. »
Вчера Иво ме накара да се замисля дали е точно този вид хидрокотиле... може и да не е.
Силната светлина я има - на повърхността, то е излязло отгоре, само подводната част е проблемна. Може би е добре да го изкореня и да го оставя да плува, само дето не знам това как ще се отрази на глосото и елеохариса. Т.е. знам де :)
А колкото до растежа - първия ми опит беше с растение от Драго - cihlidi_fen. Той се оплакваше, че при него расте по 10 см на седмица. Водата ми е твърда наистина... Ще видя какво ще правя.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен aqua bg

• Активен потребител
  • Публикации: 16
  • Нас. място: Варна
« Отговор #4 : събота, 15 ноември 2008 г., 20:29 ч. »
Провери дали не е Hydrocotyle leucocephala.
Ако е такова иска силна светлина, чистота, редовна смяна на вода и торене. Основния проблем като тръгне е засенчването на долните листа. ;)
Късмет

Неактивен angelarii

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Плевен
  • Живко
« Отговор #5 : неделя, 16 ноември 2008 г., 09:49 ч. »
Вертикалата расте само вертикално :) Листата са големи до 2 см. Дръжката на листото е точно в средата. Като на гъба е. Иска силна светлина. Расте и при не толкова силна, но дръжките могат да достигнат до 15-20 см. При всички случаи всяко листо е вкоренено. Не съм забелязал да има някакви по-специфични изисквания към грунда и торовете.
Никой не се е родил научен.

Неактивен Тони

• Активен потребител
  • Публикации: 12
« Отговор #6 : неделя, 16 ноември 2008 г., 17:27 ч. »
Вили, имах от него преди време. Иска силна светлина, СО2,  торове и смяна на водата. Растеше като лудо. Ако позабравя да торя, беше едно от първите който ми подсказваше. На листата на най - долните "възелчета' изтъняваха, а при по- тежки случаи, ластуна се прекъсваше близо до грунда където съм го захванал. Общо взето е едно от растенията с които не съм имал проблем. В добрия му период, изхвърлях по един плик от него на две седмици... 

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.