Проблеми > Проблеми

ПРЕМАХВАНЕ НА ЧЕРНА И ЗЕЛЕНА БРАДА С ГЛУТАРАЛДЕХИД

(1/2) > >>

kuvert:
темата е в процес на разработка и ще бъде периодично допълвана до пълното и изчерпване
Един от най-големите проблеми за всеки акварист е борбата с водораслите и най-вече с ЧЕРНА БРАДА И ЗЕЛЕНА БРАДА.Тези алги се появяват неочаквано при благоприятни за тях условия. За много кратко време нанасят непоправими щети по висшата флората в аквариума-растенията. Полепват по декорация и оборудване, като загрозяват общият фон на аквариума. Борбата с тях е изключително трудан-продължава с месеци,а понякога се налагат и пълен рестарт на аквариума като краен вариант за изчистването им!
Причините за появата на тези растителни вредители в аквариумите са подробно описани В ТАЗИ СТАТИЯ и аз няма да ги преповтарям.
Способите за борба с водораслите също са многобройни- белина,кислородна вода,стъргане с четки и нож, изваряване и др. Всеки един от тях е свързан с физическа намеса (бъркане и ровене в аквариума, ненужно разместване на декорация,скубане на растения и др), което не е никак препоръчително!!!

Един от най-добрите методи за борба с ЧЕРНА БРАДА,ЗЕЛЕНА БРАДА както и ред други алги е употребата на ГЛУТАРАЛДЕХИД.
Това химично вещество е познато в търговската мрежа под името Easy Carbo® на компанията Easy-Life® и е негов 100% заместител!

ГЛУТАРАЛДЕХИД:
Формула: OHC-CH2-CH2-CH2-CHO. Химическата формула е C5H8O2

Glutaraldehyde
молекулна маса 100.13. Процент на въглерода  С - 55.55%.

Синоними: 1,3-Diformylpropane, glutaral, glutardialdehyde, glutaric dialdehyde, 1,5-pentanedial, potentiated acid glutaraldehyde, 1,5-pentanedione.

Glutaraldehyde мигновено убива практически всички бактерии, водорасли, и някои гъби. Полимеризираният изомер на това вещество влиза в състава на Seachem Flourish Excel™.

Най-разпространени са препаратите от серията Cidex на Johnson & Johnson.
Аналог на Seachem Flourish Excel™  е - Easy Carbo® на компанията Easy-Life®.

Глутаралдехида се използва за стерилизация на медицинско оборудване, хирургически инструменти и във водоподготовката.  Разтваря се с вода, спирт, бензин. Безопасен е за алуминия, хрома, никела, неръждаемата стомана, среброто, медта, силикона, полистирена, полиуретана, полипропилена, гумата, полиетилена. РЕАГИРА С ПОЛИКАРБОНАТ-РАЗТОПЯВА ГО!

Едно от приложенията му е като фиксатор в електронната микроскопия, оптическата микроскопия - за да умъртви (фиксира) клетките върху предметното стъкло, и освен това - катo силен дезинфектант (в по-висока концентрация).

ПРИЛОЖЕНИЕ:
Свойството на ГЛУТАРАЛДЕХИДА мигновено да убива бактерии и водорасли позволява неговата употреба за борба с ЧЕРНА БРАДА И ЗЕЛЕНА БРАДА в аквариумите! Високото съдържание на въглерод-55,55% позволява използването му като заместител на CO2-едно от необходимите химични съединения за правилно и добро развитие на растенията.

УПОТРЕБА И ДОЗИРОВКА:
За борба с ЧЕРНА БРАДА И ЗЕЛЕНА БРАДА препарата се използва по следният начин:
1.Намерете причината за появата и я премахнете (преторяване,остатъчна храна, непочистено дъно,много органика,нередовна смяна на водата и др.)
2. Дозира се по указаната схема в продължение на 3-4 дни (може и седмица-индивидуално за всеки аквариум).
3. Третира се вечер,след като се изключи осветлението-спира се всякаква циркулация в аквариума за 10 минути. (за да се разрежда по-бавно препарата)
4. Със спринцовка нужното количество се инжектира ДИРЕКТНО върху най-засегнатите места. Пускате циркулацията.
5. Сутрин-сменяте около 20-30 процента от водата.
6.След около 5 дни брадата става лилава,после бяла. Продължавате с ежедневната смяна на 20-30% от водата поне 3 седмици.
7. Храненето се свежда до минимум-на 3 дни веднъж.
8. Осветлението се намаля-не повече от 5 часа.
9. Торене-НИКАКВО!!!
9. Препоръчително е ежедневната смяна на вода да се извършва като сифониране на дъното.
10. Постоянно чистене на загниващите листа.
11. Индивидуално преценявате дали да продължите третирането след първите 5 -6 дни. Добре е да изчакате ,за да видите дали брадата продължава да се разпространява или бавно изчезва.
12. Препоръчително-пуснете ампуларии или скариди (тествано с макробрахиум)-с удоволствие хапват умрялата брада. Може и растителноядни риби. Това е индивидуално решение.

Дозиране!!!
8мл./100л. в продължение на 3-4 дни!!!

КАТО ЗАМЕСТИТЕЛ НА CO2:
Въглеродният двуокис е един от трите нужни компонента за правилното развитие на флората в аквариума-торене,светлина и CO2!!!
Чрез системите за диставяне на CO2 растенията се снабдяват с така нужното им химично съединение за да фотосинтезират.
Но една система колкото и да е ефикасна има своите недостатъци:
Не винаги газа може да се разтвори напълно във водата (в зависимост от реактора-до 95% в най-добрият случай);
От количеството разтворен CO2 във водата,около 90% се губи-изпарява се. Останалите 10% се усвояват от растенията.
При ежедневно дозиране на ГЛУТАРАЛДЕХИД на растенията се доставя така нужният въглерод за тяхното развитие. Поради факта,че въглерода е в химично съединение в течна форма, много малка част от него се изпарява. Растенията усвояват около 90% от разтвореният във водата въглерод. Най-добри резултати се получават при едновременната употреба на система за CO2 и добавяне на Глутаралдехид.

Дозиране!!!
3мл./100л. за силно залесен аквариум.
1,5мл./100л. за нормално залесен аквариум.

Всички дози за употреба са сметнати на база 4,0% разтвор на ГЛУТАРАЛДЕХИД.
За друго процентно съдържание е нужно преизчисляване на дозите!!!

СЪХРАНЕНИЕ:
Глутаралдехид се съхранява на тъмно място при стайна температура,на недостъпно за деца място. При попадане върху кожата да се изплакне с вода! При поглъщане да се предизвика повръщане и незабавно да се потърси лекарска помощ!!!

ТОКСИЧНОСТ:
За бактериите в аквариума са токсични дози 25-34мг/л. Средната токсична стойност за аквариумната фауна е 21мг/л.
В анаеробни условия глутаралдехида се разпада наполовина за 7.7ч, а в аеробни за 10.6ч.
ГЛУТАРАЛДЕХИД МОЖЕ ДА  ЗАКУПИТЕ ОТТУК!

kuvert:
КОМБИНИРАНЕ НА ГЛУТАРАЛДЕХИД С PROFITO-течна тор за растения!
Бързото и добро развитие на растенията е предпоставка за по-малка вероятност за образуване на ЧЕРНА И ЗЕЛЕНА БРАДА!  Здравите и силни растения усвояват по-бързо хранителните вещества от алгите и не позволяват тяхното образуване.Редовното подхранване на растенията спомага тяхното буйно развитие. В комбинация с ГЛУТАРАЛДЕХИД е препоръчително подхранване с качествени торови съставки. Като такава аз използвам отново продукта на Easy-Life®-течна тор за растения PROFITO!

Easy-Life ProFito е силно концентриран универсален течен тор предназначен за всички аквариумни растения. След обстойни външни и вътрешни изпитания формулата на продукта достигна оптимално съотношение по отношение скорост на растеж, образувана на листа и възстановяването им от дупки или обезцветяване в следствие на липса на минерали. Десетки са съставките образуващи този идеално смесен коктейл осигуряващ силен, здрав и тучен растеж.При употребата на Easy-Life ProFito допълнителното използване на калий и желязо в повечето случай отпада  дори и при гъсто залесени аквариуми. Easy-Life ProFito прави допълниотелното използване на други течни торове ненужно защото всичко от което растенията ви имат нужда е в него.


Преимущества на PROFITO:

Високо концентриран универсален многокомпонентен тор
Всички хрнителни вещества в един продукт
Прави допълнителното прибавяне на Клий и Желязо излишно
За силен здрав и тучен растеж
Засилв развитието на цитокинини  и следователно деленето на клетки
Листата растет по широки по жизнени и интензивно оцветени
Подобрява качестото на водата в аквариума
Подобрява и поддържа биологичното равновесие в аквариума
В стабилна форма(не се утаява)
Без съдържаниет на фосфати и нитрати
Изключително икономичен
Подпомага деленето на клетките

Наличието на високи концентрации желязо, калий и магнезий в  ProFitoудовлетворява нуждите на растенията при това този тор съдържа много други различни микроелементи: манган, бор, кобалт, литий, молибден, мед, калай, никел, Йод, флуор, алуминий, цинк, селениум, ванадиум. Тези съставки в комбинация с някой рядки минерали са даостатъчни за здравосложният растеж и развитие на растенията.
Растенията са стимулирани от Цитокинините(растителни хормони) който са налични в големи количества които спомагат за по-бързо делене на клетките.
 Запасът на хранителни вещаства в ProFito е добре оптимизиран за да могар растенията да нарастват бързо и същевременно здрави като своевременно нежеланите количества от фосфати и нитрати биват усвоявани по-бързо.
Хранителните вещаства в ProFito са стабилизирани с различни хелатни агенти. Анти оксиданти и консерванти предпазват разпада на съединенията и осигуряват дълъг и ефективен скок на ползване на продукта, а при съхранение на хладно и тъмно място този срок се удължава.

ДОЗИРОВКА

Обикновено дозата е 10 мл на 100 литра вода за седмица. Може да разбиете дозата на 7 равни части и да добявате 1/7 всеки ден.

В началния етап от стартирането на аквариума, е препоръчително да започнете с 1/3 от препоръчителната доза, като може да я увеличите постепенно, използвайки растежа на растенията като индикатор. При появата на нови листа и натрупване на листна маса може да повишите дозата до препоръчителната.

Съхранение:

Стайна температура. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
PROFITO може да закупите ОТТУК:

kuvert:
Снимки на аквариум,поддържан с Глутаралдехид и PROFITO.
Снимките са без обработка!!!

ventzislav:
Много добра статия!!! Скоро имах малък проблем с черната брада, но с глутаралдехида и видях сметката за около седмица. Сега продължавам да го добавям като заместител на CO2 и съм доволен на този етап!

kuvert:
ПРИЗНАЦИ ЗА ПРЕДОЗИРАНЕ С ГЛУТАРАЛДЕХИД!
Желанието на много акваристи бързо и безпроблемно да премахнат ЧЕРНА И ЗЕЛЕНА БРАДА от аквариумите си понякога довежда до предозиране с Глутаралдехид.
Има няколко признака,по които може да познаете,че концентрацията на препарата е над допустимите норми за обитателите му.
Върху растенията Глутаралдехид трябва да бъде превишен в многократни дози,за да нанесе поражения. Напротив-при двойна и тройна доза би им повлиял положително. Има данни,че Egeria densa и Vallisneria sp. не понасят третиране с препарата.
Не така стои въпроса с фауната в аквариума. Риби,охлюви,скаридки са доста чувствителни към прекомерни дози. Препарата предизвиква възпаление и зачервяване на хрилете (изгаряне), което затруднява дишането. До един час след предозиране всички риби са на повърхността и дишат учестено.
При предозиране вечер, сутрин всички охлюви-ампулария,хелена,мелания-са на повърхността, някои от тях над повърхността. Всички хелени са с изкарани хоботи над повърхността. Върху скаридите не съм наблюдавал реакция на поведение. Възможно е при тях да има и смъртни случаи,които не се забелязват.
КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА ГЛУТАРАЛДЕХИД?
Единственият и правилен начин е чрез частична смяна на водата. Глутаралдехида има свойството бързо да се разтваря във вода. Ако установите, че сте превишили дозата веднага след нейното внасяне в аквариума и смените веднага част от водата-върху обитателите в аквариума няма да има никакви последици (или те ще са съвсем краткотрайни).
Ако забележите признаци на предозиране след 7-8 часа (на сутринта), не очаквайте моментално подобрение след смяна на водата. Поне още 24 часа в аквариума Ви ще са видими последиците от предозирането. Рибите ще са на повърхността,охлювите също. Изгарянията в начален стадий на хрилете на рибките не са фатални и до няколко дни те възстановяват жизнените си функции (наблюдавано при клиновидна разбора и кери-без нито един смъртен случай).
За информация-в медицината се използва доста по-висока концентрация за хуманно лечение.Във фармацевтичните мрежи се продава 10% РАЗТВОР НА ГЛУТАРАЛДЕХИД за дезинфекция,стерилизация на ръцете, както и за борба с някои кожни заболявания.
БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ И ДОЗИРАЙТЕ ТОЧНОТО КОЛИЧЕСТВО ОТ ПРЕПАРАТА!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия