Автор Тема: Хранене на африканските цихлиди  (Прочетено 7722 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Хранене на африканските цихлиди
« : събота, 08 ноември 2008 г., 17:39 ч. »
Хранене на африканските цихлиди

   Независимо дали сте начинаещи или се занимавате от години с африкански цихлиди, този материал може би съдържа най-важната информация, която някога ще прочетете за тези изумителни животни.

   Цихлидите могат да бъдат категоризираи в 4 групи, всяка с уникални хранителни нужди:

а. Хищници:   тези риби нападат други риби, особено малките на други видове;
б. Растителноядни:    тези риби са тревопасни и се хранят, като скубят и остъргват алгите от скалите;
в. Всеядни:    тези риби имат разнообразна диета - ядат както растения, така и безгръбначи и малки рибли;
г. Микрохищници:    тези риби ядат дребни безгръбначни като артемия и планктон.

   Важно е да разберете към коя група спада вашата рибка и да я храните съобразно с това. Например трофеусите от езерото Танганайка са тревопасни. Ако ги храните със замразена, жива или суха храна твърде често, те може да не я понесат добре и да развият стомашно-чревно заболяване, наречено “bloat”, което често приключва със смърт.

   Трябва да добавя, че тревопаснните риби все пак имат нужда от някакво „месо” (животински протеини) в диетата си, както и месоядните риби имат нужда от известно количество растителна материя в своятата. При всички положения обаче тези храни трябва да бъдат давани като допълнителни, а не като основни.   Много храни за цихлиди са подходящи за всички цихлиди, били те хищни или растителноядни. Това, от което трябва да се пазите, са храни с много мазнина. Много е важно да избягвате каквито и да е продукти от топлокръвни животни.

   Нека се опитам да обясня защо.

   Рибите са студенокръвни животни, което означава, че тяхната телесна температура се повишава и понижава в зависимост от температурата на околната среда. Те ползват мазнина както за резерв, така и за източник на енергия. Също както хората, те имат мастни запаси в телата си. Но тези мазнини трябва да имат ниска точка на топене, за да могат да бъдат използвани, ако водата около рибите е студена (както е през зимата). Топлокръвните животни пък складират мазнина, която има висока точка на топене. Ако храните вашите рибки с мазнини от топлокръвни животни, те няма да могат да преработят тези мазнини за енергийни нужди. Следователно с времето те ще се натрупват в черните им дробове, което в крайна сметка ще доведе до цироза и смърт.

   Аз ползвам храна на люспи със съдръжание на спирулина (Spirulina) за всичките си рибки. Спирулина може да се намери в магазини за здравословна човешка диетична храна заради някои нейни  качества. Тя съдържа високи нива на лесно усвоими антиоксиданти, включително хлорофил, бета-керотин и др. Освен това в нея има високи нива на желязо, витамин В-12 и хром (полезни за обмена на захарите). Също така 65-70% от обема на спирулина е съставен от протеин. Ако ползвате храна на основата на това водорасло, няма да се налага да давате на вашите рибки много змаразени или рибки храни, за да им осигурите необходимите протеини.

   Важно е също така да има разнообразие. Не е нужно да храните с няколко различни марки храна, ако имате качествени люспи или таблетки. Аз храня моите растителноядни рибки главно със спирулина, а в допълнение им давам замразен грах, маруля, спанак и подобряващи цвета люспи/гранули на рибна основа. Хищниците също храня с люспи на базата на спирулина (или гранули, в зависимост от размера на рибите), допълнени с храна на люспи със съдържание на скариди, скаридени топчета и крил. Стремя се да избягвам замразени и живи храни – те не са необходими за африканския цихлид според мен.   Ако имате рибки с основен цвят жълто, оранжево или червено, трябва да я храните с храни, богати на пигменти. Храните, които се продават, са достатъчни за доставянето на тези пигменти. След като рибата поеме пигмените, те се отлагат в кожата. Ако  диетата не включва тези важни пигменти, цветовете на рибките ще избледнеят. (Забележка: Избледналото оцветяване може също така да е причинено от стрес, доминиращ мъжки или лошо качество на водата).

   Ако имате няколко рибки в един аквариум, е важно да ги храните по няколко пъти на ден. Не ги храните със същото количество, както когато ги храните един или два пъти дневно, а го намалете значително. Аз например храня моите рибки 3-4 пъти на ден, но само колкото могат да изядат за 20-30 сек. Или дори по-малко. Ако спазвате това, ще откриете, че вашите цихлиди ще станат по-малко агресивни. Запомнете, че цихлидите са алчни консуматори -  те могат да изядат страшно много храна за 30 сек.

   Основната причина за агресията при цихлидите е храната. В природата те живеят при голяма гъстта. В резултат на това те конкурират жестоко с други рибки от същия вид, за да си осигурят храна.
   Мога да дам за пример поведението на две от моите риби. Двама мъжки (Aulonocara stuartgranti и Labeotropheus trewavasae) деляха една и съща територия. Силно агресивният и териториален trewavasae изобщо не “възразяваше”, че Aulonocara-та се навърта в неговата територия, но всеки път, когато някое от двете женски trewavasae-та или някоя от другите рибки от рода Pseudotropheus, навлезеха в територията му, той ги преследваше из целия аквариум.

   Както много добре знаете, повечето африкански цихлиди са строго териториални. Това е така, защото в природата те установяват и защитават територии, за да подсигурят оцеляването си в тези пренаселени водоеми. Като поддържат собствена територия, те имат район, в който спокойно да пасат и да ловуват малки безгръбначни в пясъка или калта. Риби, които консумират същата храна, биват отбъсквани по очевидни причини. Женските са допускани в територията на мъжкия, само ако искат да се чифтосват. Мъжките от същия вид биват прогонвани, защото те се конкурират да се размножават с женските, като в добавка се борят за същите храни. Когато вашите рибки са добре нахранени, вие можете да контролирате и манипулирате агресията им. Ето защо ги храня по 3-4 пъти дневно. Можета да ги храните и по-рядко, но с малко по-голямо количество храна на всяко хранене – това няма да им навреди, но ще ги направи по-агресивни. Агресията подлежи на контрол и чрез “пренаселване”, т. е. отглеждане в един и същи аквариум на много риби – по този начин нито една рибка няма да е обект на постоянно преследване и винаги ще може да се скрие в “тъплата”. Все пак ако ще правите това, първо се уверете, че филтърът ви ще може да си свърши работата и да осигури нормални условия на живот за толкова много риби.

   Вашите цихлиди винаги ще изглеждат ГЛАДНИ. При отглеждане в аквариум африканските цихлиди винаги се тъпчат, което е пряко следствие на нормалното им поведение в дивата природа. В природата повечето цихлиди разчитат най-вече на храни с повече фибри, като синьо-зелените водорасли и органичния детрит. Когато такива храни са основа на тяхната диета, те доставят много малка калорийна стойност за грам. Като следствие от това тези цихлиди трябва да ядат постоянно, за да задоволят метаболитните си нужди от енергия. Цихлидите ще се опитват да правят същото и във вашия аквариум, въпреки значително по-високата хранителна стойност на храните, които им давате, а също така и по-високото съдържание на протеини.
   Въпреки че това не се отнася пряко за хищниците, с тях също трябва да внимавате, защото в естествената си среда тези цихлиди ядат значително по-рядко, независимо, че източниците им  на храна са с богато съдържание на протеин.
   Природата не е установила граници в тяхното поведение при хранене - тези риби на практика нямат усещане за ситост; те ще преядат, ако им се позволи.   Нека повторя - вашите цихлиди трябва винаги да изглеждат ГЛАДНИ. Ако те не показват желание да се хранят, значи са или болни, или преяли (а може и двете едновременно!). Всеки път, когато мина покрай аквариума, рибките се стрелват към този край на аквариума, където обикновено пускам храната и започват да плуват нагоре-надолу и да търсят храна на повърхността.
   Винаги е по-добре  рибите да останат недохранени, отколкото преяли. Прехранването на вашите рибки е не само нездравослоно, но и неблагоразумно. Цихлидите, които са прехранвани редовно, стават податливи на чревни инфекции и заболявания, които могат да прераснат в “Malawi Bloat” (бел. ред: “Malawi bloat” или само “bloat” e стомашно-чревно заболяване, характерно за растителноядните африкански цихлиди). „Bloat”-ът може да причини смърт само за няколко дни, а вие дори да не разберете каква е истинската причина.

   Има още няколко добри причини да не храните вашите цихлиди твърде много.

   Растителниядните цихлиди имат дълъг стомашно-чревен тракт и затова при тях пробелмите с него са доста често срещани. Това е характерно най-вече за Малави М’буна, чиято храносмилателна система е пригодена за преработка на растителни продукти. Те имат дълги черва (над 4 пъти дължината на тялото), предназначени да извличат протеините и въглехидратите от трудносмилаемите водорасли. При бозайниците кравите и другите копитни тревопасни използват няколко стомаха и преживят, за да смилат тревата. М’буна от своя страна правят това само с един стомах и много дълги черва. Затова е добра идея също така да оставите вашите рибки да погладуват – дайте им “свободен” ден – това позволява на червата им да се прочистят. Когато правите това, внимавайте, защото гладните цихлиди са агресивни цихлиди.

   Следваща причина, поради която не трябва да давате твърде много храна, е защото нивото на нитратите в аквариума ви ще се покачи твърде много. Количеството нитрати във водата е в почти директна зависимост от това колко храните рибите си. Ако филтриращата система на вашият аквариум не се справя при няколко хранения на ден, може да се наложи да намалите количеството храна или броя на рибите в аквариума.

   Нека се върна на темата за храненето на вашите рибки с подходящи храни. Разлагането на неправилно смляна или неправилно отделена храна може да раздразни чревната стена и да стресира рибата, като по този начин даде възможност на болестотворни микроорганизми и паразити да атакуват. Това може да стане, когато основно растителноядна цихлида (като например представители на родовете Tropheus или Pseudotropheus) се храни с храни с високо съдържание на протеини, каквито са ларвите на комари или храните на гранули и люспи, съдържащи големи количества рибни продукти. Поради това е важно да се избягват определени храни. Цихлидите не са в състояние да подбират това, което е добро за тях, както и да поемат храна в нужното количество, затова задачата да контролираме тяхната диета и меню се пада на нас.
С една дума това, че цихлидите харесват някоя храна, не означава, че тя е добра за тях.


ХРАНИ, КОИТО ДА СЕ ИЗБЯГВАТ:

Тубифекс: Това  е тънък, червен червей, който живее в тинята на реките. Обикновено бива събиран от силно замърсени канали и реки. Като давате тубифекс на вашите рибки, вие ги излагате на риск от заболявания, които тези червеи често преносят.

Ларви на комари: Хранил рибките си с ларви на комар без никакви инциденти. Въпреки това има доста фактори, които правят тази храна неподходяща за африкански цихлиди.

Говеждо сърце: Рибите са неспособни да преработват мазнини от топлокръвни животни за енергийни нужди. В резултат тези мазнини се натрупват в черния дроб и след време водят до увреждането му. Поради това каквото и да е месо от топлокръвни животни  (конкретно говеждо сърце) е вредно за вашите рибки.

Всички храни, предназначени за aмерикански цихлиди: Тези храни могат да са опасни за африканските цихлиди, защото те имат различни хранителни нужди.

Бел. ред:
Възрастна артемия: Това е храна, която съдържа множество важни съставки и по принцип се препоръчва за много видове риби. За съжаление изключително много дразни храносмилатения тракт на растителноядните африкански цихлиди и затова трябва да се избягва на всяка цена.

Чернодрбна храна: За щастие тази храна се използва все по-рядко. Изключително много замърсява водата, а хранителната и стойност е съмнителна.

Сушена дафния: На практика не притежава хранителна стойност за рибките, състои се предимно от черупките на дафнията, съставени от несмилаем хитин. Изключително силен алерген е, така че може да е не просто вредна за рибките ви, а опасна и за самите вас.ХРАНИ, НА КОИТО ДА НАБЛЕГНЕМ:

Храни на гранули: Някои гранули се подуват, селд като се пуснат във водата, затова трябва да ги накиснете малко, преди да ги дадете на рибките. Ако се подуят в корема на рибката, могат сериозно да разширят, раздразнят или запекат техния храносмилателен тракт. (Бел. ред. Когато авторът говори за подходящи за африкански цихлиди храни на гранули и люспи, вероятно има предвид само такива, базирани на растителни продукти – спирулина, хлорела, спанак, грах и др.)

Храни на люспи: Не трябва да давате на рибките повече, от колкото могат да изядат за 1-2 минути, не за 5! Аз обичам да храня моите цихлиди по няколко пъти на ден, така че те никога не се тъпчат с твърде много храна. Давам им, колкото могат да изядат за 30 сек. Това е по-естествено, защото в дивата природа цихлидите ядат водрасли, планктон или безгръбначни (като скариди) през целия ден. Това също така помага да се избегнат храносмилателните проблеми, които споменах по-горе.

Замразени храни: Всички храни с високо съдържание на протеини, каквито са крилът, скаридите, дафнията, циклопсът и др., трябва да се използват умерено. За растителноядните риби не трябва да се ползват постоянно, като основна храна. (Бел. ред. Добре е да се дават не по-често от веднъж на седмица или дори веднъж на две седмици). Докато давах такива храни на рибките си, те често страдаха от “bloat”. След като спрях преди няколко години, на практика премахнах това заболяване от аквариумите си. Не вярвам, че са важни са създаването на красиви цветове и здрава рибка. Единственото им предимство при ратителноядните риби е, че те стимулират по-честото хвърляне на хайвер.
   Ако възнамерявате да давате на рибите си замразена храна, правете го само като добавка към основната. Люспите и храните под форма на гранули са идеални, защото са бързо смилаеми и не задръстват червата им. Спирулината е много хранителна и богата на протеини. Когато храните със замразени храни, е много важно да давате само напълно размразени и натрошени храни. Ако давате храната на големи парчета, рискувате тя да бъде изядена наведнъж от една рибка и тя да поеме твърде много животнски протеини, което да доведе до “bloat”.
   Храните могат да се размразяват в малък съд с вода от аквариума. Можете да ги надробите с пръсти или клечка за зъби.

Бел. ред:
Замразени и/или попарени листни зеленчуци: Вашите “Африканци” със сигурност няма да се откажат от накълцани на дребно и замразени или само попарени маруля, спанак, лапад и други листни зеленчуци, а също така грах. Ако ги приготвите правилно и ги съхранявате в пликче или кутия във фризера, можете да ги ползвате дори и в сезони, когато те не са достъпни в прясно състояние на пазара.
   Най-безопасни за растителноядните африкански цихлиди са храните с преобладаващо растително съдържание като грахови зърна, тиквички, моркови, марули и спанак. Тези продукти съдържат бета-каротин, кантаксантин и други витамини, които са необходими, за да могат рибките да покажат най-красивото си и наситено оцветяване. Също така те помагат за намаляване на чревните задръствания, понеже съдържат много влакнини (фибри). Ако замразите тези храни и след това ги размразите, те ще омекнат и ще се консумират по-лесно. Открих също, че сваряването им ги омекотява и им позволява да паднат на дъното, въпреки че така зеленчуците губят известна част от хранителната си стойност.


РЕЗЮМЕ:

   Африканските цихлиди са красиви и интересни създания. Ако се грижим за тях правилно, те ще живеят дълъг и щастлив живот. Затова е важно е да се разбират хранителните им нужди. Трябва да им даваме подходящи храни в здравословни пропорции и на удачно подбрани интервали. Цихлидите са лакоми и могат да изконсумират голямо количество храна за кратък период от време, затова ограничаването на храната им до количество, което изяждат за 30 секунди (или дори по-малко), е силно препоръчително.

Бел. ред: Авторът на много места си позволява да обобщава твърденията си като универсални за всички африкански цихлиди. За съжаление това не е съвсем така – явно той изхожда от опита си с предимно растителноядни видове като Малави М’буна или трофеусите от езерото Танганайка, за които твърденията в тази статия са напълно верни. Има обаче голям брой африкански цихлиди с различни от тези хранителни нужди, които са споменати в текста само мимоходом. Затова лично аз препоръчвам когато се заинтересувате от даден вид и решите да го отглеждате, да проучите хранителните му нужди и навиците му много добре и да не разчитате на такива генерални обобщения, които са полезни, но понякога могат да ви подведат.


Източник: Cichlid Forum
Автор: Марк Елисон
Първоначален превод: minimalistic
Редакция и допълнение: Boby_

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.