Автор Тема: Съжителство на астронотус и ягуари  (Прочетено 14784 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rancid

• Активен потребител
  • Публикации: 21
  • Нас. място: Варна
Съжителство на астронотус и ягуари
« : сряда, 27 януари 2016 г., 11:10 ч. »
Здравейте! От скоро се зарибих, по американските цихлиди и си взех два ягуара и един астронотус. В момента са във 200 литров  растителен аквариум заедно с няколко барбуса и две боции. За сега всичко е наред, понеже цихлидите са малки  5-7 см. Но знам че, скоро това ще се промени. За това реших да правя нов съд. Мястото с което разполагам, позволява размерите да бъдат 160д-50ш-55 или 60в. Искам да направя вграден съмп, съответно на късата страна, и по този начин размера на жилищната площ ще остане около 140д - 50ш. Въпросът ми е, могат ли да съжителстват относително спокойно в това пространство два ягуара и един оскар, плюс някое сомче и няколко анубиаса ?:D. И другият въпрос е, достатъчен ли е като обем този съмп които съм запланувал 20-50-55- 48 литра?

Неактивен Asen

• Активен потребител
  • Публикации: 536
  • Нас. място: София/Габровица
  • Северума ми е много по- от Северума ти...
    • Профилът на Asen
Отг: Съжителство на астронотус и ягуари
« Отговор #1 : сряда, 27 януари 2016 г., 12:23 ч. »
Аквариума е ОК като размери, съмпа също. Все пак малко хора могат да се похвалят, че имат канистри с вместимост около 20 литра керамика  ;)
Предвиди си и свиквай с мисълта и за някой вътрешен филтър, поне според мен.
За сомчета... незнам какво да ти кажа, според някой много чистят, според мен повече Оакват, отколкото да чистят. Става въпрос за големите Плекота.
Пак мое мнение от наблюдения:
С двата Ягуара на Оскара ще да му е малко тегаво. Ягуар и Астронотус съм гледал доста отдавна по препоръки за размер 2:1 в полза на Астронотуса. Ягуарите растът доста по-бързо  ;)
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #2 : сряда, 27 януари 2016 г., 12:59 ч. »
Благодаря за бързия отговор.Честно казано в съмпа не знам дали ще се съберат 20 л. керамика, защото смятам да слагам гъба или вата. Освен това едно отделение ще трябва за помпа нагревател и др. И като се има в предвид, че той никога не е пълен до горе... За сега астронотуса е по-едър от ягуарите, но явно това ще се промени с времето. Ами ако взема още един астронотус и махна единия ягуар, дали би било по-подходяща комбинация?  За пълнежите на съмпа, също не съм сигурен какви да са, и от кое трябва да сложа повече, нито пък колко отделения е желателно да се направят? Така че, бих се радвал да споделите опит и по тази тема.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #3 : сряда, 27 януари 2016 г., 13:17 ч. »
За рибите.... няма да има голяма разлика.
Щом съм ти написал 20л керамика, значи е най добре да има повече керамика  ;)
За нагревател и др., така или иначе имаш празно отделение за помпата  :grin:
Отделенията зависят от това какво искаш да има в съмпа - вата, гъба, керамика, пемза, лава, зеолит, ако щеш и пласмасови телчета за миене на чинии :ok:
Колегата, който ще ти прави аквариума не е ли запознат?
Плюс това ОКОЛО 20 л. керамика си доста солено удоволствие  :)

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #4 : сряда, 27 януари 2016 г., 13:51 ч. »
Естествено че нагревателя ще е при помпата, и през ум не ми е минавало да е отделно. Въпроса е, че при 48л. съмп, водата в него предполагам че ще е 30-35л. най-много. 10-12 л. от обема заминават за помпата, поне още толкова за вата или гъба и остават 10 -12 л за керамика. Иначе 20 литра керамика и то качествена, не ми харесва като идея, защото ще трябва да продавам колата  :D или поне гумите , джантите и половината багажник  :grin:

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #5 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:01 ч. »
Един китайски канистър събира преко сили 3-4 л. и едвам се затваря. Няма да ти смятам колко е повече, че много грешки в сметките ми откриваш и ме досрамя  ;)
Предполагам с това можеш да се справиш и сам  :)
От друга страна с канистър е къде, къде по-лесно, тихо и удобно, особено за нерваци като мен  :)
Между другото си намери нещо по-евтино за зеленина от Анубиаса, че накрая ще продаваш и седалки  :grin:

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #6 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:15 ч. »
Здравей, добре дошъл във форума!
Относно комбинацията ягуари с астронотуси- според мен ще се получи, но е нужно да направиш тереториални зони с помощта на корени и камъни. Междудругото в сравнение с астронотусите ягуарите са малко по-заядливи и зли, така че е възможно да има агресия.
 При условие, че ще се използва над 500 литров аквариум, ако бях на твое място лично аз бих си направил видов аквариум само с астронотуси или само с ягуари и бих добавил стадо от 5 броя от така наречените рибки Сребърен долар, обаче да се има на предвид, че те са растителноядни. Всичко е въпрос на вкус.
 Успех в начинанието  :drinks:

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:30 ч. »
Няма проблеми за грешките  :) аз съм си го начертал и затова ми е по-лесно. До сега не съм имал съмп и затова задавам такива въпроси. Иначе от канистри и вътрешни помпи ми писна, всиките тия кабели маркучи и др.... искам всичко да остане скрито и другия плюс според мен е, че няма вариант да протече нещо. 
Както споменах, сега рибите са в растителен аквариум, а там имам доста анубиаси така че това поне няма да го купувам :). Решил съм да слагам анубиас, защото от всичките ми растения само той ми се струва че ще оцелее ,и то здраво завързан за голям корен.
Иначе за аквариума не съм решил още къде ще го правя.

Неактивен discusfen

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • За контакти: 0893583724
« Отговор #8 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:33 ч. »
Не е добра идеята там където се изпомпва водата да е нагревателя защото може да остане на сухо и да стане белята.Филтъра който си замислил е добър вариант.Решаваш си всички проблеми относно течове и резервни части а и можеш да го направиш с какъвто си дебит пожелаеш.е

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #9 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:39 ч. »
Пак едно лично мнение и виждане на нещата да споделя  :)
Видов аквариум били то с Астронотуси или Ягуари - чудесна идея  :)
За Сребърните долари се интересувах много и аз, че даже и до adam съм се допитвал, докато не видях 7 броя в 600л. аквариум с 3 Оскара. Докато са малки всичко е ок и са доста интересни. След това порастват, стават по 15 санта парчето и 5-6-7 от тях в комбинация с друга едра риба в 5-600 л.  доста напомня на гледката от рибния щанд в супера  ;)
Нооо... всеки сам си преценява  :)

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #10 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:43 ч. »
Не е добра идеята там където се изпомпва водата да е нагревателя...

Good Point  :ok:

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #11 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:53 ч. »
И аквариума го пусни 10 см по висок ако ще му правиш капак за да ти е по лесна изработката на капака.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #12 : сряда, 27 януари 2016 г., 14:57 ч. »
Честна дума, прочетох го 5 пъти и още не го асимилирам  :eyes:
Би ли го обяснил  ;)

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 27 януари 2016 г., 15:44 ч. »
Ами ще ти го обясня простичко.Аквариума искаш водния стълб да е 55 см и спънките се слагат на тази височина а стъклото е високо 65 см.Този остатък 10 см ще изпълнява ролята на капак за осветлението.Обкантва се отвънка с материал например черен лакабел стъкло за да се скрие светлината.Вътре се прави влагоустойчиво осветление.За тези риби препоръчвам да не се слага стъклен капак за осветлението защото не е един случая когато рибата скача блъска се в стъклото и го чупи и се наранява.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #14 : сряда, 27 януари 2016 г., 16:30 ч. »
Представяме си различни капаци  :)
Иначе те разбрах  :drinks:

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 528
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #15 : сряда, 27 януари 2016 г., 16:36 ч. »
Колега discusfen, така не се ли губи доста от обема? Какъв е плюса в този случай?

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #16 : сряда, 27 януари 2016 г., 17:19 ч. »
Дай ти предложение как ги виждаш нещата с обема.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #17 : сряда, 27 януари 2016 г., 17:26 ч. »
Описан капак около горния ръб на аквариума. Ако разпънките са на 2 см, по ръба, на такова разстояние се слагат и отвътре на капака стоперчета, които лягат върху стъклата на аквата. Висок си го правиш колкото си поискаш. 

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #18 : сряда, 27 януари 2016 г., 17:55 ч. »
Идеята за аквариума е да бъде вграден в шкаф. Тази част където е съмпа ще бъде скрита изцяло, а останала та част от аквариума само  горе ще върви една лента пдч 12 см за да скрива нивото на водата и разпънките, осветлението ще е висящо, от тавана или ще е закачено към гърба на шкафа, смятам да ползвам лед лунички поради ред причини. 

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #19 : сряда, 27 януари 2016 г., 17:59 ч. »
За нагревателя че може да остане на сухо изобщо не се сетих. Благодаря за съвета а как да реша този проблем? Удачно ли е да го разположа в отделно отделение в самото начало на филтъра?

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #20 : сряда, 27 януари 2016 г., 18:09 ч. »
Явно за различни капаци говорим и не мога да разбера какво искаш да ми кажеш.Явно като се каже капак трябва той да се вади, мести, почиства а нужно ли е това.Отваряш отгоре похлупака разместваш плъзгащото осветление напред или назад  ако ти пречи да бъркаш.Основата на самия капак е аквариума обкантен отвън със някакъв материал дерекно залепен със момент фикс за аквариума.Може да се разположи нагреватела на входа или между преградните отделения на съмпа незнам как си го проектирал.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #21 : сряда, 27 януари 2016 г., 18:20 ч. »
За видовия аквариум съм съгласен че е по - добрия вариант. Но нямам място за два. Аквариума с растенията също ще си ходи, понеже жена ми не и харесва идеята да затрупам целия хол с аквариуми >:( Работата е там, че това лято ходих във Варненския аквариум и за първи път видях възрастен ягуар на живо. И направо ми останаха очите в тази риба! От друга страна пък, понеже винаги съм гледал малки по размер рибки и много растения, все си мечтаех за астронотус, ако реша да гледам големи риби :D И сега стана така, че реших да опитам да гледам и двете. Ясно е че ако не се получава ще се разделя със едните но за момента не ми се иска.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #22 : сряда, 27 януари 2016 г., 18:30 ч. »
Ами сложно е да обясня каква ми е точно идеята. Всичко е съобразено с мястото на което ще го слагам. Трябва да се получи като модул от секцията в хола. И от там произлизат всички особености по конструкцията на шкафа. Но аз нямам проблеми с това, работил съм като мебелист 6-7 години  :D   

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #23 : сряда, 27 януари 2016 г., 18:40 ч. »
Няма проблем астронатоси с ягуари просто ако се оформи чифт от от рибите които ще имаш ще пазят територия и всички останали ще бъдат навряни в другия край на аквариума.Малко почнахме работата от горе на долу.Капака е върху аквариума а в случая е по важна основата върху която ще се сложи аквариума тежащ повече от половин тон.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #24 : сряда, 27 януари 2016 г., 19:02 ч. »
Да, относно шкафа това е по важния въпрос но съм го измислил. Друго ме притеснява сега, а именно това че си споменал, че не са желателни стъклени те капаци. И имаш право! Не знам как ще се справям с изпарението на водата, а и доста температура се губи като няма  капак. Иначе ще направя един комарник по размер и проблема със скачащите риби е решен :D 

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #25 : сряда, 27 януари 2016 г., 19:39 ч. »
Направи си капака от плексиглас. Не се чупи, лек и ти трябват 2-3 парчета.
Комарници  :fool:

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #26 : сряда, 27 януари 2016 г., 19:41 ч. »
Не е казано ,че не трябва да е от стъкло по дебелото върши работа, но по трудно преминава светлината.А пък и ти казваш ,че лунички ще искаш да слагаш а те доста силно светят.Важно е да има капак аквариума ,че като започнат да лапат рибите скачат плиска вода чак в лицето лакома работа борба да оцелеят.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #27 : сряда, 27 януари 2016 г., 20:01 ч. »
С риск това да ми е последния пост в темата ще добавя само още няколко неща  :)
Че скачат - скача, че плискат - плискам, ама вие говеда ги изкарахте.
Храни ги сутрин и така ти отпада миенето на очите. А борба за оцеляване има... особено в аквариум дет слагш кльопачка 3 пъти на ден. Това ми прилича повече на лакомия  ;)
Общо взета да обобщя накрая   :)
Астронотусите и Ягуарите плискат докато мляскат  :D

Колегата си разбира и си е направил план, а ние покрай него си чешем езиците  :drinks:

Поздрави,

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #28 : сряда, 27 януари 2016 г., 20:21 ч. »
Да, плексигласа е добро решение. сега като се замисля има и един монолитен поликарбон дето е точно като стъкло. Благодаря за идеята. Чесането на езици се оказва полезно за мен,  така че продължавайте нямам нищо на против  :drinks:

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #29 : сряда, 27 януари 2016 г., 20:39 ч. »
Да прав си колегата трябва да си е направил абсолютен план на действие шкаф,аквариум,задвижваща помпа,осветление,капак дори един нагревател може да промени размерите на вградения филтър.Осветлението ако не се получи с лунички т5 80 вата 150 е дълго без фасунките.

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #30 : сряда, 27 януари 2016 г., 21:33 ч. »
Не не са говеда американците много интелигентни риби са.У нас къде погледнеш само такива риби виждаш скаларии,геофагуси,северуми,меекита,апистограми.Тук там се мярка някоя бета.Астронатуси и ягуари имам по клиенти на които поддържам аквариумите.Преди 4,5 години ги бях навъдил и се чудех какво да правя малките.От ягуарите 1200 малки изкарах в общ аквариум с три астронатуса два хипостомуса по 50 см и два папагала червени и разни други по малки американци.От асронатусите по малко риби излизат 500,600 но и чифта беше млад и неопитен и се налагаше да вадя хайвера и да го люпя по изкуствен начин.От цялата история само единия папагал не можа да остиска напъна и едно мееки.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #31 : сряда, 27 януари 2016 г., 22:40 ч. »
Да прав си колегата трябва да си е направил абсолютен план на действие шкаф,аквариум,задвижваща помпа,осветление,капак дори един нагревател може да промени размерите на вградения филтър.Осветлението ако не се получи с лунички т5 80 вата 150 е дълго без фасунките.

Интересуваме съжителството между рибите, обема на аквариума и съмпа, както и евентуалните проблеми които могат да възникнат при подобна конфигурация. За останалото не съм искал съвети, и това как съм го изчислил или не, си е изцяло за моя сметка ! Благодаря ви за споделения опит и съвети!

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #32 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 01:50 ч. »
Относно комфигорация риби тя може да се промени по всяко време но аквариума и съмпа ще трябва да се направят за постоянно.Съмпа казваш ,че ще е 40 литра но като извадиш едно гнездо за помпата и още прегради през които да минава водата още толкова и става на половина.Не знам как си го замислил съмпа но аз така ги виждам нещата.Извинявай ако съм писал за неща които не са свързани с темата просто се старая да привлека повече акваристи които да отглеждат такива риби па по край тях и някойо  геофагусче ,северумче или мееки да пуснат.Ако искаш по точни изчисления трябва да дадеш примерна скица на съмпа .

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #33 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 11:46 ч. »
Опитах да кача чертеж, но не става, явно има някакъв проблем с файла!

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #34 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 11:49 ч. »
Няма проблем с файла - не можеш да очакваш форумът да ти показва пауърпойнтски презентации все пак. :)
Сега може всеки да си го свали и да го отвори на компютъра си. Ако искаш да се вижда директно в мнението, го запиши като картинка.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #35 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 12:28 ч. »
Благодаря за оказаната помощ :)

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #36 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 16:58 ч. »
Ако така мислиш да изглежда съмпа и така са разположени клетките искам да ти кажа, че от него нищо не става освен жабарник  ;)
За да не съм голословен, ще се опитам да ти обясня:
Това е твоя чертеж:

А това съм ти начертал аз:

Или с две думи:
Нарисувал си ми четири скачени съда, в които водния стълб винаги се стреми да е еднакъв, без значение от обема и "преградките ти".
Водата в светло зеления и тъмно зеления цвят си е жабурняк. Идеална е за жаби, ама аз вече ти го казах  ;)
Може пак да ме поправиш за сметките, ако намериш грешка  :wink1:

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #37 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 17:19 ч. »
Прав си колега с малко напътствия ще стане работата а ти казваш ,че човека си е направил план и ние си чешем езиците.Хората пари ми дават за акъла а аз се опитвам да дам акъл без пари.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #38 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 18:13 ч. »
 :D Не нямаш грешка. Грешката е моя! В опитите да кача файла, съм объркал нещата. Това е чернова на която липсват някои прегради. Извинявам се за недоразумението! Иначе разбирам за какво говори колегата discusfen, обема май е малък.

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #39 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 18:17 ч. »
Офф.... немо'а повече  :lol:
Сега сериозно... Не ти е проблема в броя на преградите. Цялата ти концепция е сбъркана  :rtfm:

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #40 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 18:49 ч. »
Ако се прибавят още няколко (правилно разположени стъкла) концепцията се променя! Това имам в предвид. Все пак нета е пълен чертежи на подобни филтри и дори и да приемем, че съм неграмотен, то поне не съм сляп :D 

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #41 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 18:52 ч. »
Колегата, който ще ти прави аквариума ще се погрижи и за съмпа. Не му бери грижите. Той ще ти прецени буферната зона, клетките и т.н.
В нета е пълно с чертежи, ама не за твоя аквариум.

Остана ли нещо с което някой от нас ще е полезен или вече всичко ти е ясно?

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #42 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 19:11 ч. »
Да, точно така е! И без това няма да го правя аз. И със сигурност не претендирам, че чертежа е точен, а дори и концепцията. Иначе други въпроси имам безброй, защото не съм гледал цихлиди до сега. А като чета из форумите попадам на доста противоречия. И въпреки че има някои общи правила, явно всеки случай е частен.  За сега смятам че получих отговори за основните неща които ме интересуват. За което искам да ви благодаря    :drinks:

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 528
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
« Отговор #43 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 19:13 ч. »
Колега питай, защото можеш да виждаш и да си мислиш, че си схванал, а в същност да си далеч от истината. Не казвам, че си неграмотен, но едно грешно поставено стъкълце да е поставено и ще го разбереш в най гадният момент. Ако го прави човек, който се занимава с лепене на аквариуми би трябвало да те поправи, но, ако е някой който просто е лепил аквариум без подобни съмпове и не знае какво е това той просто ще ти направи това дето си му начертал.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #44 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 19:17 ч. »
Ами значи следващият въпрос е,  кого да търся във Варна и околията да го изработи?

Неактивен Asen

• Активен потребител
    • Профилът на Asen
« Отговор #45 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 20:36 ч. »
После ще ти пратя контакти на двама колеги на ЛС, че сега съм малко зает  :)

Неактивен discusfen

• Активен потребител
« Отговор #46 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 22:05 ч. »
Обема ти го определяш с широчината на аквариума може би 5,10 см няма да стигнат много зависи и дебита на помпата какъв ще е.Тогава преминаваш на три прегради.

Неактивен rancid

• Активен потребител
« Отговор #47 : четвъртък, 28 януари 2016 г., 22:44 ч. »
Благодаря за полезната информация! Надявам се до 1-2 месеца да успея да осигуря всичко, защото рибите растат  :) когато всичко е готово ще пусна снимки. Благодаря ви още веднъж!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.