Проблеми > Проблеми

Лечение на блоут с Трихомонацид при Трофеуси и М'буна

(1/1)

Boby_:
Лечението, което ще споделя тук, е изпробвано нееднократно лично от мен и от други акваристи и е в състояние да спре развитието на симптомите и дори да излекува рибките напълно, стига да го предприемете в достатъчно ранен стадий на болестта.
Предлагам използването на българския препарат Трихомонацид (Trichomonacid) - орални таблетки 250 mg. При всички случаи обаче и други препарати, съдържащи Metronidazol (Трихомонацид вагинални таблетки, Фажил, Метронидазол за гълъби и др.) ще са горе-долу толкова подходящи. Разликата е най-вече в цената - Трихомонацид 250 мг. е най-евтиното от тези средства и се намира във всяка аптека.

Ето и самото лечение:

Ден 1: На сутринта (примерно в 9) сложете в аквариума по 1 таблетка Трихомонацид 250 на всеки 40 литра вода. Предварително разтворете таблетките в чашка с вода - ще трябва доста да бъркате и да се заредите с търпение, защото в тази форма Трихомонацид се разтваря доста трудно.
          Вечерта (примерно в 17) добавете още веднъж същата доза (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
          През този ден не хранете рибите.

Ден 2: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
         Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 3: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
         Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 4: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат. Към този момент би трябвало всички "лакомници" отново да ядат с пълна сила. Ако има обаче риба, която се крие и не яде, удължете лечението с още ден, като отново повторите Ден 4. Правете това, докато не се уверите, че всички риби се хранят нормално и симтопмите са изчезнали напълно. Ако се налага, можете да докарате спокойно лечението докъм 7 дни.
         Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден Х: След края на лечениетo направете 50% смяна на водата.

Важно: Ако ползвате активен въглен, по време на лечението трябва да го махнете!
Метронидазол (активното вещество в Трихомонацид) не вреди на нитрифициращите бактерии и не унищожава азотния цикъл в аквариума. Също така не е чувствителен на светлина и не замътва водата. Рибките го понасят много добре и съм чувал дори за по-екстремни дозировки от тази, която съм ползвал аз. По време на лечението с Трихомонацид циприхромисите ми си позволиха дори да се размножават и то доста успешно. ;-)
Има само един негативен ефект, който лично аз съм забелязал - по време на лечението с Трихомонацид се наблюдава образуване на много бързо растяща сивкаво-кафява плака (вероятно бактериална) в тръбитена филтрите, по камъните, по стъклата, вътре в канистъра и т. н.

Ще направя още едно уточнение - имайте предвид, че Метронидазол е активен във водата само в продължение на 8 часа и затова двете слагания на лекарството на ден са абсолютния минимум. Ако някой има нерви и желание, може да пробва и с 3 - така ще е още по-ефективно и сигурно. Аз обаче мисля, че 2 дози дневно са един добър компромис - доказва го това, че лечението работи на практика.

Използвам Трихомонацид и по друг начин - при трансортиране на трофеуси те понякога развиват блоут. Затова профилактично им давам накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи в продължение на няколко дни след местенето.


Успешно лечение и се надявам повече да не губите риби от тази досадна, но лечима болест!


}|{opukc:
Това лечение е успешно приложимо при лечение на цихлиди и от други забоявания, като например инвазия с камшичести паразити - Хексамита, Спируноклеус капилария.

Ето еще един вариат:

Хапче 250мг на 40л вода за 5-6 дни - всеки ден се слага дозата, като на 3 ден се прави 30-40% смяна на вода. След това почивка от 5 дни, и пак 5-6 дни лечение.
Повторното третиране се прави за да се предотврати слединкобационния период на яйцата на паразита.

theater:
Това лечение по същата схема е приложимо и при тетри при симптоми на "хлътнал" корем и белезникави, дълги ексременти, което аз лично отдавам на вътрешни паразити.  :up:

vespaholik:
Да кажам и јас нешто околу блоутот кај мене најефективен лек за блоут се показал Октозин на фирмата ватер лаиф http://www.waterlife.co.uk/seaquariums/octozin.htm значи аквариумот се третира спрема приложеното упатство на самиот лек,октозинот не делува на корисните бактерии во филтерот не е осетлив на светло и не ја заматува водата така да кај мене успешно се покажал.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия