Проблеми > Проблеми

Лечение на ихтио със Seachem Polyguard???

(1/2) > >>

mr_opp:
Здравейте,

Изведнъж забелязах много бели точици по повечето червени неони. Всичко стана мигновено. Днес сутринта не забелязах проблем, а вечерта вече имаха точки. Изглежда ми като ихтио. Смених 30 л вода, засилих нагревателя на 30 градуса (още не съм ги постигнал) и сложих Seachem Polyguard- само това имам, а го хвалят че лекува почти всичко. Затъмних аквариума, защото съм чувал, че е по-добре за мелахитовото зелено - по дълго действало уж.
Някой има ли опит с този препарат при ихтио или да тичам утре за Нистатин 500 мг?

Tony_JB:
Здравей,
аз лично съм лекувал с Нистатин,и съм доволен.Само махнах керамиката от филтъра и спазвах дозата и третирането.Не забравяй че избива охлювите в аквата и ако имаш такива ги отдели.Изчакай до 6 ден за да изчезне напълно последните точици.
Успех

mr_opp:
Май всички са доволни от Нистатин. Поне аз не прочетох различно мнение из нета.
Въпреки това Polyguard според производителя лекува и ихтио уж. Реших да "рискувам" с него и се надявам да съм доволен. Това е най безобидното лекарство и не вреди на мекотели и др. чувствителни обитатели. Посъветваха ме (опитен акварист от управата на форума) да намаля температурата в нормалните граници, защото стресира рибите допълнително, а целта й е просто да ускори процеса. Ще пиша тук за добро или за лошо в случай, че някой друг също се интересува.

mr_opp:
Днес стават точно 7 дни от заболяването и съответно лечението.
Според мен имам успех.  :) Рибите нямат вече характерните бели точици за ихтио, възвърнаха си цвета, а апетита просто не са го губели. За съжаление обаче забелязвам щети по перките - опашна и гръбна перка. Все едно са загнили или нещо ги е изяло - просто липсват парченца от плавниците. Забелязвам го само по няколко риби - не е при всички.
Жертви от рибите нямам, но 2 Ампуларии гушнаха букетчето. Едната излезе от черупката и се превърна в нещо като топка бяла слуз, а другата почина у дума - в черупката. Не съм сигурен дали Полигард ги уби или високата температура която вдигнах и поддържах 24 часа - 32,5 градуса. Други 3 бр Ампуларии оцеляха и се държаха съвсем нормално.
В крайна сметка съм доволен от резултата. :clapping:  :dance3:  :drinks:

Tony_JB:
Аз с ампулариите също имах жертви когато лекувах с Нистанин.Някъде се споменаваше че дишат с кожата си или нещо подобно и може би в съставките на лекарства против Ихтио има нещо което ги мори.За температура незнам но при мен с дискуси виреят на 29-30 без проблем и се плодят яко.Предполагам че перките ще се възстановят както при мен с хелери стана.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия