Проблеми > Проблеми

Лечение на ихтио със Seachem Polyguard???

<< < (2/2)

ludko:
Здравейте, темата е доста стара, но не намирам много информация за лечението със Seachem Polyguard.
При мен ситуацията е идентична - червени неони с ихтио, но очевидно и нещо друго, защото перките и опашките им са зле. Именно затова ми препоръчаха този препарат. Сложил съм първа доза, утре ми предстои втора, вдигнах температурата на 28 градуса, както ми препоръчаха. Това което ме притеснява е, че след отстраняване на филтриращия елемент с активен въглен (филтърът работи само с гъбата сега) водата взе да става зле, а ми казаха да не я сменям за времето на лечение. Появиха се белезникави нишки, плуващи в нея, зелените нишковидни водорасли започнаха да растат усилено (тези неща може и да са от температурата). По въпросите относно смяна на вода и температура в упътването на препарата нищо не пише, а ако трябва да не сменям водата 2 седмици, каквато е препоръчителната продължителност на лечението, нещата съвсем ще отекат. Притеснява ме и че тази температура ще повлияе на растенията. Те не са най-претенциозните - егерия, сагитария и нимфоидес, но до момента се развиваха съвсем прилично. Не съм спрял да светя.
Макар и на втория ден, мисля че лечението има ефект, защото общото състояние на рибките се подобри. Все още имат бели точки, но по-малко. Предполагам перките ще се възстановят по-нататък.
Като цяло питанката ми е за смяна на вода, температура, осветление при лечението с Полгирад на Seachem.
Това, с което може би трябваше да започна:
Аквариумът е 54 л. Marina Hagen със стандартното оборудване (вътрешен филтър Marina Jet 80 380 л/ч гъба и активен въглен). Стартиран е на 20.11.2022.
Живи растения - описаните по-горе.
Рибки:
7 червени неона (бяха 10, но 3 от тях болестта  ги отнесе);
5 медни тетри (на тях нищо им няма)
1 звезден анциструс (и той е здрав).

malomir:
Няма да има особен проблем за растенията на 28 градуса. Успех с лечението.

ludko:
Благодаря за отговора!
Лечението определено дава резултат. Няма повече жертви и белите точки изчезнаха. Според мен препаратът си заслужава, въпреки по-високата цена, още повече, че същият може да се ползва и профилактично, а изразходваното количество от опаковката в моя случай не е голямо. Водата през време на лечението не се сменя (намерих допълнителна информация в страницата на производителя). Предполагам, че благодарение на растенията засега нещата са поносими, но чакам с нетърпение момента, в който ще мога да почистя и сменя част от нея.
Понеже лекарството се препоръчва за профилактика при пускане на нови риби в аквариума, се чудя дали да не използвам момента. Ще ми се да възстановя броя на неоните или да пусна 4-5 гупи ендлер, както и да добавя 1-2 нови растения. Идеята ми е вместо да пускам нови риби и да третирам отново с препарата, да ги пусна сега, докато го прилагам за лечение. Отделно не знам какво ще вкарам с растенията - след стартиране на аквариума излязоха планарии и планорбиси, които не желая отново да завъдя.

malomir:
Профилактика на нови риби се прави в отделен карантинен аквариум. Тези лекарства съсипват малко или много азотния цикъл в общия аквариум, затова препоръчвам да се третира там, когато наистина се налага. Ако толкова искаш, сложи отделно 20-30 литров карантинен аквариум с една гъба вътре и когато имаш нови рибки третираш там. После пускаш в общия. Да не завъдиш охлювчета с нови растения е почти невъзможно. Те се продават със снесени яйца върху листата, които няма как да видиш, когато купуваш.
Евентуална баня с калиев перманганат би помогнала, но така рискуваш и самите растения.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия