Проблеми > Проблеми

Проблем със система с мая и захар

(1/1)

farchashtiq:
Здравейте, вчера си направих система с мая и захар за 25 литровия аквариум. И преди съм правил, но за друг аквариум. Знам че и тук има статия за това, но не я намерих и правих по указанията в https://aquariumbg.com/article/48 . Сложих в една бутилка чаша и половина захар, лъжичка мая и напълних шишето на 3/4. Системата тръгна вечерта дори с доста балончета и се зарадвах, че съм я направил коректно. На сутринта обаче ... :) родостомосите бяха на повърхността, килнати странично и дишаха бавно ( спасени са за сега...приместих ги в друг аквариум и почнаха да живат). Това ме кара да си мисля че съм прецакал кислорода в аквариума, чрез много въглероден диоксид. Гледал съм системи с две бутилки, в която втората е за да премахне маята, ако почне да излиза от втората, а тази система е с една, но пък и преди я правих с една и не е ставало това. За мен в момента CO2-то е в повече...Та въпросите ми са:

1. Къде бъркам?
2. Как да поправя грешката си?
3. Има ли начин да регулирам подаването?
4. Какво да почерпя? :)

Ще очаквам съвети и препоръки, за да вкарам нещата в ред.

Някак си ми е спокойно, защото знам че тук има много големи професионалисти и винаги ми помагат!

Благодаря Ви предварително!

Поздрави,
Стоян

svgnsali:
Здравей.
Според мен си прекалил със захарта. Има различни чаши  :D
За да поправиш грешката си, обмисли покупка на Со2 система под налягане и разтваряй много минимално. Приемам, че си запознат с рисковете Со2 от към брада и гадории, така че ги спестявам, но дано другите фактори - торене и светлина да са ти ОК.
И не на последно място, аз винаги като правя някакви намеси в аквата, така нагласям нещата че да ми е под око, за 1 светлоден.

Просто си вкарал много СО2 то е видно. С какво разтваряш като дифузер, също е от значение.
Иначе, тази система, както и всичко свързано с променливи, си иска рутина. Аз 3 пъти съм я правил все нещо се цакаше. Я температура, я изведнъж цялата захар вкъщи изчезваше, я изпускаше въздух от някъде и т.н.

Малко като гледане на боб стана, но от далече толкова.

bustama:
Ооо, това с маята много отдавна беше когато съм ползвал и да си кажа честно, съм позабравили как беше. Спомням си, че най-добри резултати имах, като ползвах 6л. Туба за минерална вода. Капачката е голяма и така монтирах и манометър за да следя налягането, също за да могаже да е по-малко - понеже се концентрира в повече пространство. Вечер се спира и тогава налягането в бутилката се увеличава и на сутринта тръгва повече и така с всеки ден се вдига налягането, то зависи и през какво подаваш, какъв е вентила. Вечерта спря ли подаване на газа? За малък съд е критично! Регулиращ с вентил за кислород, в магазините за акваристика ги продават.

Пия : вино, ракия, мастика, уууиски и бира. В последно време, наблягам на чая. :grin:

farchashtiq:
Не не гонспрях. Какво предлагате да подавам през деня а вечер да го спирам? Мога да пробвам така...

bustama:
Прочети какво съм написал. Спира се!!!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия