Проблеми > Проблеми

Агресивен отоцинклус

(1/2) > >>

Phantomrider:
Здравейте,

Имам малко странен проблем с чистача си - отоцинклус. Наскоро добавих в аквата си 3 нови и миролюбиви молинезии.
Смятах, че всичко ще е наред, докато не забелязах, че отоциклуса като се доближи до някоя от тях, започва да ги гони из целия аквариум ида им скача по гърбовете, което ме озадачи и притесни.  :sadnew:
Досега е съжителствал с една молинезийка (на която реших да взема другарчета, че да не самотства) и съвсем обикновени и дребнички гупи. Със "старата" молинезия не съм засичал да има проблем, освен понякога само да тръгне да я гони, ама се отказва като се махне, не я преследва толкова неистово, както с новите.
Аквата е 70л, има растителност, подходяща за отоцинклуса да се крие, та не разбирам какъв му е проблема с новите обитатели, които по никакъв начин не са се опитвали да го нападат, а все бягат и се крият... Защото са по-едри ли го прави? Териория ли пази? Та то друг чистач няма, че да му се налага да го прави...

niki_o:
Здравей колега. Доста странен проблем,но и вероятно доста лесен за решение.Отосите са  много силно социялни рибки и отглеждането им под числото 6( разбирай 10 ) е недопустимо. Под социялния си минимум няма кой да ти каже защо се държат неадекватно,но във всеки случай това не е проблемна рибка !
Вземи му дружки и му дай няколко дена да се осъзнае.Ако все още има някакъв проблем то ще го мислим тогава ;)

Phantomrider:
Ох, ами.. малко множко ми се виждат 6-10 за толкова малък литраж. Пък по спомен (като го взимах) ми казаха, че не е задължително, но може да стане териориален ако са много, да не би пък да съм изтеглил късата клечка?  :hmm: Освен да пробвам да взема 2-3 засега само?
И все пак, има ли значение пола или не проявяват агресия ако са повече мъжки? Така като чета статията тук, май си имам мъжки, понеже не ми прави впечатление да е особено закръглена рибката.

Phantomrider:
Ох, май разбирам какъв е проблема... Май-май погрешно разпознах рибока като отоцинклус, а е по-скоро Гиринухейлус аймуниери, което ще е кофти за мен, понеже проявява именно поведението, описано в статията, написана тук в портала....  :cry1:

malomir:
Аймуниерито си проявява агресия, да. Виждал съм го да се залепя за друга риба и да я смуче. Чел съм дори, че им изпива очите на други риби. Гадинка е. особено в малък съд. Отоцинклуса си е блага душичка, при тях няма проблеми.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия