Автор Тема: Дискусите не се чувстват добре. Защо?  (Прочетено 14476 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Станислав Бояджиев
Дискусите не се чувстват добре. Защо?
« : петък, 14 ноември 2008 г., 19:33 ч. »
Здравейте,

Ужким не гледам дискуси от вчера, но ми се случват неща, на които нямам обяснение.
Да започна, че ги гледам в 400 литра аквариум с растения, 2 филтъра, не много силно осветление 2х36 вата и ежеседмични смени на 70 литра вода.

Преди около месец и нещо към мойте 5 стари големи дискуса добавих и 4 бр. по-малки - 2 леопарда и 2 ред мелона.
Още от следващия ден мелоните живнаха, бяха първи при храната, а леопардите се изпокриха и така си продължава...
На всичкото отгоре от старите ми дискуси - два пиджъна започнаха да отлсабват и да си губят цвета. От яркочервени стават прозрачно оранжеви... Това е ново за мен!

Знам, че във форума вече има регистрирани хора, които са по-наясно от мен.

Питам:
1. Защо се получава това с леопардите? Бяха си съвсем хубави и здрави риби.
2. Каква болест може да мори старите ми риби?
3. Има ли някакво лекарство, което да им сложа профилактично? По възможност да не вреди на растения.

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
  • Публикации: 173
  • Нас. място: Добрич
Отг: Дискусите не се чувстват добре. Защо?
« Отговор #1 : петък, 14 ноември 2008 г., 22:10 ч. »
Здравей.
1. Това че са били хубави като си ги взел не означава че неможе сичко да се преобърне, явно са малко по трудно адаптираши се и по страхливи при дискусите много често се забелязва такова поведение ,има два варянта да проядат или да умрат.Единственият начин е да ги съблазниш с някакъв вид жива храна.Разнообразявай храната.
2.Ако рибите се хранят не се коси има такива моменти на заслабване и при мен се е получавало разнообрази храната!Учести смяната на водата мини секи ден по 20% за около една седмица и виж резултата.
3.Увеличи температурана на 34 градуса и почни да третираш с Трихумоницит(мисля че така се пишеше)
Това е от мен чакам развитие.
Поздрави Стоян - Добрич

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #2 : петък, 14 ноември 2008 г., 23:49 ч. »
Здрасти Стасе,
Нищо не казваш за големите риби - хранят ли се или не! При силно стресови ситуации червените риби избледняват а сините потъмняват.
За леопардите ясно - стресирани са и колегата е прав, вариантите са два. Дискусите постоянно имат паразити и в стесови моненти отслабва имунната система и тръгват инфекции. В общи линии Стоян /Wetdream/ е много изчерпателен в отговора. Важно е да ги накараш да ядат. Дискуса е дебил и умира от глад без проблем.
Ето вариант на лечение.

http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?topic=20.msg27#msg27

ПП-Има нещо във водата в София. В това съм убеден вече. При мен положенето е същото - стресирани риби, които постоянно се крият, но поне се хранят.

Жоро
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен hends

• Активен потребител
  • Публикации: 23
« Отговор #3 : събота, 15 ноември 2008 г., 00:38 ч. »
Здрасти, Стасе !
Знаеш, че по едно и също време взехме с теб дискусите и при мен се получи същата ситуация. Мелоните и диамантите са жизнени, хранят се с охота.Единият леопард спря да се храни напълно и  :RIP: , а другият се храни , но постоянно се крие.Имам чувството , че самото поколение леопарди не е както трябва.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #4 : събота, 15 ноември 2008 г., 00:40 ч. »
Сашо, вече се чудя дали да не ги подаря обратно на този, от когото ги купих. Само и само да не умрат.
2 години никакви проблеми и откакто взех новите риби съм в постоянен стрес! Все едно за пръв път гледам дискуси!
Ужас.

Бих могъл да им спретна една терапийка, може пък да се изчистят от паразити или бог знае какво!

Дано Райко се появи и да даде мнение. Ще го изчакам и него.

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
« Отговор #5 : събота, 15 ноември 2008 г., 09:10 ч. »
Здравей отново ако не те мързи и имаш време снимай аквариума да видим Дискусите, :rocknroll: искам да те попитам възрсните риби разперени ли са или свити.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #6 : събота, 15 ноември 2008 г., 09:52 ч. »
Онзи ден четох в един блог, че в момента пречиствателните станции в София не функционират и тази информация се крие от обществеността. Водата е заразена, има бум на стомашно-чревните заболявания. Не се отнесох сериозно към това, най-вече заради източника на информацията, но може и да има зрънце истина в това.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #7 : събота, 15 ноември 2008 г., 10:29 ч. »
Онзи ден четох в един блог, че в момента пречиствателните станции в София не функционират и тази информация се крие от обществеността. Водата е заразена, има бум на стомашно-чревните заболявания. Не се отнесох сериозно към това, най-вече заради източника на информацията, но може и да има зрънце истина в това.

Точно, от около месец и половина имам проблеми с аквариума и рибите. Дискусите се изпокриха, растенията изгниха - е така от раз. Това може да няма връзка с проблема на Стас. Но ми е минавало през главата, че водата нещо не е наред, а рибите са ми 100% индикатор за това.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен borislav

• Активен потребител
  • Публикации: 120
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #8 : събота, 15 ноември 2008 г., 14:12 ч. »
Стасе не се притеснявай,това е от самите леопарди.Генът им не е добър.Подозирам,че и твоите са от същия човек.Аз и тук в Пловдив имам същите проблеми с тях.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #9 : събота, 15 ноември 2008 г., 23:38 ч. »
Значи ще говоря с човека. Бих му ги върнал само и само да не умират.

Иначе дискусите, които избледняват цветово са със свити перки, наистина.

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
« Отговор #10 : събота, 15 ноември 2008 г., 23:48 ч. »
Ей това вече е много относително но като за начало овелечи температура единственото което може да стане е растенията да се скапят,34 градуса за 10 дена.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #11 : събота, 15 ноември 2008 г., 23:51 ч. »
Здравейте и от мен!
Аз също предполагам,че причината най-вероятно е хексамитоза и трябва да се третират с метронидазол(трихомонацид,флажил).За да е по-сигурна диагнозата загледай отслабналите риби дали имат продълговати изпражнения-бели или прозрачни на цвят.
Както Wetdream,препоръчва добър ефект има и едновременно вдигане на температурата(+метронидазол). Вдига се до 34-35 градуса за 5-6 дни при силна аерация (рибите не се хранят през това време). Предполагам,че това ще унищожи растенията ти и ще е по-добре да пробваш само с лекарството.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #12 : неделя, 16 ноември 2008 г., 00:37 ч. »
А, здравей Райко.

Да, мисля, че 34-35 градуса наистина ще скапе китките. То по-важните мога да извадя в кофа за седмица, не е проблем.
Останалите мога да пробвам как издържат на варене. :)

Не знам как ще го докарам до 34 градуса, обаче. Нагревателите на максимум и ... нямам капак, т.е. отворен е аквариума. Едва ли ще се получи.

Много мерси. При първа възможност ще опитам нещо такова да направя.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #13 : неделя, 16 ноември 2008 г., 01:11 ч. »
Все пак виж изпражненията на рибите какви са,за да си сигурен,че това са хексамити.

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #14 : неделя, 16 ноември 2008 г., 09:34 ч. »
Стасе, ако аквариума няма капак като временно решение можеш да сложиш стъкла от горе, поне ще задържат температурата.
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.