Автор Тема: Да се представя и аз  (Прочетено 2316 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
  • Публикации: 18
Да се представя и аз
« : петък, 19 февруари 2016 г., 02:01 ч. »
 Здравейте,казвам се Николай и съм на 40 години(леле, написано 40 изглежда доста).От Пловдив съм ,живея в Солун.С риби се занимавам от доста време,но знаете как е...Започва се с три литров буркан ,малко пресети по-едри камъни от пясъчника пред блока и две гупи.С времето смених доста аквариуми.Спирах да се занимавам активно и пак започвах.Последния аквариум ,който имах беше 100 литра малка идилия от ято клиновидни разбори и два анциструса,докато малкият ми син не проби дупка в долният десен ъгъл на аквариума и се получи ефектен водопад примесен с разбори .От тогава минаха почти две години и сега отново смятам да стартирам.Регистриран съм във форума от 10 дни,информацията е много и виждам ,че или съм изостанал доста от тенденциите или те се развиват бързо. Харесал съм и съм поръчал това бижу 240 литра .Искам да гледам две стада ,клиновидна разбора и син неон.Четох мненията за Скаларийте и неоните ,но бих сложил и няколко малки скаларий(някоя от дивите форми) .Ще ви помоля за съвет и мнение,големина на грунд,растения и подредбата им ,необходими тестове и химикали за старта(знам ,че има раздел за въпроси,бих попитал и там) .Изчетох темите за старт по няколко пъти ,водя си и записки като ученичка :D,но все пак ще се радвам на напътствия от ваша страна.Обещавам да ви държа в течение със снимки от разопаковането до получаването на работещ аквариум.Мечтата ми е южноамерикански биотоп,но не сън дорасъл още.Това си е висш пилотаж ;)

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
Отг: Да се представя и аз
« Отговор #1 : петък, 19 февруари 2016 г., 02:08 ч. »
Опитах да редактирам ,но не се получи,за това пиша нов пост Литрите са 240 ,а размерите Д121/Ш44/В55  8)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #2 : петък, 19 февруари 2016 г., 02:44 ч. »
Здравей и добре дошъл в Аквапортал.
Големината на грунда трябва да е около 3-4 мм, по възможност пресят, речен. Може да сложиш и черен грунд, ефекта е страхотен, особено ако сложиш зад аквариума черен фон, бил той от самозалепящо фолио или просто черен картон. Рибите и растенията изпъкват чудесно на този черен фон. Помисли за това. Ако си решил да правиш биотопен аквариум, ще трябва да си подбереш растенията според дадения хабитат. Просто трябва да кажеш какво си решил и ще го мислим. Инфо има в раздел биотопи. Като начало вземи аквариума, напълни го пусни филтрите и осветлението (в началото по 6 часа макс) и остави аквариума да си работи. Засади и растенията. НЕ БЪРЗАЙ С РИБИТЕ. Изчакай да се сформира стабилен азотен цикъл. Ще ти помогне за стабилизирането на аквариума в първите критични месец-два.
Успех!

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
« Отговор #3 : петък, 19 февруари 2016 г., 11:43 ч. »
Добре си се насочил, бижуто което си харесал е много хубав аквариум, ще се радвам да следя какво се получава при теб :)
Malomir ти е дал основните насоки, послушай го и няма да сгрешиш  :rocknroll: Само се учудих, че не ти препоръча едно хубаво ято рейнбоу рибки, например Melanotaenia praecox, или още известни като неонови рейнбоу рибки :) в 240 литра, добре залесен аквариум с приглушено осветление биха се чувствали, като в рая  :drinks: Но те са малко висш пилотаж и наистина е по-добре да гледаш клиновидни разбори и неони, за начало :)

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
« Отговор #4 : петък, 19 февруари 2016 г., 12:25 ч. »
Според мен, от естетическа гледна точка не е добре да гледаш няколко стада от дребни рибки.  По- красиво ще е да имаш едно голямо стадо дребни, и няколко по- едри риби.  Примерно - стадо расбори с 2-3 трихогастера, или стадо неонки с 2-3 рамирези. Скаларии или дискуси може ти изядат дребните рибки.
   Примерите, дето съм дал, са поне от един и същ континент, и цветово са различни - т.е. освен по размер, имаш и разлики в цвета.  Това ще  е по- красиво за гледане (ако приемем, че основната функция на аквариума е да му се наслаждаваш), от един "компот от риби".  Особено ако аранжираш и растенията в някакъв пейзаж.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : петък, 19 февруари 2016 г., 22:02 ч. »
Забелязах добронамереноста и търпението на malomir към всички в този форум,нещо не типично за днешно време.За рибите още не съм сигурен.С радост бих се грижил за дъговите рибки ,но тук тук в Гърция не съм срещал.Цецо ако можеш да ми пратиш нямам против(за цената ще намерим общ език) ;).Ако пък ми ги донесеш в Солун при някоя екскурзия до Гърция, ще се отблагодаря с узо и морски дарове :drinks:.
За съжаление днес ми се обадиха ,че доставката може да закъснее до 20-тина дни.Тъкмо да имам време да почета още  :dance3:.Цена от 16 евро за 25 кг. грунд 3-5 мм. как е?

Неактивен saxon

• Активен потребител
  • Публикации: 97
« Отговор #6 : събота, 20 февруари 2016 г., 09:44 ч. »
Здравей и успех :rocknroll:
Зависи какъв грунд ще слагаш.Ако е JBL MANADO или някакъв друг хранителен грунд,цената е супер.Ако обикновен кварц е леко висока.Тука кварцовият пясък е около 10 евро за 25кг.Аз като стартирах се доверих на Sera Aqutan и Sera Nitrivec и бях много доволен . Наистина не слагай риби поне 15 дена от напълването  и всичко да става постепенно и с търпение.Намери бързорастящи евтини растения,като егерия ,роголистник и др.,които ще помогнат да се балансира аквариума.Тестове може на първо време да вземеш за ПХ,,нитрити и амоняк/който винаги трябва да бъде 0/И друго важно според мен е да имаш концепция какво искаш,съвместимост и условия за отглеждане на риби и растения.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : понеделник, 22 февруари 2016 г., 23:05 ч. »
Здравейте,аз все още си чакам локвата.
От много време ми се върти в главата една идея за за биотопен аквариум и по точно...хищници от нашите ширини.Имам в предвид щука.Потърсих във форума,нищо не открих.Та така имам още седмица ,две да реша към какво да се ориентирам:тропическа "супа"или биотопен аквариум с щука.Ако някой е гледал щука или е търсил инфо за въпросният биотоп нека пише,ще се радвам на мненията ви.

Неактивен Горан

• Активен потребител
  • Публикации: 258
« Отговор #8 : вторник, 23 февруари 2016 г., 07:48 ч. »
Здравей! Щуките искат много място за плуване, съчетано с гъста растителност и специфична храна, която ще те поотдалечи от догмите на акваристиката. 240 литровия аквариум ще ти е крайно недостатъчен за щуки, а храната както казах ще трябва да е предимно жива, т.е. други рибки. Обмисли го добре.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : вторник, 23 февруари 2016 г., 18:28 ч. »
Значи до тук с идеята за щуките , зачетох се и във форума за атерините.Страхотни създания и те влизат в листата на възможни квартиранти на бъдещата ми локва.Някакви идеи около Пловдив или Хасково кой се занимава с тях,че Варна ми е далече,а бих искал риби от човек , който ги развъжда.Благодаря

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #10 : вторник, 11 октомври 2016 г., 13:27 ч. »
Такааа,от доста време не бях писал.Стартирах си аквата поживо -поздраво ,но малкия намерил храната и решил да нахрани рибите с половин кутийка храна,не беше ми казал и аз не бях забелязал защото съм с автоматична хранилка.След три дни аквариума брадяса.Отидоха си растенията след дълга борба.Сега сме на 20-стия ден от рестарта с нови треви,последиците от брадата бавно изчезват от задния фон благодарение на СО2-то и светлинния ден от 5, в последствие 6 часа. Ето го и него:

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #11 : вторник, 11 октомври 2016 г., 14:02 ч. »
Здрасти, чудесен е аквариума.Брадата може да я бориш с seachem fluorish excel или easy carbo на easy life. Може и с глутаралдехид ако намериш в Гърция или ти пратят от БГ. А и САЕ-та може да сложиш.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : вторник, 11 октомври 2016 г., 14:49 ч. »
В момента прогресивно намалява и за момента върви добре без препарати ,целият фон беше в брада защото е грапав ,но ти благодаря за съвета.Дано не се стигне до там.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 916
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : вторник, 11 октомври 2016 г., 22:00 ч. »
Стават такива работи. Гледай напред. Иначе аквариума е хубав и има потенциал да стане хубав холандец.

Неактивен Mr.Biboby

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : вторник, 11 октомври 2016 г., 22:49 ч. »
Ще се постарая и ще ви държа в течение  :rocknroll:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.