Автор Тема: Хабитат на Herotilapia multispinosа  (Прочетено 4840 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
Хабитат на Herotilapia multispinosа
« : петък, 04 септември 2015 г., 04:03 ч. »
Тия дни обмислям аквариум за т.нар. дъгови цихлиди и намерих малко информация за тях и местообитанието им.

Herotilapia multispinosа е цихлида от централна Америка. Тя е ендемична за езерата Managua, Nicaragua и басейните на реките Rio San Juan, Rio Tempisque/Rio Bebedero в Nicaragua и Costa Rica. Реките където се срещат са бавни, плитки, мътни реки. Индивиди са събрани както в обраслите гранични региони на езера, реки потоци, така и в басейните, които периодично са наводняваните през дъждовния сезон от прииждащите води на съседните реки и езера. В основните корита се срещат млади риби или полово неактивни индивиди, докато в изолираните корита останали след дъждовния сезон се срещат полово активните риби и ларвите. Дъното на тези басейни е съставено от кал и глина. Водата е изключително мътна с видимост до няколко см. Повърхността е била покрита с плаващи растения (Azolla mexicana). Подводната растителност е Heteranthera sp., водорасли и в много плитките зони туфи с трева. Водата е средно с дълбочина до 25 см и температурата около 34 гр., което е с 5 гр. повече от реката. През нощта се наблюдава значително спадане на температурата в тези плитки зони дo 18гр. В основните корита на реките рибите са хванати в силно обраслия бряг на реката.
Докато в  основните корита има много видове риби, в басейните за размножаване само няколко вида риби се срещат постоянно заедно. Това са 3 харацинови: Astyanax asciatus, Hyphessobrycon tortuguerae, Roeboides salvadoris, една живородка (Poecilia mexicana) и цихлиди (Cichlasoma managuense, Cichlasoma centrarchus. Харацините и поецилиата са срещат като пасажи и рядко като отделни риби и обитават повърхността на водата.

Ето и двете статии от където четох. Има много интересни неща за поведението им и изобщо са добре описани:
http://www.cichlidae.com/article.php?id=50
http://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1034&context=ichthynicar

Ето и самите риби:
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Хабитат на Herotilapia multispinosа
« Отговор #1 : петък, 04 септември 2015 г., 17:59 ч. »
Симпатично рибе излежда, а ти си му направил почти готов профил! :)  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #2 : петък, 04 септември 2015 г., 20:24 ч. »
 Тези сладури знам, че ги има в страната. Бяха ми един от "кандидат" обитателите, но когато ги проучвах разбрах, че не стават за растителен аквариум и това ги отписа за мен. Иначе на много места съм чел да ги оприличават с фразата " голям характер в малка опаковка".

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #3 : събота, 05 септември 2015 г., 11:48 ч. »
Да допълня малко информацията тогава.

Рибитте живеят в големите корита и през дъждовния сезон се разпростират максимално на далеко. След засушаването и спадането на нивото на водата някои риби се оказват в изолирани басейни, отделени от реката, други остават в основното корито, а местообитанията на трети съвсем пресъхват и рибите умират. Които са останали в основното корито пропускат възможността за размножаване тази година. Който е уцелил правилния гьол се размножава. В тези изолирани участници има малко конкуренция и почти никакви хишници, съответно е по-безопасно. Богати са на нитрати и затова има много растителност и водорасли, което означава храна за дъговата цихлида (тя е се храни с растения, водорасли и ракообразни). В същото време водата е много мътна, с лоши качества и големи вариации в температурата и състава й. Но Herotilapia multispinosа се е адаптирала към тези условия, което я прави доста издръжлива за гледане в аквариум. Понеже в тези водеми се концентрират много риби, те са се приспособили да се размножават малка територия - достатъчни са им е площ със страна около 25 см., която да си пазят. Още един плюс за гледането им. Те са доста мирни. За да избегнат постоянните битки и рани в тези трудни условия, са разработили форми на общуване - основно промяна в оцветяването и поведението. На това и на мътните води се дължи и яркото им оцветяване.

Всички тези характеристики ги правят едни от лесните и предпочитани централно американски цихлиди за отглеждане.

Почти сигурно съм решил да си взема тези цихлиди и скоро мога да споделя и личен опит.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #4 : събота, 05 септември 2015 г., 11:52 ч. »
Тези сладури знам, че ги има в страната. Бяха ми един от "кандидат" обитателите, но когато ги проучвах разбрах, че не стават за растителен аквариум и това ги отписа за мен

Затова аз ги планирам за аквариум с надводна част, нещо като палудариум. Там ще са растенията.

Неактивен Borko7

• Активен потребител
    • LOTR chess set
« Отговор #5 : събота, 05 септември 2015 г., 15:49 ч. »
И един хубав клип:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.