AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Шаранови (Cyprinidae) => Темата е започната от: asito на понеделник, 10 февруари 2014 г., 00:49 ч.

Заглавие: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: asito на понеделник, 10 февруари 2014 г., 00:49 ч.
Здравейте.Днес сложих 4 женски и две мъжки галаксита в едно 6 литрово аквариумче.Много явански мъх има,както и плаващи растения.Половината аквариум,че и повече е с растения.Грунд няма.Температурата я настроих на 21 градуса.Ще храня само със замразена храна през следващата седмица.Осветлението е много слабо-червена крушка с нажежаема жичка 15 вата.Филтърче с гъба,с намален дебит на помпата за въздух-колкото да раздвижва леко повърхостта.Аквата е в мазата,така че са на спокойствие там.Гледам ги пасаж от 15 рибки вече 8 месеца,но не съм виждал до сега хайвер или новоизлюпени рибки.Е, в общия аквариум има и отоцинклуси и един анциструс и много скариди ред чери,както и хелени.Там температаурата винаги е била 24 градуса.
Пропускам ли нещо,бъркам ли някъде при моя първи опит за развъждане?
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: niksan_64 на понеделник, 10 февруари 2014 г., 19:56 ч.
В общи линии това е начина, но е трябвало за десетина дена да разделиш мъжките от женските. Дръж ги заедно 3-5 дена и ги върни при другите, обикновено след 5-7 дена ще видиш малки рибки. Захранването е с инфузория, но не чакай много рибки, ако извадиш двайсетина ще е успех.  :up:
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: asito на понеделник, 10 февруари 2014 г., 22:13 ч.
Мерси,ако не стане работата сега,ще ги разделя и пробвам пак.
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: Borko7 на четвъртък, 13 февруари 2014 г., 10:04 ч.
Тия дни четох една статия в TFH за микрорасборите (б. макулата, б. бригите). Авторът слага по някое листо от индийски бадем или дъб при новоизлюпените. По повърхността на листата се обаразува някаква слуз, в която най-вероятно има разни микроорганизми и малките личинки си хапват. В аквариумите с листа имал много по-добри успехи. Може да пробваш това и с галакситата.
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: asito на вторник, 18 февруари 2014 г., 00:10 ч.
Ха,мерси много за инфото.Сега видях.Имам такива листа.Утре ги слагам.Междудругото в петък махнах разборите от развъдния,всеки ден се взирам в аквариума,но не виждам нищо ново  :( Но не съм се отказал.Женските са отделени от мъжките,угоявам ги със замразена храна и в петък вечер ще ги събера в два аквариума от по 20л и много,много явански мъх.Гледам женските и ми се струват надебелели,дано да е от хайвер,та надявам се да стане работата.Уж лесни риби били...
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: asito на вторник, 18 февруари 2014 г., 11:48 ч.
Имам една излюпена рибка :) Може би и още ще се появят :) Купих днес една течна храна на JBL за новоизлюпени рибки.Също и на прах някаква с размера на сера микрон почти.И артемията ще почвам тези дни да я люпя.Стана работата все пак :) :) :)
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: malomir на вторник, 18 февруари 2014 г., 12:52 ч.
Течната храна много бързо потъва, имай го в предвид. Трябва да пускаш точно до рибката да успее да хапне. И честито де. Цяла рибка...  :) Би трябвало още да се появят според мен. Между другото има хайвер от Паркинсонитата ти.
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: asito на вторник, 18 февруари 2014 г., 13:04 ч.
Охааа, и хайверец има:)Супер си.Ще имам предвид за храната.Мерси
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: Ivan_S на събота, 29 март 2014 г., 10:53 ч.
Привет, колеги. Лично аз нямам никакъв опит с отглеждането на тези риби, но много ми харесват. За това реших да събера каквото мога за тях, а някой ден, кой знае ....... може пък и аз да се сдобия с такива ;)

Ето какво мога да допълня за тези риби и се надявам да е полезно, а ако нещо става за допълване на профила на рибката, модераторите да си подберат:

(http://i61.tinypic.com/2rxy1k5.jpg)

За рибката

Въпреки че Microrasbora Galaxy стана популярна съвсем неотдавна, но поради масов улов този вид практически изчезна от дивата природа. Сега Microrasbora Galaxy обитава няколко малки езера в своята историческа родина.

Аквариум

Microrasbora Galaxy - това е рибка за аквариум с малък размер. Поне така се счита. Приставката "микро" в названието на рибката не е добавена просто така. Максималният размер на рибката е 3 см., но обичайно трудно се намират по-големи от 2 см. дължина. Отглеждането на рибката трябва да е в група (минимум 10 бр.). За такава група е напълно подходящ аквариум от 20-30 литра. Него трябва гъсто да засадите с растения, за да може рибката лесно да се крие. Microrasbora Galaxy е много плашлива. Поради тази й особеност, аквариумно видео с нейно участие рядко се получава впечатляващо.

Освен във видови, Microrasbora Galaxy се отглежда често в общи аквариуми с други риби. Ако имате голям съд от няколко стотин литра, смело можете да отглеждате ято от стотици Microrasbora Galaxy.

Параметри на водата

Microrasbora Galaxy обича чистата вода, богата на кислород. Желателна е филтрацията и аерацията. При инсталирането на филтъра се погрижете за това да няма много силно налягане. Microrasbora Galaxy не обича силното течение. Що се отнася до състава на водата, то Microrasbora Galaxy не е особено взискателна. Оптимални показатели: dH 5-15°, pH 6,5-7,5, но рибата може да се приспособи към различни условия. Температурата на водата е желателно да се поддържа в диапазона 22-24°С.

Хранене

При избор на храна, помнете че Microrasbora Galaxy е малка рибка. Това означава, че за нея е нужна храна с подходящ размер. Такава е: гриндал, нематоди или дафнии. Някои малки риби се хранят с хирономус, но в този случай трябва да се подбере внимателно подходящия размер. Рибката също така с удоволствие приема качествена суха храна.

Съвместимост

Както разбирате, 2-сантиметрова рибка не може да навреди на когото и да е. За съседи за Microrasbora Galaxy подхождат различни мирни рибки със сходен размер (или не много по-големи). Ако сте решили да направите нано-аквариум, но още не сте решили какво да пуснете в него, обърнете внимание на тази ярка рибка. Тя чудесно се "разбира" с различни дребосъци, включително скариди. Мъжките Microrasbora Galaxy периодично се спречкват, но без сериозни последствия.

Размножаване

Microrasbora Galaxy се размножава много и много просто: тя може да се размножава както в общия аквариум, така и в отделен развъден аквариум. За предпочитане е в отеделен развъден аквариум. Така има повече шансове да се получи здраво потомство, докато в общия аквариум малките могат да бъдат застрашени от други възрастни риби или някои паразити и бактерии.

Като място за хвърляне на хайвер отлично подхождат известните на всички битови "устройства", наречени пластмасови легени. Взмете малък пластмасов леген и старателно го измийте, но не използвайте домакински химични препарати. След това обърнете легенчето и го оставете да изсъхне.

Преминаваме към рибите. Microrasbora Galaxy започва да хвърля хайвер доста рано - на тримесечна възраст. Избират се 2 мъжки и 5 женски и се пускат в различни съдове за седмица. В това време се хранят по-обилно с жива храна, тъй като в противен случай ще загубят по-голямо количество хайвер (бел. прев. ще хвърлят по-малко хайвер).

Същевременно се пристъпва към подготовка на мястото за хвърляне на хайвер. Налива се чиста вода. На дъното не е нужно да има грунд, но е нужен субстрат. Като субстрат идеално подхожда яванският мъх. Постила се на дъното. Не е нужно да бъде застлано цялото дъно, достатъчно е 40% от него да е покрито с мъх.

Освен явански мъх, трябва също така да се положи клонка елодея и съвсем малко ричия. Тези водни растения допълват природната атмосфера на застояли водоеми. Бези никакви охлюви - те ще изядат хайвера! Покрийте мястото за хвърляне на хайвер с някакво покритие (бел. прев.: някакъв капак), но така, че да остане процеп - водата не трябва да се спарва. По време на пускането на рибките за хвърляне на хайвер, водата трябва да е 24-25°С, а останалите параметри, рН и твърдост,както в общия аквариум.

Когато настъпи моментът за пускане на рибките-родители, в началото се пуска само женската, а след час и половина - мъжките. Мъжките почти веднага пристъпват към дейстиве: започват да ухажват женската. След краткти брачни танци, рибките пристъпват към процеса на хвърляне на хайвер. Имайте предвид, че хвърлянето на хайвер при микрорасборите отнема повече от един ден. Хвърляне на хайвер става примерно веднъж на два дни, а за целия период на хвърляне на хайвер женските отделят до 100 хайверни зрънца.

По принцип тези рибки рядко ядат своето поколене, но с оглед безопасността на хайвера е добре той да се премести в отделен съд, в който се намирт парчета явански мъх. След 3 денонощия от хайвера се излюпват личинки, които просто "висят" на едно място. Не е нужно да бъдат хранени, те си имат собствен запас от храна. След още 2 денонощия личинките се трансформират в пълноценни малки и започват да плуват в съда, събрани в група. Тяхното захранване трябва да е с "жив прах" (инфузория).

Когато малките се появят на бял свят, техният размер е нищожно малък - едва 3 мм. През деня групата малки плуват в средните слоеве на водата, а нощно време предпочитат да се намират близо до растенията и стъклата на аквариума. Те просто се прикрепват към тях и "висят" така до сутринта. Даването на по-едра храна на малките микрорасбори трябва да става чак след 2 седмици.  Тогава в тяхната диета може да се включат ротатории и артемия.

При правилно 4-кратно хранене на ден, малките растат много бързо и през първия месец от техния живот достигат размер 1-1.5 см. Своята първа окраска рибките започват да придобиват на 2-месечна възраст, а пълната си "цветна феерия" достигат на възраст 6 месеца.

Прехвърлянето на малките в общия аквариум се препоръчва да е месец след раждането им.

Продължителността на живота на Microrasbora Galaxy е около 2 г.
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: malomir на събота, 29 март 2014 г., 16:47 ч.
Благодаря, допълних профила на рибката с твоя превод.  :bow:
Заглавие: Отг: Размножаване на Микроразбора галакси
Публикация от: Ivan_S на събота, 29 март 2014 г., 18:18 ч.
Благодаря, допълних профила на рибката с твоя превод.  :bow:


Няма за какво  :-[