AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Цихлиди (Cichlidae) => Скаларии и алтуми => Темата е започната от: kasl на петък, 13 януари 2017 г., 15:11 ч.

Заглавие: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: kasl на петък, 13 януари 2017 г., 15:11 ч.
Здравейте на 06.01.2017 скаларийте ми пуснаха хайвер на вътрешния филтър.За първи път ми се случва и не знаех какво да правя.Извадих филтъра и го сложих в скаридарника (нямам къде другаде).След 2-3 дена след изхвърлени доста побелели яйца видях опашчиците на няколко от тях и така се оказа че имам над 50бр който се излюпиха преди 2 дена,и вече плуват свободно.Въпроса ми основно е има ли някакъв начин да ги накарам да ядат захранвам ги с жълтък поради липсата на време да люпя артемия.Стривам го много финно с малко вода и с капкомер слагам внимателно над тях.То си потъва бавно бавно но те сякаш бягат от него.Правя го през 3-4 часа но не виждам да ядат и се притеснявам,че ще умрат.Дайте някакви идеи как да стане работата сменям често вода сифонирам жълтъка от дъното всичко е както трябва само не ги виждам да се хранят.Колко време могат да изкарат без да ядат обмислям артемия да взема но докато се излюпи...май май ще е късно.Спирам филтъра да не разнася много хайвера и той стой като прах във водата но не ги виждам около него обикалят си аквариума без да се хранят.
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: dimitarkrastev на петък, 13 януари 2017 г., 15:53 ч.
ЕТО КАКВО ПИШЕ В САЙТА:

Размножаване

Докато не са полово зрели, полът на скалариите се определя трудно Поради това е добре да се вземат няколко млади риби, от които след време да се образува двойка. Възрастните мъжки са по-големи и имат изпъкнала горна част на главата, така нареченото „чело”. Това обаче не е най-точната идентификация, затова в повечето случаи полът може да се определи едва след образуване на двойката. За полагане на яйцата женските избират листа, вертикални повърхности или камъни, корени, скали, а понякога дори и стъклото и тръбите на филтъра (виж снимка 3 и видеото в края). Снасят от 150 до 1000 яйца. Те се излюпват след около 36 часа при температура от 28 °C. За малките се грижат и женската, и мъжкият, но често са лоши родители. При първите няколко хвърляния е възможно да изядат хайвера. Нужни са няколко опита, за да придобият родителите опит в отглеждането на малките. От голямото количество яйца се излюпва едва много малка част - между ¼ и ¾. След излюпването младите риби не приличат на възрастните. Едва по-късно започват да развиват така характерната перка. С родителите трябва да бъдат поне 4 -5 седмици. След това трябва да бъдат отделени, защото повечето двойки са готови отново за чифтосване и могат да унищожат младото поколение. Младите растат бързо и неравномерно. Както всички цихлиди, имат нужда от много храна и възможно най-чести частични смени на водата.

А ето и моя съвет - Купи замразена артемия на някоя хубава марка за рибешки храни и им давай 2-3 пъти дневно. Не е скъпа по 2-3 лв. е. Прави си честите смени на водата и чакай, ако е писано ще стане...  :ok:
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: SDB на петък, 13 януари 2017 г., 17:33 ч.
Само с жълтък няма да стане
не съм пробвал но мисля, че и със замразена артемия също няма да стане
ако искаш да оцелеят трябва ти жива артемия
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: kasl на петък, 13 януари 2017 г., 19:24 ч.
Добре а да речем че взема артемия да люпя ако не се изяде какво става с нея в смисъл никога не съм го правил и не знам да не стане така че да си гледам и от тях
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на четвъртък, 08 ноември 2018 г., 18:32 ч.
Привет! Ще ви бъда ужасно благодарен за някой съвет, относно новоизлюпените скаларийки.
Преди около седмица ме снабдиха с чифт възрастни разкошни скаларии (разцветка голд тайгър), които след няколко дни ме изненадаха с хайвер в общия 200л аквариум, на едно от листата на анубиаса. Реших да оставя хайвера на грижите на родителите, предвид липсата ми на опит с развъждането на хайверни рибки. Днес, на третият ден от хайвера, има излюпени около 50-на малки, които са прехвърлени от родителите на друго съседно листо. Поръчах по-малък родилен аквариум (42л), с необходимото оборудване, който утре ще бъде готов. Въпросът ми е, след като го стартирам с вода от общия аквариум, как най-успешно да прехвърля в него новоизлюпените мъници? Да отрежа листото внимателно или с кепче?
Благодаря предварително на отзовалите се. :)

П.П. Поради липса в няколко зоомагазина на трипафлавин, мога ли да заместя с FMC, в същото съотношение - капка на 10л?
Хубава вечер!
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: raiko на петък, 09 ноември 2018 г., 19:15 ч.
Най правилно е да поставиш малкото аквариумче под общия аквариум...да има на дъното му 2 см. вода. И с тънък маркуч да изсмукаш малките на самотек. След това ще си монтираш аквариумчето на местото му и ще му долееш вода от големия аквариум.
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на неделя, 11 ноември 2018 г., 10:28 ч.
Привет! Наложи се да ги прехвърля спешно, тъй като от 50-на излюпени в общия аквариум, вечерта бяха останали едва 9. Благодаря за съвета, изтеглих ги внимателно с голяма спринцовка и силиконов шлаух. На следващият ден, оцелелите са 7. Днес ще зареждам артемия за люпене. Пакета е за 2 литра, но предвид малкия брой мъници, смятам да слагам по 200мл вода с една лъжичка от артемията. Бихте ли споделили, колко сол е необходима за това количество?

Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: raiko на неделя, 11 ноември 2018 г., 12:17 ч.
Артемията която ползваш не е ли готов микс от яйца и сол?
Ако са само яйца тогава ще добавяш допълнително сол. На 3 литров буркан аз зареждам 4 равни супени лъжици сол.
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на неделя, 11 ноември 2018 г., 22:54 ч.
Не зная каква е, не съм взимал досега. Качвам снимка на пакета.
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на четвъртък, 24 януари 2019 г., 19:23 ч.
Привет отново!
 След известни перипетии и пълна загуба на поколението, плюс мъжката скалария, успях да си набавя нов зрял мъжки и отново имам излюпен хайвер в общия аквариум. Предварително редуцирах значително броя на обитателите в него, с цел отглеждането на бебетата скаларии да бъде изцяло в общият аквариум.
 Аквата е с чист обем около 200л, с обитатели: двойка скаларии, двойка крибензиси, двойка севелии, двойка отоцинклуси, двойка родостомуси, 6 червени неона, 6 черни неона и 1 малък звезден анциструс. Впоследствие ще добавя още родостомуси и неони.
 Вчера скалариите положиха хайвер, върху предварително подготвени три изкуствени листа. Капнах 20 капки метиленово синьо, смених 1/3 от водата, добавих нови 40 капки и днес още 20, за всеки случай.
 Към сегашният момент, около 28ч след забелязването на хайвера, има 7 побелели зърна. Засилих аерацията на макс още вчера, а днес частично затъмних единият от двата лед прожектори. Имам налично допълнително лед осветление от две диодни ленти, с редуващи се сини и червени диоди, които играят роля на нощно осветление. Снощи изключих основното, с идеята да останат на нощното осветление, но мъжкият започна ловко да си похапва от хайвера. Включих отново основното осветление и веднага спря да му налита.
 Бих желал, да сведа до минимум намесата си и да оставя родителите да се справят сами.
 Този път, взех артемия на Sera, с добавена сол. Предният път, онази не свърши работа, навярно поради добавената от мен готварска сол, за която четох по-късно, че не е препоръчителна.
 Като по-опитни, бихте ли помогнали със съвети и  насоки впоследствие?
 Предпочитам да не местя малките в друг съд, с надеждата родителите им да са достатъчно грижовни.
 Благодаря предварително на всички отзовали се.
 Хубава и спокойна вечер!

П. П. Малко се поразместиха част от растенията, както и не съм чистил стъклата, но считам, че моментът не е подходящ за намеса. Предвид излюпеният хайвер и охраняващи те го като двойка ротвайлери, родители. :)
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на четвъртък, 24 януари 2019 г., 19:48 ч.
П. П. 2 Интересно, защо този път хайвера е положен върху две листа, а предният беше върху едно..?

Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: malomir на петък, 25 януари 2019 г., 02:34 ч.
П. П. 2 Интересно, защо този път хайвера е положен върху две листа, а предният беше върху едно..?

Това няма голямо значение в случая. Важното е да осигуриш условия за размножаването на малките, ако искаш такива. В общ аквариум обаче нямат шансове малките.
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на петък, 25 януари 2019 г., 10:40 ч.
Защо да нямат шанс в общия аквариум, та той е почти празен? Единствените, които припарват до скалариите са двойката крибензиси. Мога да ги изпратя на гости в  приятел, докато дръпнат малките..
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: SDB на петък, 25 януари 2019 г., 12:49 ч.
При някакво стресиране на майката и бащата малките ще станат на закуска за големите скаларии
ти сам  си видял, че при спиране на осветлението се променя поведението на големите
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на петък, 25 януари 2019 г., 16:59 ч.
Ще се постарая, да не бъдат стресирани. Крибензисите са отделени, цари мир и спокойствие вече. :)
Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на сряда, 30 януари 2019 г., 22:46 ч.
Днес правят първи опити за плуване.  :)


Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: se7en на четвъртък, 31 януари 2019 г., 22:27 ч.
:)

Заглавие: Отг: Скаларий бебета въпрос
Публикация от: malomir на събота, 02 февруари 2019 г., 06:44 ч.
Стискам палци да се захранят успешно. Артемия люпиш ли?