Избягвам да взимам отношение без да знам нищо за параметрите на водата. Затова само ще дам някои разяснения относно лекарствата, които други колеги са препоръчали.
Азипирин: Активен е само срещу плоски червеи (гиродактилус и дактилогирус) При това ефекта му е 100% само срещу живораждащия гиродактилус.
Срещу кръгли червеи (нематоди) не върши работа, въпреки че съдържа пирантел. От нематодите дискуса бере ядове с капилария. Смята се, че източника е храненето с тубифекс. В Чехия това се смята за голям проблем. У нас обаче, аз не съм засичал този червей.
Метронидазол (трихомонацид) е активен срещу едноклетъчни. В частност камшичести ( хексамита, спиронуклеус и т.н.) Освен, че се разтваря лошо във вода, всички, които са го ползвали знаят, че ефекта му е временен. Според новите теории, в които се убеждавам вече и лично, камшичестите са вторично заболяване съпровождащо вътрешна бактериалн инфекция. Най-вече туберкулоза.
Дупките по главата са твърдо вследствие на надоимъчност. За да си набавят калций рибите започват да си самоизяждат костта около главата. Каква е първопричината е друг въпрос. Обикновено се приема, че това са камшичестите. Ниското рН, постоянното използване на активен въглен при мека вода водят до същия ефект.