Автор Тема: Профилът на Stas  (Прочетено 53731 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен msp

• Активен потребител
  • Публикации: 301
  • Нас. място: София
Отг: Профилът на Stas
« Отговор #45 : четвъртък, 10 септември 2009 г., 23:15 ч. »
Ако са паразити Азипирина би трябвало да им повлияе. Нали?

Не, той е ефикасен за лечение на чревни цестодози и нематоди.

Дали някой съвременен противомалариен препарат не ефективен и срещу  флагелатите към която група са и хексамитите.
Тия протозои имат както външна, така и много по-патогенна вътрешна форма. Лошото е, че вътрешната форма се развива  по-бавно,  протича с доста завоалирани симптоми, нанася много тежки поражения.
По тези причини понякога лечението започва в късна фаза на заболяването когато в повечето случаи е неефикасно.

Кофти работа Стасе, дано рибите реагират положително на лечението. Тъпчи яко с витамини D и С и внимателно с A.

--------------------
memento mori ...

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Отг: Профилът на Stas
« Отговор #46 : петък, 11 септември 2009 г., 07:36 ч. »
1. Температурата на 33С за 10 дни.
2. Лекувай по тази схема - http://www.aquaportal.bg/forum/index.php/topic,20.msg56.html#msg56
3. Вземи лечебна храна от Орлин ако я ядът рибите и давай поне 2 седмици.
Двете лечения могат да се прилагат едновременно.

Долу в дясно на снимката е описано.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен discusite

• Aquaportal експерт
  • Публикации: 127
  • Нас. място: Сoфия
    • discusite.com
« Отговор #47 : петък, 11 септември 2009 г., 07:46 ч. »
Избягвам да взимам отношение без да знам нищо за параметрите на водата. Затова само ще дам някои разяснения относно лекарствата, които други колеги са препоръчали.

Азипирин: Активен е само срещу плоски червеи (гиродактилус и дактилогирус) При това ефекта му е 100% само срещу живораждащия гиродактилус.
 Срещу кръгли червеи (нематоди) не върши  работа, въпреки че съдържа пирантел. От нематодите дискуса бере ядове с капилария. Смята се, че източника е храненето с тубифекс. В Чехия това се смята за голям проблем. У нас обаче, аз не съм засичал този червей.

Метронидазол (трихомонацид) е активен срещу едноклетъчни. В частност камшичести ( хексамита, спиронуклеус и т.н.) Освен, че се разтваря лошо във вода, всички, които са го ползвали знаят, че ефекта му е временен. Според новите теории, в които се убеждавам вече и лично, камшичестите са вторично заболяване съпровождащо вътрешна бактериалн инфекция. Най-вече туберкулоза.

Дупките по главата са твърдо вследствие на надоимъчност. За да си набавят калций рибите започват да си самоизяждат костта около главата. Каква е първопричината е друг въпрос. Обикновено се приема, че това са камшичестите. Ниското рН, постоянното използване на активен въглен при мека вода водят до същия ефект.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #48 : петък, 11 септември 2009 г., 08:15 ч. »
Според Dieter Untergasser ("Discus health"), причина за заболяването е непълноценната храна-липса на калций,фосфор и витамин D. Почти винаги в образувалите се отвори на главата(и тези на страничната линия) се наблюдава струпване на камшичести(Hexamita,Spironucleus,Octomitus),възможна е и вторична бактериална инфекция.
За лечение използвам Metronidazole(Трихомонацид,Флажил) 250мг./50лт.вода в продължение на 3 дни.Той е слабо разтворим и през тези 3 дни спирам механичната филтрация на аквариума.
Лекарството може да се даде и с храната-1гм. на 100гм.храна за 4-5дни.

Здравейте , позволявам си да допълня информацията за трихомонацид-а. Има форма на течен метродиназол. В аптеките се продава под наименование Efloran и се изпозва венозно. Продава се във флакони от 100 ml, които са равностойни на 500 mg (т.е. 2 стандартни хапчета Флажил).
Тази информация е от цихлид форума и е дискутирана често.
Ето и статия на Боби за лечение с Флажил:

http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php?topic=29.0

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #49 : петък, 11 септември 2009 г., 08:19 ч. »
Здравейте , позволявам си да допълня информацията за трихомонацид-а. Има форма на течен метродиназол. В аптеките се продава под наименование Efloran и се изпозва венозно. Продава се във флакони от 100 ml, които са равностойни на 500 mg (т.е. 2 стандартни хапчета Флажил).
Тази информация е от цихлид форума и е дискутирана често.
Ето и статия на Боби за лечение с Флажил:

http://www.africancichlids-bg.com/forum/index.php?topic=29.0

Цената му е 3лв за опаковка/шише/, ако трябва да се лекува с него ще излезе майка си и баща си - на 100л вода излиза 3 лв и това 6 дни.
Иначе е 100% разтвор на метронидазол.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен guergo

• Активен потребител
  • Публикации: 73
« Отговор #50 : петък, 11 септември 2009 г., 22:31 ч. »
Стас, пожелавам ти да ти оздравеят рибките. Много кофти е това. И пиши после от какво лечение са се повлияли най - добре.  А на снимките виждам едни образувания по кожата назад по тялото, не по главата. Какви са тези топчета?

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 1 554
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #51 : събота, 12 септември 2009 г., 00:21 ч. »
Това са мехурчета въздух. Не са топчета по тялото. От снимката е.

Утре на пазара ще си поговорим. Като цяло не откривам заболяване при рибите, но мисля, че би трябвало да има такова при положение, че докато съм бил в отпуска 3 риби са умрели. Да, храня с тубифекс, но за съжаление новите ми риби не искаха да ядат друго. Сега и старите се назландисват на друга храна. Ще ги оставя гладни докато проядат лечебната храна на Орлин. Иначе изглеждат добре рибите, с изключение на тази с дупките на главата. Но... не се хранят с апетит. Има нещо вероятно.

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #52 : четвъртък, 08 октомври 2009 г., 14:07 ч. »
Айдеее, сложих Furanol2 (на JBL) в аквариума!
Ще изтребя всички бактерии, които не съм евакуирал предварително.

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #53 : четвъртък, 08 октомври 2009 г., 15:42 ч. »
Казах ти аз да вдигнеш температурата,ама ти не,китките та китките!  :punish2: Много ми е мъчно за дискусчетата..дано се оправят бързо!

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #54 : четвъртък, 24 декември 2009 г., 18:11 ч. »
Отдавна не съм си актуализирал профила. Напоследък съм притеснен с времето, но днес е ден за почивка и най-накрая си подбарх нови снимки от фотосесията от 13 декември. Не са кой знае какво, но се вижда състоянието на 3 аквариума с пренебрежимо малко време за поддръжка (и за това не ми остава достатъчно време).

Ето първо растителния №1 (247 л), в който мадагаскарския апоногетон порасна отново от луковицата след като си беше хвърлил всички листа. Всеки път като започне да расте от нулата става все по-голям и по-голям:

* Aquarium_Home_13-12-2009_lowres.JPG (349.64 kB. 1024x419 - видян 324 пъти.)

А това е малкия №2 (46 л), за който се чудя какво да направя. Жена ми настоява за още живородки, аз се колебая между скариди и нещо друго... Времето ще покаже. Благодарение на hends (Сашо) филтрацията в него е един малък канистър на Eheim (2211, 300 l/h):

* Aquarium_Home_46L_13-12-2009_lowres.JPG (250.06 kB. 1024x284 - видян 271 пъти.)

След злополучната загуба на 3 от 5-те ми Cuiripera дискуси и последвалото лечение, в аквариума в офиса ми вече всичко е наред. Междувременно от hends взех още риби и сега имам 4 бр. Red Melon, 4 бр. San Merah, 2 бр. Cuiripera дискуси + 3 SAE + 1 боция + няколко анциструса.

Всички риби се хранят нормално и като че ли нещата се закрепиха.

Ето това е аквариум №3 (400 л):

* Aquarium_Office_13-12-2009_lowres.jpg (283.33 kB. 1024x386 - видян 290 пъти.)

А това са трите вида дискуси:

* Discusite_13-12-2009_lowres.jpg (200.33 kB. 640x532 - видян 1661 пъти.)

Рибите са на различна възраст, но не се наблюдава засега доминация. Може би защото са доста. Ще видим по-нататък.

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
« Отговор #55 : четвъртък, 24 декември 2009 г., 21:37 ч. »
хаха..забелязвам и ти си започнал да ги номерираш..добрееем,добрееем..давай още!  :grin: :grin: :grin:

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #56 : четвъртък, 24 декември 2009 г., 22:55 ч. »
Стасе, номер 2 си реве за рачета-джуджета. При това - реве с глас.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #57 : четвъртък, 24 декември 2009 г., 23:47 ч. »
Дияне, на теб разчитам за рачетата.

Деси, няма да ги увеличавам повече, че и без това ми гълтат доста време и тия. Най-многото някой ден да направя един морски. Това е.

Неактивен nevidimite

• Активен потребител
  • Публикации: 94
  • Нас. място: Айтос
« Отговор #58 : петък, 25 декември 2009 г., 08:12 ч. »
И вьпреки недостика ти на време Стасе аквариумите ти си имат отличен вид. :clapping:И трите изглеждат идеално.
И аз имах проблем с Cuiriperaта.А покраи тях и тефетата.Бяха вьтрешни паразити хексамикта.След две седмично лечение и загуба на едно тефе и едната Cuiripera :cry1: сега вече останалата Cuiripera и две Тефета са добре и хапват здраво. :yahoo:
Но здраве да е.Живота продьлжава за останалите.Ако е писано пак ще си вземем от тези красиви риби. :up:

Неактивен Stas

• Aquaportal мениджър
  • Станислав Бояджиев
« Отговор #59 : неделя, 10 януари 2010 г., 14:18 ч. »
Интересно растение е мадагаскарския апоногетон.
През лятото (зимата на о-в Мадагаскар), растението си хвърля всичките листа.
Есенно време, тогава когато в Африка е пролет, то започва да расте и стига по-голям размер от предходната година. Явно има някаква вътрешна памет за това.

Ето как изглежда в момента, а само допреди няколко месеца нямаше нито едно листо. Даже е цъфнал:

* Aponogeton_Madagascariensis_JAN-2010.JPG (351.78 kB. 800x480 - видян 1599 пъти.)

Друго нещо намерих в аквариума между него и корените на нимфеята. Някой има ли идея какво може да е това:

* What_is_this.JPG (210.65 kB. 800x480 - видян 1569 пъти.)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.