AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Потребители => Профили на потребителите => Темата е започната от: Grey на петък, 27 март 2015 г., 19:38 ч.

Заглавие: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на петък, 27 март 2015 г., 19:38 ч.
 Дами и господа, настанете се удобно, това ще бъде дълго за четене! Надявам се също и приятно.
Защо акваристика? Когато бях малък, рибките бяха единствените домашни любимци, който се сториха на майка ми достатъчно безопасни и за мое учудване  ме подкрепяше в това ми начинание.  Прескачаме към гимназиалните ми години, когато ме бе обзела фикс идеята за 200 литров аквариум с дискуси. Спомням си първия път, когато ги видях, това беше най-големия и сериозен зоомагазин в града. Ходих с мой съученик да разгледаме. Звъннахме на звънеца да ни отворят, уличката беше тясна, от тротоар до тротоар разстоянието не беше повече от 2 метра. Първо чух пълненето на дробове с въздух, след това ревът на лъв, решил да пробва различен акцент. И така от единия тротоар на другия с един скок. Оказа се, че огромната каракачанка от съседната врата също е чула звънеца. Рунтав кафяв мъжкар, който ръфаше арматурното желязо на врата, докато не ме изпускаше от поглед.  Междувременно от магазина ни отвориха и се оказа, че кучето е тяхно. Първото нещо, което видях, когато влязох в магазина беше този голям аквариум с овално предно стъкло, вътре плуваха 3 двойки дискуси. Осветлението явно беше добро, както и качеството на водата, плуваха бавно и грациозно, а шарките бяха пленителни. От този момент идеята за голям аквариум с дискуси трайно се загнезди в ума ми. Явно успях да го предам на вуйчо ми, защото не след дълго отидохме да купуваме стъкла и да лепим аквариум за новия му апартамент.
  Прескачаме повече от десетилетие напред и стигаме до сегашни дни. Идеята за голям аквариум с дискуси така и не получи материален образ. Колкото повече четях, мисълта за голям аквариум продължаваше да еволюира. Реших, че за мен нещата трябва да са възможно най-прости, за да мога да се радвам на хобито. Дискусите отпаднаха веднага като вариант. Сега вкусовете ми клонят повече към естествените форми. Първоначалния план беше да сложа възможно най-голям аквариум, който квартирата ми в Бургас позволяваше. Не след дълго се обади вуйчо ми с въпроса "Искаш ли аквариума?" - Е как да отговоря, това е "големият аквариум" от моето детство, разбира се, че го искам! Размерите му са 70д/45ш/50в.
  Това ме увлече още повече, направих шкаф (http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/shkaf-za-akvarium!/),
 (http://store.picbg.net/pubpic/B7/2E/55365defb7dcb72e.JPG)
върху който да го поставя.
 След доста критичен преглед на аквариума реших, че трябва да му сложа нов силикон. Не харесах майсторлъка, с който сме го правили двамата с вуйчо ми преди толкова години. Сега знаех, че мога да го направя  по-добре! Разлепих го и започнах да чистя силикона. Междувременно след ползотворен разговор с Вили уредих да ми прати лампи и рефлектори, за да поддържам набрания моментум. Почти съм приключил с почистването. Докато извършвах тази процедура, останах с впечатлението, че стъклата са ги рязали с остър камък от улицата, когато са ги мерели мантрата е била "кот стане", а финния инструмент за доизкусуряване е бил ковашки чук.
 Предстои залепване, тест дали ще тече и междувременно подготовка на грунда, за него може би ще трябва да пиша отделна тема. Какво ще правя с новозалепения аквариум, това е история за друг път!
 Не бързайте с въпросите, приказката продължава...
 
 
 
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Виолета на петък, 27 март 2015 г., 19:52 ч.
Е, най-после! :)
Шкафът е супер, чакам продължението. И понеже не искаш въпроси, аз да си кажа - пиши по-добре тук и за грунда.
Успех!  :drinks:
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 01 април 2015 г., 15:49 ч.
 Залепих го!

(http://store.picbg.net/pubpic/26/D2/ad91df30d07726d2.JPG)

Убеден съм, че това упражнение ми беше за 1-ви и последен път! Втори път ни на този, ни на онзи свят бих се навил да чистя силикон от стъкла. Ползвах хартиено тиксо да очертая границите за хубав шев от 2 милиметра. Махнах го веднага след като загладих силикона  и успях да перна едната страна и да я омацам

 (http://store.picbg.net/pubpic/61/8A/d76758cf335c618a.JPG)

 Като изсъхне ще го изстържа  заедно с изстискания отвън силикон( имам пресен опит разбирш'и). Явно съм сложил повечеко, но го правя за първи път, а белята идва, ако силиконът е недостатъчно!
 Теста дали ще го бъде - след 7 дни!
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 07 април 2015 г., 10:19 ч.
 И така, ден 7-ми!
 Излишния силикон го изрязах още на 2-рия ден. Като цяло съм доволен как се получи.  Нивелирах шкафа, сложих изрязано 1 см парче фибран между него и аквариума.
 Измих един бидон да ми е на близо да има къде да слагам водата, ако тръгне да протича, той ще ми трябва и по-късно, когато ще слагам грунда.
 (http://store.picbg.net/pubpic/49/AA/ca2c0ca411d149aa.JPG)]

 Нямаше маркуч, така че с кофи го нълних до половината и изчаках 10-тина минути

(http://store.picbg.net/pubpic/A5/ED/fa797a081d65a5ed.JPG)

 До тук всичко върви добре. Сетих се да измеря и растоянието от задното до предното стъкло точно в този момент. Така или иначе аквариума е карал повече от десетилетие без разпънки, направих го по-скоро от любопитство.
 Напълних го до горе и изчаках половин час - всичко е сухо, няма сълзене. Издуването в средната част се оказа 3.5мм.

(http://store.picbg.net/pubpic/16/0B/9bd892d82054160b.JPG)
 И сега ... 2-3 седмици затишие, докато стане готов грунда. "Специалния" грунд ще го опиша в отделна тема!
 
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 14 април 2015 г., 18:18 ч.
 Вече няколко дни съм пуснал да се циркулира водата и издуването на стъклата, колкото и малко да звучат 3-4мм, не ми харесва. Искам да виждам права линия като го погледна отстрани.
  Отидох до близкия стъклар, ах какъв кеф ми направи да го гледам как за 30 секунди измери и изряза разпънките. Разреза беше идеален!
 Източих водата в бидона като прехвърлих и филтъра там.

 (http://store.picbg.net/pubpic/C5/85/f79ae2b1c936c585.JPG)

 Разпънките са 62 на 3.5 сантиметра от 6мм стъкло.

(http://store.picbg.net/pubpic/DC/2A/98cad5a17996dc2a.JPG)

  Субстрата още се приготвя, до 10-тина дни би трябвало да съм готов с темата подкрепена със снимков материал!
 Докато съхне силикона ще сглобя възможно най-простата конструкция от дърво, на която да закача осветлението.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: niki_o на вторник, 14 април 2015 г., 18:45 ч.
Хм,Хм.Следя от близо с интерес :D
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 15 април 2015 г., 18:32 ч.
 Ето за няколко часа какво излезе.  С осветителните тела минах на пряко - китайски незнайни и това ще е работа, към която ще трябва да се върна и да я свърша правилно, но няма да е сега.  Монтирах временно едното тяло, за показно. Телата иначе са 3.

(http://store.picbg.net/pubpic/7A/76/bee587ab97e57a76.JPG)

  Всичко е направено от излишни парчета от минали проекти. За "крачета" избрах шперплат, за да не се извиват от влагата. Сложих и дървени летвички, които да лягат върху стъклото и така да не може да се изплъзва стойката.
 
  (http://store.picbg.net/pubpic/F8/13/94414b678a45f813.JPG)

 И за финал - това са още несъединени и неоразмерени тънки дъски, но схващате идеята. Само за предната част, острани и отзад - нищо. Ще покриват 2.5 сантиметра от стъклото, колкото да скриват водната линия и разпънката.  Ще сложа над дъските една лайсна да скрива показващите се винтове и до там. Нищо повече!

(http://store.picbg.net/pubpic/4E/0C/87ce230b41cb4e0c.JPG)

 Само да изсъхне лепилото му слагам 1 слой импрегнант и го лакирам.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Franky на четвъртък, 16 април 2015 г., 10:30 ч.
Супер  :ok:
Много се радвам когато всичко е "направи си сам " евала.
Ще следя с интерес !
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 21 април 2015 г., 12:46 ч.
 Готово ... не съм изрязал още стъкла за капака, но готово!
Синият фибран не влиза в сметките като погледна аквариума. Още от началото, когато правех шкафа имах идея, как да го скрия, накрая излезе още по-просто. Вместо да правя рамка от тънки дъски, за долната част, измерих и изрязах 3 тънки парчета от същия материал. Закрепват се с тиксо една за друга от вътрешна страна и всичко си стои все едно винаги е било там.
 (http://store.picbg.net/pubpic/B2/CC/8193045b174db2cc.JPG)

 Лака съхне и времето да го напълня най-накрая наближава!

(http://store.picbg.net/pubpic/D3/2E/aab845784d24d32e.JPG)

 Знам, че лицевата част на "капака" щеше да изглежда по-добре, ако дъските и летвите бяха едно цяло парче, но само потръпнах от мисълта колко време би отнело приговянето на едно такова парче в работилницата. С други думи към края започва да ме домързява, а има още какво да се върши, за да се осмисли целия този труд!

Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Pac на вторник, 21 април 2015 г., 16:57 ч.
Добре се получава. Можеше аквариумаътда е по-голям, дъното му да е 1:1 с шкафа отдолу (или респективно шкафът да е по-малък. Така е малко похабено пространство и повече повърхности за почистване от прах.
Така или иначе е много по-съществено какво ще сложиш вътре? Какво си намислил?
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 21 април 2015 г., 19:41 ч.
 Шкафът е правен с мисълта да запълва определено място. Аквариумът е със сантиментална стойност, както по-горе съм обяснил и не може да е "по-голям" в случая.
 Аквариумът ще го правя биотоп. Не онова свободно понятие, което хората хвърлят наляво и надясно като сложат китка и риба от един континент на едно място. Биотоп в по-строгия смисъл на думата - отрязък от естествената среда на един вид заедно с непосредствено заобикалящата го флора и фауна.
 Писал съм преди време по темата ето тук  - Свободна и строга интерпретация на понятието биотоп (http://www.aquaportal.bg/forum/biotopi-i-biotopni-akvariumi/svobodna-i-stroga-interpretatsiya-na-ponyatieto-biotop/msg121269/#msg121269[url=http://00)
 За биотоп исках да бъде нещо различно, с много растения и интересни, издръжливи и непретенциозни риби, подходящи за този обем аквариум и подръжката да бъде минимална. Лесно а ?
 Близо половин година активно рових из интернет, за да намеря нещо, което да отговаря на тези критерии. Най-накрая го намерих.
 Хабитатът се намира в китайската провинция Гуандун(Кантон, както го наричаме европейците) Бавнотечащо поточе в планината Уангзи (Wangzi). Какво има там? Една от малкото останали популации на кардинали (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=339).
 (http://www.seriouslyfish.com/wp-content/uploads/2013/10/Tanichthys-288x192.jpg)
Също за моя голяма изненада заедно с кардиналите там има и Macropodus opercularis (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=185).
(http://www.casa-di-lago.de/pics/mop_taiwan_01.jpg)

 Стопли ми душата като го прочетох. Този макропод е една от първите аквариумни рибки внесени в Европа. Историята на макропода го прави специален за мен и в този момент си казах - " Най-накрая намерих точния биотоп". За растения от биотопа се споменават Blyxa Japonica, Rotala Rotudifolia, Ceratopteris thalictroides, Limnophila sp., Ludwigia prostrata. От тях ще пробвам с дъбчето за заден план, Роталата да разчупи зеленината като фокусна точка пак на заден план и бликсата за среден план, предната част мисля да има малко голо пространство - малко. Още не съм тръгнал на лов за големи речни камъни, но и това ще стане.
 Информацията беше скрита в няколко изречения, а бях търсил толкова дълго и изчел толкова много... Струваше си!
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на понеделник, 27 април 2015 г., 17:58 ч.
 Така ... къщата, където ще го слагам аквариума, научавам, че ще се измазва отвътре ... Няма да е сега разбира се,  а това "лято", което ми слага прът в колелата да пускам аквариума, докато не се измаже неговата стая. Лошо стечение на обстоятелствата. - Уууусаааа.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: adam на понеделник, 27 април 2015 г., 20:49 ч.
Колега Grey, успех в начинанието и евала за усърдието и търпението, което проявяваш. Уверен съм, че биотопът ще е по-добър от очакваното  :drinks:
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 28 април 2015 г., 07:28 ч.
 Благодаря, върти ми се в главата компромисен вариант, който да мога да изнеса на ръце, когато стане време за мазане, но него ще го представя готов, ако го направя.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 28 април 2015 г., 20:47 ч.
 И сега, каква я мислих, каква стана... Вчера твърде късно разбрах, че ще се измазва къща и че няма да мога да сложа аквариума преди да стане това. Вече бях поръчал огромно количество бликса и нямаше връщане назад. Първоначалния план за справяне с обстоятелствата беше да спастря едно аквариумче върху нощното шкафче - 47/40/35 и там да сложа бликсата, докато стане време да пускам големия аквариум. Направата на по-малък аквариум беше с идея, че като го източа, ще мога лесно да го пренеса, когато ще се маже стаята.
 Пристигнаха ми китките и някъде по пътя за вкъщи ме осени вдъхновение. Ще бъде неугледно, но така или иначе в момента цялата работа е един компромис.
 Този първи етаж се оказа златен, там правих шкафа, там разлепях и лепих аквариума, пълних го да го тествам, източвах го, сега пак го напълних.Завинтих осветителните тела към стойката, сложих и рефлекторите и им отлепих защитното фолио. По препоръка на Виолета ги подредих по следния начин -отпред назад - Aquastar, 860, Narva Oceanic flora. Лампите са Т8 x 18w. Като ги включих бях много приятно изненадан от това как светят. Не знам какви очаквания за лампите бях имал, но резултата надхвърли всички възможни. С камерата на телефона не мога да предам реалната картина за съжаление.
  Фон още не съм сложил, а мисля да е черен, за разлика от сегашната бяла стена. Ето какво си играх да правя близо 8 часа :
 (http://store.picbg.net/pubpic/07/6F/2a247f3ce276076f.JPG)

 Снимката не е хубава, в неизвестното бъдеще ще взема DSLR да се уча.
 Подготвях всяко коренче по отделно и ги събирах на куп по 3-4 в чашка. Дъното на всяка чашка е с градинска почва - колкото да го покрие и 2-3 пръста пясък отгоре.  Сложих ги настрани от едната стена, за да не ги изкореня, когато наливам водата, така и останаха.

(http://store.picbg.net/pubpic/AF/7A/7cfa1a6a8e92af7a.JPG)

 Роталата, която култивирам от Ноември ( 75% остана в квартирата)

(http://store.picbg.net/pubpic/FD/E1/45062afcc5c0fde1.JPG)

 Всичко е направено с идеята до няколко месеца да го разкача и лесно да го пренеса на горния етаж, където най-накрая ще композирам биотопа.
 Остава да отскоча до железарията за таймер на осветлението. Толкова за сега!
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Franky на сряда, 29 април 2015 г., 12:29 ч.
Това с кардианлите ми допада много :) И аз търсих миналата събота на пазара , но не намерих.
Аз не съм сигурен , че ще успее да оцелее бликсата в тези чашки , но дано да помогне почвата която си сложил.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 29 април 2015 г., 13:09 ч.
 И аз не знам дали ще се получи с чашките, след седмица ще се чуе. С кеф наблюдавах U-образното течение и как най-далечната китка и се веят листата от него.  Днес като пуснах лампите и бликсата започна да бълбука. Тези под Narva-та не спират.
 
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на неделя, 03 май 2015 г., 08:05 ч.
 Така,така... бликсата се хвана! Виждам нови листа във всяка саксийка. За роталата не съм се и съмнявал, че ще се хване, но трябва да мине още време, за да се види какъв цвят листа ще вади, все пак е доста ниско под лампите в момента, на горните етажи би трябвало да покаже отново цвета на първоначалните снимки.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на събота, 17 октомври 2015 г., 13:02 ч.
 И така, 4 месеца се наложи да оставя аквариума на самотек, за целта намалих светоденя на 7 часа и стисках палци филтъра да не сдаде багажа. Оставих 4 охлюва мелания и явно,  въпреки усиленото миене - няколко планорбиса заедно с последната пратка растения. 
 Ето как заварих нещата като се прибрах
 (http://i.imgsafe.org/0e138a0.jpg)

 Всичко си работеше, имаше само 1 сантиметър изпарена вода ( капакът е стъклен с отвор само за маркучите и кабелите)
 Филтърът продължава да работи, бликсата беше заминала с изключение на няколко изтънели веещи се закрепени за роталата коренчета. Дъбчето беше поставено на място с доста течение и само един останал малък корен се вееше свободно виснал на нишки водорасли.
 Охлювите се бяха развъдили добре, въпреки че си личеше нуждата от опресняване на химичните елементи във водата. Ако имаше малко риби и редовно хранене, тази нужда  щеше да не е толкова остра.
 Почистих колкото можах алгиите, разсадих каквото е останало от бликсата и дъбчето, дано се хванат пак.
 Толкова неща са ми се натрупали сега на главата, до 2 седмици трябва да съм ги оправил и най-накрая да го кача на горния етаж аквариума, защото ... Winter is Comming!
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на неделя, 15 ноември 2015 г., 11:02 ч.
 Взе да ми писва да пускам снимки на "празен" аквариум... Та, аквариума най-накрая е на мястото, за където съм го мислил. "Тънките стръкчета бликса" се оказаха друг вид, който се е промъкнал с последната пратка растения. Тоест нямам бликса, а трябва да подготвям грунда. В 2 аерирани 10 литрови съда чакат чифт макроподи албиноси ... ( компромиси, но по-добре така, отколкото без тях) и 9-те оцелели от грижите на фамилията кардинала. В най-лошия случай до сряда трябва да е пуснат и засаден.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: ivogod на неделя, 15 ноември 2015 г., 13:27 ч.
Като стартираш, ако имаш нужда от някоя китка-свиркай. С наличното си за никъде. Ще вкараш само алги в аквата според мен.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на неделя, 15 ноември 2015 г., 13:56 ч.
 Точно сега диря Limnophilla Aquatica,Ceratopteris thalictroides (Дъбче)и blyxa japonica. Имам още ротала в малък аквариум и чака и тя кастрене.  А роталата от снимките е почистена само като бърках в аквариума, останаха още водорасли по растенията, но сега като ще се пресаждат мога да ги махна колкото мога от всяко стебло.
 Ходих преди малко в магазина на Владо, няма гореспоменатите китки и ме предупреди отново, че бликсата без CO2 няма да стане. Чел съм споделен опит от други хора успели без проблем да я гледат без CO2 и това ми дава надежда, нямам личен опит и не искам да споря. Инат съм и ще опитам, преди да се откажа от биотопа и да я заместя с нещо друго.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на понеделник, 23 ноември 2015 г., 23:28 ч.
 6-ти ден аквариума е пуснат у дома. Имах по 2 сантиметра оцелели стрък от Limnophila Aquatica и Дъбче, които също се хванаха, роталата и тя тръгна. Бликсата на места линеят листа, другаде уж изглежда че никнат нови. Още е рано да се каже за нея.
 Щях да пиша тема за "специалния хранителен грунд" но трябра да мине време да се види дали е имало резултат. Става въпрос за минерализация на градинска почва, по този начин няма нужда от големи смени на водата в началото при стартирането на подобен аквариум. За всеки случай аквариумът е на половина пълен докато не се стабилизира и не тръгнат добре китките. По-лесно се сменя половината вода на 75 литра отколкото на 150. Направих посявка на бактерии като изстисках филтърната гъба на малкия 33 литров аквариум заедно с шепа пясък.

 Не успях да хвана ъгъла, от който аквариума да не изглежда толкова празен, на живо си изглежда не чак толкова невзрачен, даже ми харесва като обещание за добро развитие. Засадил съм бликсата на разстояние, за да има място като се захванат, а има още малко място и за пресаждане по-нататък. Целия заден план е гъсто засят с 2 реда стръкове ротала, която вече е изкарала по 4 нови листа на стрък. Направих днес една 50% смяна на водата.  Още 3 седмици ще го "вардя" наполовина пълнен и след това доливам.

(http://prikachi.com/images/837/8479837G.jpg)

 Райетата на макроподите буквално за един ден изпъкнаха, растат сладурите, въпреки, че исках нормална форма, не успях да открия в непосредствена близост.

(http://prikachi.com/images/833/8479833f.jpg)

 Целият аквариум е на мъжкия, 25% от дясната страна е оставил за женската, като не се свени постоянно да я навестява. От както се оцветиха започнаха да танцуват, да разперват хриле, перки. Мъжкия остава женската да ги клъвне по тялото докато той се е разперил, след това се сменят, играта завършва с двамата изплуващи да вдишат атмосферен въздух.
 Всичко това, докато кардиналите щъкат из целия аквариум. Идилия!
 Това е биотопа в начален стадий. Всичко може да се намери в един отрязък от планинската река в Кантон. Единствените пришълци са планорбисите, и корена, който определено не е от дърво от тамошния местен вид, но до тук аз му тегля чертата.
 Има още за разказване за филтъра, охлювите, бъдещите улеснения за смяната на водата, честотата на които ще намаля с увеличаването на растителната маса. И след всичко това, гледам да отделям поне 20 минути вечерно време дръпнал стола пред аквариума изгубен в съзерцание(височината на шкафа беше правилна, идеално се наблюдава от седнало положение).  Хващам се в един момент, докато наблюдавам макроподите, изобщо не съм обърнал внимание на кардиналите, а драмите при тях въобще не са безинтересни. Има толкова много, което може да се пропусне, дори в тези скромни размери водна маса, а това което се вижда ме изпълва с удовлетворение.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Penta на сряда, 25 ноември 2015 г., 08:52 ч.
Това със грунда дава много добър резултат при роталите, само като се понатрупа още малко листна маса трябва да махнеш канистъра.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 25 ноември 2015 г., 11:39 ч.
  Виж, да махам канистъра и през ум не ми е минало. Дори да няма нужда от медията в него все пак циркулацията на водата спомага за разпределението на хранителните вещества навсякъде. Харесва ми подхода на Том Бар към този вид аквариуми и точно от там взех идеята за грунда.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Penta на сряда, 25 ноември 2015 г., 18:47 ч.
  Виж, да махам канистъра и през ум не ми е минало. Дори да няма нужда от медията в него все пак циркулацията на водата спомага за разпределението на хранителните вещества навсякъде. Харесва ми подхода на Том Бар към този вид аквариуми и точно от там взех идеята за грунда.


Смяташ че  в този огромен аквариум могат да се получат зони с различни стойности на хранителни вещества? Освен ако не държиш фосфат 3ppm, нитрат 40-50 ppm и CO2 над 30ppm.
Аз пък го взех от Даяна Валстад. В моя опит с този тип аквариуми колкото по-малко движение на водата - по-добре.
Вероятно залагаш на комбинирания метод който Бар предлага, не съм му фен. Желая ти успех все пак  :)
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на петък, 27 ноември 2015 г., 15:21 ч.
 Благодаря, в никакъв случай не отхвърлям това, което казваш. Просто това е ниво на комфорт и "презапасяване", с което не съм готов да се разделя.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: JIX на понеделник, 07 декември 2015 г., 19:34 ч.
Колега не искам да те разочаровам, но тая бликса без СО2 няма да я бъде,при тези условия ще вегетира известно време и ще си замине. Том Бар хич не го гледай, той помпи яко въглерод и тори до безобразие. Може да я замениш  с криптокорини, ако толкова държиш на азиатската флора. Само им сложи таблетки тор в корените. Може да навържеш малко микрозорум по корена, да сложиш няколко камъка и си готов. Това е личното ми мнение ,не го натрапвам,все пак ти си решаваш.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на вторник, 08 декември 2015 г., 11:15 ч.
 За бликсата още като я вземах мислех вариант "Б", в случай че не стане. Ще я държа докато не се предаде, в момента не се е забързала за никъде.  Мислех да я заменя със сагитария(Sagittaria subulata), но за криптокорини изобщо не ми беше хрумнало.  За таблетки няма да има нужда поне в началото, с изключение на 10 сантиметрова линия от предното стъкло, под пясъка има 1.5-2 сантиметра минерализирана почва.  Кои криптокорини мислиш биха били подходящи в случая? Мен веднага ми дойде на ума за wendtii зелена форма, но е ниска и може би ще трябва още един вид малко по-висок за по-добра транзиция от висок заден план към нисък преден.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: bustama на вторник, 08 декември 2015 г., 14:58 ч.
wendtii... преди дни кастрих, имаше листа с дължина 25см. И това в аквариум - в който няма много риби, пък и са малки на р-р. Това растение, ще те изненада с ръста си и като цяла с възможностите си! Любимо ми е и точно и затова остана, въпреки някой мои мераци.
Не ти следя много профила - не съм запознат в каква насока си се насочил, но вендито с някой голям ехинодорус - много ще си тичът. :grin:
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 09 декември 2015 г., 16:32 ч.
 Това е полезна информация. Помислих, погледах и се сетих защо сагитарията ми беше резервния вариант - прилича повече на бликсата. Сега задния план започва да се оформя, а листата на роталата не са толкова големи, че тези на wendtii да паснат. Вярно с ехинодорус всичко би се оправило, но искам да запазя поне "визията" на биотопа на рибите. Сложа ли сагитарията, предвид начина и на размножаване би покрила всяко свободно място.
 Бликсата пуска вече светло покафенели листа и не изглежда добре - на заминаване с две думи. Скоро ще трябва да тегля чертата и да я заменям с друга китка.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Penta на сряда, 09 декември 2015 г., 23:29 ч.
Бликсата пуска вече светло покафенели листа и не изглежда добре - на заминаване с две думи.

Омекотяваш ли си водата ?!
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на четвъртък, 10 декември 2015 г., 14:27 ч.
 Не, както е от чешмата. Бургаската вода е някъде GH 12, KH 5.5, pH 7-7.5pH. Мислиш ли, че ако налея дестилирана ще подобри нещата?
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Penta на четвъртък, 10 декември 2015 г., 23:20 ч.
Бликсата няма начин да се отглежда в твърда вода. Да не те излъжа за точната граница, но някъде до 5-6 KH и 8 GH. В някой сайтове точното определение е : "При рН повече от 7,4 започват да деградират корените " .
Ако карбонатната твърдост на чешмяната ви вода наистина е 5.5, трябва съвсем малко осмозна или ниско минерализирана бутилирана вода за да се получи подходяща твърдост - 1:4 Осмозна/Водопровод при седмична смяна на вода.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Grey на сряда, 20 януари 2016 г., 17:26 ч.
 Ето за 2 месеца как избуя всичко. Не съм пресаждал нищо от задния план. 3-4 пъти се наложи да засаждам на ново някои свободно плаващи корени бликса, най-накрая ги завързах с конец за малки камъчета.

(http://prikachi.com/images/759/8585759v.jpg)

 Лимнофилата ме шашна, беше 2 стръка по 2 сантиметра, започнах вече да късам новите стебла, където не ги искам. Оставена на самотек за още 2 месеца като нищо би превзела аквариума. Макроподите от време на време ядат най-младите листа.
 Бликсата започна да реагира добре на по-меката вода. Не на всички, но започват да се виждат нови свежо-зелени листа. А съм сложил само 15 литра дейонизирана вода  към 20-те % седмични смени за период от 3 седмици. Благодаря Penta, бях я отписал!

 (http://prikachi.com/images/781/8585781m.jpg)
 При следващата смяна режа задния план на половина, изчаках го малко, да може повече стебла да стигнат до горе. Водя тиха война с нишковидни водорасли по корена и грунда отпред, но и тази битка ще се спечели с времето.
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: Penta на сряда, 20 януари 2016 г., 18:04 ч.
Бликсата започна да реагира добре на по-меката вода. Не на всички, но започват да се виждат нови свежо-зелени листа. А съм сложил само 15 литра дейонизирана вода  към 20-те % седмични смени за период от 3 седмици. Благодаря Penta, бях я отписал!


И аз съм минал по същия път със Варненската вода :)
Заглавие: Отг: Контекстът на Grey!
Публикация от: donadonykr на вторник, 12 април 2016 г., 11:21 ч.
Добре е тръгнал аквариума! Ще има развитие.Като сложиш и някой камък ще стане още по добре. :ok: