AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Златни рибки => Темата е започната от: Boyko Kirov на сряда, 11 юли 2018 г., 17:54 ч.

Заглавие: Червени петна
Публикация от: Boyko Kirov на сряда, 11 юли 2018 г., 17:54 ч.
Здравейте!
Аз съм "заека" в групата и ПЪЛЕН ЛАИК, затова моля не ми се сърдете, ама всички глупости, които могат да се сътворят.... е направих ги :-[ !
Преди година и половина подариха на сина ми за рождения ден две Златушки (т.е. подариха ми ги на мен все едно). След като били отглеждани ДВЕ ГОДИНИ в 5 литрова чаша, купих 'неподходящия' 35 литров аквариум... Да,да... после започнах да чета...
За година и половина, само едни черни петна по плавниците; Съвет :"Сложи им сол".. Е сложих им... след три дни петната изчезнаха.. За риби на три години и половина - Толкова!!!
От един месец - Проблем.. Едната започна да плува странно: на една страна; по гръб; не можеше да се задържи на дъното, колкото и енергично да размахваше плавници (все още го прави); дотогава двете усърдно извършваха 'миньорска дейност' и храна в аквариума не се задържаше (то не, че сега остава нещо след тях).. на малкия му обясних, че има Газове 8) (сега най- много иска, Голди да пръдне)..
От два дни обаче се появиха червени петна от двете и страни (като кръвоизливи или обрив). Предполагам бактериална инфекция. Ден преди това съм и сменял водата (не 50%.. да не си помислите нещо.. Цялата), престояла 24 часа (поне толкова отбрах).
Рибата е енергична; Както винаги Вечно Гладни!!! Храня ги един или два пъти по съвсем малко. Аквариума е чист доста дълго време.. просто Лакомиите не позволяват храна да се разхищава...
Та моля за съвет... ако имате (освен тоя: Марш на кладата!!! откъде да знам, че да гледаш Златушки, трябва да завършиш Химия и Фармация)
Поздрави: Бойко КировЗаглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: malomir на сряда, 11 юли 2018 г., 21:03 ч.
Питаш от какво са тези червени петна ли? Трудно може да се каже така. Поне една свястна снимка?
Заглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: Boyko Kirov на четвъртък, 12 юли 2018 г., 05:45 ч.
Добавям снимки.
Заглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: asito на четвъртък, 12 юли 2018 г., 11:23 ч.
http://www.miazoo.com/datafiles/44_Treatments.pdf (http://www.miazoo.com/datafiles/44_Treatments.pdf)
Заглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: Boyko Kirov на четвъртък, 12 юли 2018 г., 17:06 ч.
Благодаря, asito!
Това го изчетох предварително, но ме притесняваше, че освен червените петна, рибата не отговаряше на нито един от другите симптоми споменати в листовката на лекарството.
Въпреки това, Хапчето вече е в аквариума.
Според съветите на консултанта, след три дни трябва да сменя 50% от водата... и пак.. ако не стане...кофти..
Поне да се похваля, че ще имам нов (адекватен) аквариум в неделя :D
..че срама е голЕм.. :-[
Заглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: bustama на петък, 13 юли 2018 г., 20:04 ч.
Това по кожата на рибите ви дали не са  кръвоизливи, което съвпада - може би само на мен така ми се струва, но + странното плуване на една страна и на гръб и полюшкване, съвпада с пролетна Вироза.
Заглавие: Отг: Червени петна
Публикация от: Boyko Kirov на неделя, 15 юли 2018 г., 10:25 ч.
Поразрових се и bustama, абсолютно си прав!
Пуснах им във водата sera baktopur direct и за три дни, по рибата няма и спомен от петно :D Все още не слиза на дъното да рови за храна, но плува доста по стабилно.
Въпрос: Да продължа ли лечението - като и сменя половината вода и сложа още половин хапче; или само да им сменя водата приемайки, че се е оправила?