AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Проблеми => Проблеми => Темата е започната от: Kratun на петък, 26 февруари 2010 г., 13:53 ч.

Заглавие: Планария - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на петък, 26 февруари 2010 г., 13:53 ч.
Заглавие: Отг: Планария - описание и начини за борба
Публикация от: Борис на събота, 28 септември 2013 г., 17:37 ч.
Методи за борба с Планариите и Хидрите в аквариум
Има много вредители, които можете да намерите във вашият аквариум. Все пак, има два по-специални хищници и паразити като: Planaria и Hydra. Тази статия се отнася до използването на Fenbendazole - фенбендазол / противопаразитно лекарство, за безопасно и ефективно убиване на Planaria и Hydra във вашия аквариум.

Fenbendazole
Фенбендазол е лекарство за борба със стомашно-чревни паразити намерени в много животни. Той се използва от земеделските производители, собствениците на домашни любимци, акваристи, както и много други, да се борят срещу паразити при животните си. Фенбендазол се продава под някои търговски имена като Panacur и Safe Guard. Съобщава се, че фенбендазол може трудно да се разтвори във водата и това може да предизвика леко спадане на рН. Важно е, да не се предозира това лекарство срещу борба с паразити, тъй като това може да доведе до потенциални проблеми. По-долу ще намерите успешен опит на любители-акваристи и приложено от тях това лекарство в техните аквариуми със скариди.

Успешен опит на Мат Патрик:

Забелязах Hydra в моя аквариум след като там гледам младо поколение от Snowball Shrimp. След внимателно проучване намерих няколко Hydra на термометъра и стигнах до извода, че Hydra е убила новородените скариди Snowball. Аз нямам доказателства, тъй като всъщност не виждам кога скаридите ми раждат, но видях как Hydra ужилва мои скариди, това е един прост извод в резултат на смъртността на скаридите ми и реших да се опитам да използвам фенбендазол, за да се отърва от Planaria и Hydra в моят аквариум. Според пакета, всеки грам прах съдържа 222 mg на фенбендазол така 0.1gm ще съдържа 22.2mg.
Бях притеснен за въздействието върху скариди и затова направих един малък експеримент, за да намеря минималната доза, необходима за борба с Planaria и Hydra. На 5 септември, аз добавих 0.1gm от фенбендазол (~ 0,6 PPM) на моя 10 галонен Амано / Blue Shrimp аквариум. Той имаше Planaria и Hydra. На следващия ден (6-ти септември), Planaria изглежда е изчезнала, но няколко Hydra-и все още висят по стените му. По-късно същата вечер аз добавих още 0.1 гр от фенбендазол, когато пуснах осветлението на сутринта (на 7-ми септември) всички Hydra сякаш бяха изсъхнали и мъртви. Скариди, охлюви, и две Rasbori в този аквариум всичко се чувстваше добре. Надяваме се, че аз не съм намерил лек за Planaria и Hydra в моят аквариум със скариди.


Внимание:
Ако искате да опитате това, и да имате успех в борбата с Planaria или Hydra ви съветвам да използвате това лекарство (Fenbendazole,Panacur и Safe Guard) много внимателно. Този вид лечение е предимно експериментален. Все още не е потвърдено на 100% безопасно в дългосрочен план. Предлагам само с помощта на този метод, ако имате сериозен проблем с Planaria или Hydra да използвате въпросните лекарства. По-някога просто смяна на водата в аквариума и по-малкото хранене, може да намали или премахне заразяване с този вид хищници или като се вдигне температурата на водата до 30-32 градуса (хидрите не обичат резките промени).


Забележка:  Статията не е преведена цялата. Превел съм само нужното според мен в нея, като дозирането на препарата (лекарството - Fenbendazole).
Източник: www.planetinverts.com (http://www.planetinverts.com/killing_planaria_and_hydra.html)

Превод и редакция: Борис Пащрапански
Заглавие: Отг: Планария - описание и начини за борба
Публикация от: Борис на четвъртък, 10 октомври 2013 г., 17:53 ч.
Здравейте, колеги. Споделям с вас как се избавих от планарията в развъдният си аквариум.

Преди седмица забелязах малки червейчета движещи се по дъното му. От четеното в нета за използване с други препарати и факта, че имах бюджетни затруднения, но пък за моя радост имах Punktol Ultra 1000 на JBL реших да опитам с този препарат. В аквариума имам голямо количество явански мъх и малко моносолениум тенерум (пелия), който извадих в отделна кофа.

Дозиране:
От предписаното за рибите 10мл. на 100 литра вода, аз дозирах 10 мл на 50 литра вода (двойна доза).

Ефекта от третирането:
След няколко часа вечерта, забелязах планариите разложени наполовина движейки се в борба за оцеляване. На другият ден, след като сложих мъховете от кофата забелязах отново планарии (възможно е да е имало в мъховете) и третирах отново по-горе описаната доза.
На сутринта нямаше и помен от тях. На двата вида мъх им няма нищо до момента от последното третиране. Вода смених след 5-6 дни и то не всичката.

Ако сте решили да се борите с този вредител във вашите аквариуми ви съветвам да ползвате този препарат. Според описанието на опаковката този препарат (Punktol Ultra 1000) не съдържа медни съединения.

Внимание: (извадка от листовката на препарата)
При дълга употреба на препарата може да се нанесе вреда на корали и безгръбначни в соленоводни аквариуми. Рибите трябва да бъдат лекувани в отделен аквариум. Непоносимост може да се наблюдава и у безгръбначни в сладка вода (скариди, ракообразни и др.) Те трябва да бъдат изолирани при лечението.

Успех в борбата с планарията!  :drinks:

Поздрави,
Борис.
Заглавие: Отг: Планария - описание и начини за борба
Публикация от: Svetlio на четвъртък, 10 октомври 2013 г., 19:52 ч.
Цитат
Непоносимост към препарата може да се наблюдава и при сладководните безгръбначни (скариди и ракообразни). Те трябва да бъдат извадени и преместени на подходящо място по време на лечение с препарата.


Това го пише на опаковката така че не знам дали си заслужава риска ако в аквариума има скариди и няма как да бъдат извадени.
Заглавие: Отг: Планария - описание и начини за борба
Публикация от: Борис на четвъртък, 10 октомври 2013 г., 20:25 ч.
Това го пише на опаковката така че не знам дали си заслужава риска ако в аквариума има скариди и няма как да бъдат извадени.

Благодаря Светльо, редактирано е.
Понеже аз нямам скариди и др. безгръбначни като охлюви и т.н. в развъдния си аквариум не мога да кажа дали ще даде непоносимост при тях.