AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Проблеми => Проблеми => Темата е започната от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 13:55 ч.

Заглавие: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 13:55 ч.
ОПИСАНИЕ
 • (http://i155.photobucket.com/albums/s320/kratun/DSC_1444b0001.jpg)        (http://i155.photobucket.com/albums/s320/kratun/DSC_1447b0001.jpg)
  Хидрата е сложно двупластно сладководно животно. Тези организми са хищници (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D0%BA), чиито род Hydra принадлежи към тип Мешести (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8).
  Имат два слоя клетки - ектодерма (http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%95%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0&action=edit&redlink=1) и ендодерма (http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%95%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0&action=edit&redlink=1). Между тях се намира мезоглеята (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%8F) - пихтиесто вещество. Хидрите се размножават асексуално - чрез пъпкуване (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5). Хидрата е животно, което има способност да регенерира тъканите си. Достатъчна е 1/200 част от животното, която да се самоизгради до ново тяло. Този процес се нарича автотомия (аналогични способности имат сладководните червеипланария).
  Хидрата е хищник. Храносмилателната й система е съставена от стомашна празнина. Способна е да увеличи тялото си на дължина за да достигне храната. Улавя жертвите си с пипалата, след което ги придвижва към стомашната си празнина. Там се отделят храносмилателни ензими (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BC), които разграждат (http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0&action=edit&redlink=1) храната на по-прости частички, които се поемат от псевдоподите на епително мускулните клетки на вътрешният слой. Хидрата се движи много особено. Тя преобръща тялото си вертикално и по този начин си осигурява придвижване. Нервните клетки са пръснати сред епително-мускулните, свързват се чрез израстъците си и образуват мрежа. Този тип нервна система се нарича дифузна нервна система, известна още като мрежеста.
  Една от най-разпространените е зелената хидра. Достига до 30 мм дължина, но най-често е около 15 мм. Живее в сладки води, прикрепена към водни растения, но може и да се движи в търсене на храна като се премества. Тялото й е с приблизително цилиндрична форма и в различните стадии на развитие има между 4 и 12 пипала. На всяко пипало има индивидуални клетки (nematocysts), от които хидрата отделя вещество, парализиращо потенциалната плячка или враг (подобно на медузите). Интересното е, че тези клетки се използват само по веднъж. Резултатите от направени изследвания показват, че са нужни повече от 48 часа за появата на нови парализиращи клетки по тялото на хидрата.
  Хидрите не обичат да се движат. Правят го само, когато имат нужда от храна. Обикновено стоят закрепени към камъни и растения в плитчините, използвайки лепкаво вещество за задържането си. Често използват речните миди за придвижване, закрепяйки се към черупките им.

  Хранене

  Менюто на тези животни се състои от водни насекоми, ракообразни, плоски водни червеи, хайвер на риби, както и водораслото хлорела (специално при зелената хидра), което придава характерният цвят на жищника. Зелената хидра позволява на хлорелата да живее в тялото й. Водораслото използва това за собствена защита от околната среда, както и за набавяне на неорганични вещества, а се отблагодарява на приемника си, отделяйки кислород и захари. Симбиозата между хидрата и хлорелата се нарича мутуализъм - биологично взаимодействие, което е от полза и за двете страни, макар че могат да съществуват и самостоятелно в природата.
  Доказано е, че хидрата оцелява по-дълго време, когато е на светло макар и гладна, благодарение на кислорода отделен при фотосинтезата на хлорелата в тялото й.

  Размножаване

  В здравословна среда и при наличието на достатъчно храна, една възрастна хидра е в състояние да формира нова млада пъпка на всеки 3 – 4 дни. При всяка пъпка се образуват пипала и младото животно се отделя от тялото на възрастното. В естествената си среда хидрите се размножават в края на пролетта и началото на лятото. Това е свързано с обилната храна в този период на годината. Хидрата има голямо значение при борбата с разпространението на комарите. Тя е един от най-силните им естествени врагове.

  Борба с хидрите в аквариума

  Най-популярният метод е свързан с рязката промяна на условията в аквариума. Почти всички хидри не понасяттемпература над 30-32 °С, както и нейното осоляване (250 грама готварска сол на100 литра аквариумна вода). Тези параметри на водата би трябвало да се понасят лесно от повечето тропически риби, но задължително при засилена аерация.
 • Hunting Strategy of a Freshwater Hydra (http://www.youtube.com/watch?v=disPgqIdC_U#)
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Divane на вторник, 09 март 2010 г., 14:23 ч.
Не знам може ли да "цапам" в темата :-[ ама да си кажа - Зелена хидра ми се появи в стария аквариум с дискуси,където температурата е 30 гр..че даже и повече. Беше плъзнала по корените,камъните,стъклата..така и не разбрах защо..вероятно е имало много храна :grin: Задържа се около 2-3 седмици някъде и изчезна така внезапно,както се и появи. :eyes:
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 14:28 ч.
Не цапаш темата, а напротив. Точно затова я пускам и във форума. Не винаги информацията в мрежата е коректна. Няма да питам дали си осолявала водата, защото съм почти сигурен, че не си го правила. Пише, че не понасят високите температури, но и не се казва точно над колко градуса изчезват. Може и това да е оказало влияние при теб.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Divane на вторник, 09 март 2010 г., 14:33 ч.
Сол със абсолютна сигурност не съм слагала :grin: принципно готвя на печката :grin:
Температурата не им се отрази. По-скоро им се изчерпа храната според мен.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: DanyGod на вторник, 09 март 2010 г., 15:32 ч.
Много гнусно изглежда това нещо. До сега не съм се сблъсквало с него, а дано и не ми се случва  :grin: А с какво може да се вкара в аквариума? Предполагам с храна някоя замразена или ...
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 15:39 ч.
От друг аквариум, в който ги има. Някои от хидрите са двуполови, други са хермафродити, а тази се размножава с пъпкуване. По принцип могат да се разнесат и чрез яйца, но няма да е от зелената хидра. Новообразуваното животно е съвсем миниатюрно. Може да си дойде прикрепено към растение от заразен аквариум. Също, както и планарията.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Divane на вторник, 09 март 2010 г., 16:01 ч.
те са толкова миниатюрни,че ако не се вгледаш - няма и да разбереш ,че ги има.  :)
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 16:03 ч.
Сега ми попадна и една статия на д-р Чарлз Харисън, който твърди, че най-лесният начин да се справиш с хидрите е двукратно добавяне на 37% разтвор на форлмалдехид (формалинът е воден разтвор на 37 до 56% формалдехид, стабилизиран с 10-30% метанол) при дозировка от 3 капки на галон (1 галон ~ 3,8 л) в съчетание с няколко частични смени на вода. Правил е експерименти в аквариуми с кили рибки, растения (не уточнява какви) и всякакви сладководни охлюви. Според него растенията и рибите понасят добре това третиране.
Не съм компетентен и дано не ми се налага да провеждам подобно лечение. Който знае повече, нека сподели.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: DanyGod на вторник, 09 март 2010 г., 16:20 ч.
е как миниатюрни? В статията видях среден рамер 15мм, а това си е сантиметър и половина.  :eyes:
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на вторник, 09 март 2010 г., 16:32 ч.
е как миниатюрни? В статията видях среден рамер 15мм, а това си е сантиметър и половина.  :eyes:

Миниатюрни са младите гадове.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Divane на вторник, 09 март 2010 г., 17:31 ч.
Формалин бих добавила ако ще запазвам някоя любима рибка след смъртта й..за спомен. :crazy: :crazy: :crazy:

Дани, 15мм ,ама по-тънко от косъм.. пак казвам..ако не се вгледаш - няма да ги забележиш. :)
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Torsade на вторник, 09 март 2010 г., 19:58 ч.
Медта би трябвало да ги убие, но не знам още какви бели може да направи.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Boby_ на четвъртък, 11 март 2010 г., 20:36 ч.
За хидри и планарии си има специализирани препарати - JBL Schnecktol примерно. Малкото усложнение е, че разказват играта и на всички охлюви, но в аквариум, заразен с хидри или планарии, това едва ли е най-важното. :)
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: gwtt на четвъртък, 08 април 2010 г., 19:33 ч.
Руснаците предлагат готин и сравнително безопасен метод за борба с хидрата, взима се 9 Волта батерия, може и 12 Волта за голям аквариум. Към двата полюса се закрепят два медни проводника, като частта им която ще потопите в аквариума трябва да се оголи. Внимавайте да не укъсите крайката на проводниците или батерията, може да стане дори пожар или батерията да гръмне. Така оголените крайка ще потапят в двата края на аквариума и се държат до 1-2 минути, правят се 3-4 сеанса за няколко дни. След седмица може да повторите, гарантира се убиването на всички хидри. Не се притеснявайте за рибите, за времето на лечението 1-2 минути е възможно да станат по-нервни, след 30 секунди свикват. Лечението е абсолютно безопасно, не го прилагайте в аквариуми с малки.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: velislav.zarev на четвъртък, 08 април 2010 г., 19:41 ч.
Аз не знам какво толко и се плашите на таз хидра  :crazy: почти всяка една аквариумна рибка би закусила с нея (изключвам личинките и расбори джуджета).
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: djer на неделя, 27 юни 2010 г., 19:03 ч.
Преди години внесох растения от  Малайзия и ми се появиха хидри. За 3 часа ги убих с р-р на меден сулфат в съвсем ниски дози, които не пречат на риби и растения, но тушират охлюви.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Kratun на неделя, 27 юни 2010 г., 19:08 ч.
И всякакви ракообразни ще тушира.
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Geri на неделя, 27 юни 2010 г., 23:16 ч.
Това пък сефте го чувам :eyes:
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: dafil на понеделник, 28 юни 2010 г., 15:20 ч.
Това пък сефте го чувам :eyes:

мдаа-раци и скариди не харесват мед,ама хич
Заглавие: Отг: Хидра - описание и начини за борба
Публикация от: Нелогична на петък, 22 февруари 2013 г., 15:22 ч.
Такава гадост ми се появи при скаридките. При мен хидрата е бяла. Не мога да третирам с мед заради скаридките, ако увелича температурата ще изпукат, а солта не знам как ще им понесе.
Някакви идеи защо се появи тази гад? Не съм внасяла нищо ново в скаридарника, освен няколко скаридки, но не вярвам да е била по тях.
И какво да правя? За сега се боря с хидрите механично, оглеждам внимателно със силна лупа и където видя такава гад я смачквам с пинсета.