Така, стартирах новото аква за златките, всичко е ток и жица, мина повече от месец - азотния е зациклил, няма проблеми, рибите са игриви и лакоми както обикновено, сменям си водата по своя преценка - вече през 3-4 дни и т.н. Тестове правя - всичко е точно.
Интересна промяна наблюдавам в шапката на орандата, обаче. От дясната страна в дълбочина има нещо като тъмно петно, все едно е вътрешно кръвонасядане, външно не се вижда нараняване. Освен него, се образува вдлъбнатина и ръбче, от снимките мисля, че се вижда ясно. Външния слой леко белее, но така или иначе й се случва понякога при отърквания леко да побелее участъка, който е "наранила" силно казано. Доколкото ми е известно тези риби страдат от тумори и други израстъци точно в тази част на главата, включително и от провисване на "шапката", така че да пречи на зрението им. Случаят не е такъв, но все пак ми е интересно дали някой има наблюдения в тази насока и на какво би могло да се дължи това вътрешно потъмняване, както казах прилича на вътрешен кръвоизлив, който изглежда като тъмно петно вътре в шапката, т.нар. WeN. Не ми се мисли да е туморно образувание, ама знае ли човек. Та...?