Моите спят много различно. Наблюденията ми бяха, че по принцип търсят по-тъмно място да спят. Уви това не е единственото условие, което ги удовлетворява. Наличието на течение също е от значение, укритията, движението извън аквариума и т.н. Но всяка една риба си има нейните капризи - както обичам да казвам - моите златки са всяка башка луда....
Например - най-голямата ми воална спи в предната част на аквариума в ъгъла с вдигната към повърхността глава и опашка почти докосваща дъното. Винаги е спяла в това състояние и аз си мислех, че е болна. В един момент реши, че ще и е по-удобно да спи под едно листо и заставаше в същата поза под един голям анубиас по средата на аквариума.
Всички останали спят в средната - горната част на аквариума, близо до филтъра зад големия камък.
След като промених обстановката обаче - голямата воалка се върна на обичайното си място, по-малките риби се свряха зад и под корена, а сарасата сякаш не спи- тя вечно бди...
За храненето - моите наблюдения са, че златните са много адаптивни и макар да помнят местата за хранене, се адаптират към типа храна как да я 'ловят'.
Когато храня с люспи в хранилката (плуват на повърхността, а плаваща хранилка не им позволява да се пръснат по течението) малките рибета застават или назад срещу течението или под хранилката, а големите се борят горе. Обикновенно сарасата удря с опашка за да изплаши и прогони останалите, при което люспите тръгват по течението и веднага малките ги пресрещат и улавят.
Когато храня с потъващи гранули - малките чакат отдолу - големите не успяват да хванат всичко и малчовците обират по дъното. Така със сигурност има за всички.
Няма гаранция също, че малките риби ще ядат по-малко. Според мен е въпрос на 'характер' и адаптивност... по-лакомите и нагли рибета ядат повече и бързо растат. По-кротките които са били да кажем по-големи в един момент се оказва, че са по-гладни защото не смогват.
Между другото имам подозрения, че имат и вкусови предпочитания, но за това още не съм 100% убеден.