Автор Тема: Конкретни насоки за златни рибки  (Прочетено 3650 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
  • Нас. място: София
    • My Flickr
Конкретни насоки за златни рибки
« : сряда, 06 юли 2011 г., 10:42 ч. »
Здравейте на всички!

Преди 2 месеца решихме да подарим за рождения ден на малкия аквариум, но в крайна сметка, както винаги се случва, аквариума остана да се занимава с него тате(т.е. за мен), и сега ме терзаят едни въпроси...

Приятели ни посъветваха да купим гупи или златни, защото се гледали вероятно най-лесно от всички риби, доста са игриви и не изискват особени грижи...Аз 'гупи' не харесвам никак и затова избрахме златни...

Нашите рибета изглеждат така -

На места пише, че това е комета, на други места - обикновенна златна рибка. Та, в крайна сметка какви рибки си имаме? Вече знам, че не са нито 'воални' нито пък някой от странните за мен китайски и японски подборки...Целите са оранжево/жълти - т.е. нямат и петна.

Всъшност въпросите, които ме тормозят са следните:

1. Аквариума ми е около 18л. Четох, че за 1 златна рибка са нужни 20-25л вода минимум. Акваристи пък ми казаха, че правилото е минимум литър на сантиметър риба. Моите рибета са едното 7-8, другото 5-6см, та дали този обем им е достатъчен или им е прекалено тясно?
Аквариум 60 литра не е ли прекалено голям за 2 риби? И без друго и сегашния изглежда празничък, но до колкото разбрах не е добра идея златните да се мешат с други риби, та вероятно населението на моя аквариум ще се запази за момента така...

2. Аквариума ми е доста постен - дъно от бели камъчета с размер 6-7мм, едно изкуствено растение, малко речни камъни и една фигурка като статуите от 'Великденския остров'. Дали рибите ще се чувстват комфортно в такава среда? Никъде не можах да намеря снимки на аквариуми, които ги представят в близка до естествената им среда обстановка. Разбрах че се гледат в езера, но например обичат ли да има корени и дънери, или камъни?

3. Почти веднага след като ги купих им взех и филтър. За цената от 12лв се сдобих с нещо китайско, на което пише, че върти обем до 250л/час и е подходящ за аквариуми до 60л. Настроил съм го така, че да 'къдри' леко повърхността на водата(разбрах, че така се обогатявала с кислород).
Въпроса ми е - трябва ли ми и помпа за въздух? Рибетата си плуват из целия обем на аквариума, като предимно си киснат по средата или леко по-близо до дъното. В никакъв случай не висят само горе или само на дъното. Затова си мисля, че всичко е наред с въздуха, но не съм сигурен.

4. Аквариума ми няма гръб - т.е. вижда се от всички страни. През деня явно е доста светло и бяха започнали да се появяват зелени точки по камъните и по стените. Смених водата и изчистих стъклата, а сега през деня слагам един голям черен картон пред аквариума от страната на прозореца и зелените точки съвсем намаляха.
Сега обаче водата леко жълтее. Това нормално ли е? Може ли да е от загнила храна?

5. Колко да ги храня - разбрах, че докато са малки е добре да ги храня по 3-4 пъти на ден с много малки количества, а като порастнат по 2 пъти на ден. Ама как да разбера кога са порастнали? Аз ги храня по веднъж на ден, всяка вечер, а събота им е 'почивен ден'. Правилно ли е или не?

Май за момента това са ми терзанията, но ще се допитвам до вас допълнително...

П.С. и един въпрос, който няма връзка.
В един зоомагазин видях аквариум, пълен до средата с вода, а над водата имаше мъгла дебела около 2 пръста. От него стърчаха разни клони и скали и изглеждаше наистина като гледка от джунглата. Въпроса ми е - тази мъгла, до колкото разбра се прави с някакви ултразвукови джаджи, каква работа върши или ролята и е чисто естетична? Уредите дали пречат на животните? Някой има ли такава джаджа и за какви аквариуми е подходяща, ако изобщо е подходяща?

Поздрави!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Конкретни насоки за златни рибки
« Отговор #1 : сряда, 06 юли 2011 г., 11:34 ч. »
Здравей и добре дошъл с Аквапортал. Твоята история доста наподобява моята, но това явно си е орисия. Ще се опитам да дам някои отговори.
По принцип 18 литра са крайно недостатъчни. 50-60 литров аквариум не е кой знае колко непостижима цел, така че помисли в тази посока. Още повече, че имаш и филтър достатъчен за този обем. Не съм забелязал Златните да имат особенни претенции към заобикалящата ги среда, но със сигурност няма да намериш статуйка от великденските острови в хабитата им. :) Но ако на теб ти харесва така, просто си я дръж и не ни слушай какво приказваме тук. Храниш правилно. По веднъж на ден и един път в седмицата пропускаш. Запомни, че гладната риба е здрава риба. То май и за хората се отнася това. Водата нямам идея защо жълтее. Обикновенно е така когато има корен, който пуска по малко цвят.
Това което си видял в магазина с мъглата се нарича палудариум. Джаджата за мъгла, не виждам как ще попречи на гадинките вътре.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #2 : сряда, 06 юли 2011 г., 15:30 ч. »
Благодаря за отговора...сега вече явно ще ми се налага да убеждавам жената колко е малка каната в която живеят рибетата, и щом тя иска тристаен апартамент, те защо да живеят в гарсониера... :kez03: :kez03: :kez03:

Поразгледах за палудариумите...ама това не е за мен - то си е еко система това чудо!!!  :fool: Всъщност ми се развихри фантазията в посока акваскейпинг, което вероятно не пречи да стърчи някой корен над водата и да има малка мъгла отгоре...

Благодаря още веднъж за отговора, ще го мисля занапред, че си е яка инвестиция цялата работа, а и хубаво място трябва да се намери на аквариумчето явно.

Неактивен nikka

• Регистриран потребител
  • Публикации: 4
« Отговор #3 : събота, 16 юли 2011 г., 20:47 ч. »
Задължително си вземи да речем 60л и помпа за въздух(не са особено скъпи,а и може после да я преместиш в по-големия),ако не го направиш постепенно ще им отслабва имунната система и накраяааа...кофти.А водата може да жълтее от статуйката.Освен това златните доста цапат и задължително,като сменяш водата(20-30%от нея)трябва с маркуче да обираш боклуците от дъното.Това се прави ежеседмично,като смукваш от висящия край,докато потече(като скачени съдове).Така осмукваш дъното,като леко разместваш. А относно декорацията,можеш да си купиш някакво растение с по-твърди листа(3-4лв.),че ще го изпапкат.Аз имам микрозориум(с нормални листа,но вече спря да го яде)и едно изкуствено.На това растение хубавото е,че не му трябва кой знае каква светлина или дебелина на грунда 5-6см и почва.Просто го закрепяш към камъче,а корените които са над него скриваш с някой голям камък.Отиди някъде и си харесай някои по-гладки камъни(не варовикови,капни оцет и ако има шуптене-нестава),с по-големчките украси,нареди покрай тях цветята и си готов.Можеш и да вземеш идеи от снимки.Надявам се да съм била полезна.Но си вземи аквариум и въздух.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
    • My Flickr
« Отговор #4 : понеделник, 18 юли 2011 г., 22:11 ч. »
Nikka - благодаря за отговора.

Открих (май) причината за жълтеенето на водата - не бях чистил филтъра повече от 3 седмици - измих гъбата във вода от аквариума и като плувна една жълто-кафява гняс...Според мен от нея май жълтееше водата. Сега изглежда доста по-добре, ама мноого мръсни тия гадинки златните рибета... :crazy:

Та, филтър си имам, в момента обмислям вариантите за по-голям съд, защото единственото място, където мога да сложа шкаф и по-голям аквариум е доста близо до прозореца, в кухнята, което означава много светлина и доста движение около тях, та да видим. Със сигурност обаче си мисля за нещо 70х30х35.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.