Да правиш строг биотоп, тоест твърде конкретна малка река, е доста сложна задача. Рибите са трудни за намиране, случва се да има по-взискателни видове. По-често срещаният вариант, който е и по-лесен за реализация е да си дадеш по-широки граници. Може би най-често правеният биотоп е "Амазонка". Басейна на Амазонка е огромна мрежа от реки и вероятно около половината риби гледани в аквариуми са от там. Каза, че искаш неони, те са от там. Нека сомчетата са ти са някакъв вид коридорас, може да сложиш и някой анциструс. За да разнообразиш картинката можеш да добавиш чифт цихлиди джуджета. Доста класическа комбинация като цяло.
Ето една примерна комбинация от риби за твоя размер аквариум:
- 10 обикновени неона
- 2 апистохрами какаду
- 5 коридораса панда
- 2 обикновен анциструси
Относно растенията, добре би било да наблегнеш също на такива срещани в Амазония. Валиснерията и егерията са космополитни, спокойно можеш да ги сложиш. Повечето хигрофили и мисля всички криптокорини са азиатски, така че ги пропусни. Можеш да пробваш с някакви ехинодоруси.
Иначе типичния амазонски подводен пейзаж е с бял пясък покрит почти изцяло с нападали листа и дървета. Листата са малко проблемни че загниват, но спокойно можеш да сложиш един хубав голям мангров корен. Пясъка недей да сменяш, защото си е готин твоя, белия според мен не изглежда по-добре. Коридорасите много обичат ситен пясък, за да се ровят на по-мекичко, също така те го лапат и изкарват през хрилете и така филтрират някакви бактерии, които са много полезни за здравето им. От опит казвам, че при мен коридорасите наистина са били най-добре, когато имах и зона със ситен пясък. Съветвам те да добавш и ти такава зона нкъде на преден план, там обикновено не се садят растения, а стои голо.
Надявам се съветите ми да ти се сторят смислени. Поздрави!