Автор Тема: Предложение за нова тема " Обичайното поведение на златните рибки"  (Прочетено 6283 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Публикации: 211
  • Нас. място: София
  • Златар/ка
След кратък опит в отглеждането на златни рибки и сблъскването с какви ли не неволи, стигнах до извода, че почти навсякъде има публикувани теми с проблеми относно отглеждането на златните рибки, видове златни, храни за златни, но много рядко се случва хората да коментират обичайното им поведение, а то е изключително важно особено за начинаещи акваристи. Вярно е, че всеки вид и дори почти всяка рибка си имат особености, но все пак могат да се подведат под общ знаменател или критерий. Та, по същество, ще ми се да обсъждаме и обичайното поведение на тези сладури с цел да не се създава излишен смут или притеснение както в начинаещия златнолюбец, така и в хора с някакъв опит в отглеждането им. Например: как спят/ почиват си/ златните Ви рибки. Кога са най-активни, кога, защо и при какви аспекти променят украската си, кога се гонят една друга, как действа смяната на сезона или характеристиките на водата, как се адаптират и други въпроси с които всеки, който отглежда златки се е сблъсквал. Естествено някои от темите вече са били засягани, но би било хубаво, ако всички те да са на едно място, за да можем лесно да се ползваме от информацията и опита на другите.  :drinks: :drinks:
Rosi

Неактивен dgwrite

• Активен потребител
  • Публикации: 221
  • Нас. място: Несебър
Доста работи може да се пишат по темата, като със сигурност ще е индивидуално за всеки аквариум предполагам. На мен това което ми прави впечатление е орандата ми. Щом ме види, почва да плува жизнено из аквариума и да се стрелка, все едно иска да ми се докаже по някакъв начин  и това продължава докато я гледам, все едно дефилира :) Наистина е много интересно поведението и. Не се забелязва при другите риби, които се струпват пред мен като ме видят, явно очаквайки храна. Определено имам чувството че тази риба освен инстинкт има и  някаква мисловна дейност и знае кой е шефа :D

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Златните рибки за мен са нож с две остриета. Уж най-лесните рибки за отглеждане, да ама не е така. Особено породите с по-овална форма са доста капризни. Доста акваристи се оплакват, че рибките им имат проблем с плавателния мехур. Причините може да са разни- лоши параметри на водата; често прехранване; ниска температура и други фактори. Сигурно се чудите аджеба защо ниската температура може да е причина за проблем? При закръглените форми червата на рибата са по-нагъсто разположени поради по-малкото пространство в коремната кухина, от там ако температура на водата е по-ниска метаболизма на рибата намалява т.е. храната се усвоява от организма по-бавно. Да обаче нали нашите питомници постоянно просят за храна и ние великодушно им даваме още една порция. Ефектът- несмляната храна се натрупва в червата, те се разширяват и притискат някои важни органи, още повече че след време част от тази несмляна храна започва да гние и предоставя прекрасни условия за разцвета на някои болестотворни микроорганизми. Така че колеги хранете с мяра. За подрастващите риби е добре да храните с повече протеинно съдържание, а за възрастните екземпляри съответно обратното, повече на растителна основа. При породите с по-усукано тяло (обикновенна златна рибка, шубункин, комета) също има риск, но рядко. При тези породи червата имат по-свободно пространство и пересталтиката (движението на екскрементите) е по-добра.
 :drinks:

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
чудесна информация adam, именно за такъв тип обективно споделяне на наблюдения си мислех. По повод храните в зависимост от възрастта на рибката бих споделила, че наистина протеиновата храна ( напр. червени червеи ( blood worms), бели червеи ( glass worms), артемия, дафния) определено дават силен старт на растежа и способстват за чудесно оформяне на екземплярите).
А какво ще кажете за това как спят златните рибки? Преди години си мислех, че щом рибката полегне на дъното-значи е болна, а всъщност се оказа че много рибки си почиват именно близко до камъните, почти легнали на тях, и това е важно да се знае от начинаещите акваристи. 
Rosi

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
Моите спят много различно. Наблюденията ми бяха, че по принцип търсят по-тъмно място да спят. Уви това не е единственото условие, което ги удовлетворява. Наличието на течение също е от значение, укритията, движението извън аквариума и т.н. Но всяка една риба си има нейните капризи - както обичам да казвам - моите златки са всяка башка луда....

Например - най-голямата ми воална спи в предната част на аквариума в ъгъла с вдигната към повърхността глава и опашка почти докосваща дъното. Винаги е спяла в това състояние и аз си мислех, че е болна. В един момент реши, че ще и е по-удобно да спи под едно листо и заставаше в същата поза под един голям анубиас по средата на аквариума.

Всички останали спят в средната - горната част на аквариума, близо до филтъра зад големия камък.

След като промених обстановката обаче - голямата воалка се върна на обичайното си място, по-малките риби се свряха зад и под корена, а сарасата сякаш не спи- тя вечно бди...

За храненето - моите наблюдения са, че златните са много адаптивни и макар да помнят местата за хранене, се адаптират към типа храна как да я 'ловят'.
Когато храня с люспи в хранилката (плуват на повърхността, а плаваща хранилка не им позволява да се пръснат по течението) малките рибета застават или назад срещу течението или под хранилката, а големите се борят горе. Обикновенно сарасата удря с опашка за да изплаши и прогони останалите, при което люспите тръгват по течението и веднага малките ги пресрещат и улавят.

Когато храня с потъващи гранули - малките чакат отдолу - големите не успяват да хванат всичко и малчовците обират по дъното. Така със сигурност има за всички.

Няма гаранция също, че малките риби ще ядат по-малко. Според мен е въпрос на 'характер' и адаптивност... по-лакомите и нагли рибета ядат повече и бързо растат. По-кротките които са били да кажем по-големи в един момент се оказва, че са по-гладни защото не смогват.

Между другото имам подозрения, че имат и вкусови предпочитания, но за това още не съм 100% убеден.

Неактивен rhyan

• Активен потребител
  • Публикации: 412
    • My Flickr
Забравих да кача спящата златушка на обичайното и място....

Неактивен vigo

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
Роси, всъщност почиването понякога има доста странни форми. Например една риба спеше с главата надолу подпряна на задното стъкло или растение или каквото там намери. Общо взето объркването при начинаещите идва от схващането, че рибите не спят. Просто за мен е много важно да се знае, че не всяко отклонение означава, че трябва да тичаш до магазина за лекарство.
Наблюденията ми са, че през тъмния период от денонощието рибите предпочитат да си почиват по-близо до дъното ( доста често при редица видове и цветовете им избледняват), а през светлия период- когато си почиват просто левитират в безтегловност в средата на аквариума. Съществена разлика между спящата рибка и болната рибка са освен видимите признаци ( бели точки или мъхести образувания, червени петънца и др. изменения) , та съществен признак са плавниците: когато плавниците са плътно свити до тялото ( като свито ветрило) в повечето случаи значи че има проблем. Когато рибката си почива плавниците и са "изпънати" или леко отпуснати встрани като наклонена шапка.
Като цяло телескопите са най-големите мързеливци и сънливци, за разлика от обикновените златни, кометите, рюкините и късоопашатите.

Неактивен Никич

• Активен потребител
  • Публикации: 70
  • Нас. място: Пловдив
Това за телескопите е абсолютно вярно. Имам си едно такова мързелче в аквариума :D. Дори си мисля, че заради спецефичната форма на очите, и поведението като цяло им е по-различно от останалите златни рибки. Определено, по-трудно се добира до храната, плува по-лениво от останалите, а и реагира по различен начин към светлината, от лампата. Доста по-активен е през времето, когато лампата не свети. Също, както споделяте по-горе, по-често се залежава по дъното (когато лампата свети), което в началото малко ме притесняваше, но пък останалите признаци за болна рибка ги няма. Има си прекрасно стойка с изпънати перчици.
Както писа vigo и аз си мисля, че първо по перките на рибката можеш да определиш нейното физическо състояние. Дори съм се убедил, че това е първия показател, още преди и да се появат каквито и да е гадости.
225л. Златни рибки

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
Телескопите на практика са слепи и разчитат единствено на обонянието. Някои опитни акваристи препоръчват телескопите да се отглеждат само с телескопи, така ще са по-конкурентоспособни.

Неактивен RosiBosiE

• Активен потребител
  • Златар/ка
В добавка за слепотата на телескопите може да се каже, че при малките и подрастващите не винаги има проблем със зрените, дори напротив, но колкото по-големи стават, логично толкова по- слепички :)
Rosi

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.