Здравейте на всички които ме познават и на тези, с които все още не сме се запознали.
Искам да ви споделя нещо, което от една страна ме радва, а от друга натъжава.
Като млад акварист аз също се бях сблъскала с проблема "ихтио". Моят татко, беше от старата генерация акваристи. Тогава той ми беше казал начин по който да се справя с проблема, а думите му бяха "Направи го и рибите бързо ще се оправят." Аз обаче не се доверих, нали чичко Гугъл знае повече и всичко. Тогава лекувах с Костапур, метиленово синьо, Нистатин. Оправиха се наистина. Преди 2 дена, отново се сблъсках с това по невнимание. Пуснах 5 Геуфагус Суринаменсис дирекно след аклиматизация в общия аквариум. Бяха добре, но на 24 час -изненада. Ихтио. Късно вечер, нямах нищо под ръка. Сетих се за тати, който от 10 месеца..вече го няма между нас. Та той ми беше казал: На 10л. 1 с.л морска сол и 3 капки йод и температура около 31-33градуса. Направих го. Малко изтървах йода 5-6 капки. На 12-тия час, нямаше бели точки по рибите и се чувстваха добре. Тогава третирах така целия аквариум. За 330л. 33с.л.морска сол и около 130 капки йод
Рибите веднага спряха да се трият в корените и дъното. Нямат бели точки по тях, а днес е едва втория ден. Ще изчакам и после ще третирам още веднъж заради инкубационния период. Няма смъртен случай, всички се хранят и водата ми е чиста, с много лек жълто-кафяв отенък, както се получава от танина, отделян от корените. Дано ви бях полезна. След цялостното приключване пак ще ви информирам.
Поздрави!!!