Автор Тема: Каква е тази болест?  (Прочетено 12235 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
  • Публикации: 68
Отг: Каква е тази болест?
« Отговор #15 : четвъртък, 09 април 2015 г., 15:08 ч. »
Спора  не ми се продължава. Написал съм бактерия и се извинявам за грешката. Но колегата е имал предвид да изтрепе паразита във водата който плува свободно..само не ми чети сега дали плува или  се гмурка.   Останалото е ясно. Изрично е упоменал, че ще извади рибите от там и ще загрява водата само.  С това заболяване съм се сблъсквал предполагам много преди да си помислиш за рипки. Метиленово или малахитово бяха препарати които ползвахме преди 30 и повече години. Поздрави и чети а и асимилирай какво пишат колегите.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #16 : четвъртък, 09 април 2015 г., 17:24 ч. »
И какво като извади рибите и извари водата, проблема ще се разреши ли, не мисля? Колега Рикардо, не знам и не ме интересува на колко години си, но явно през цялото това време- 30 години ли казваш, не си "асимилирал" някои прости правила за лечение на това заболяване. Преди 30 години също съм ползвал метиленово синьо и малахитово зелено, недей да си мислиш, че съм млад и зелен младок, който се прави на всезнайко, достатъчно съм уверен в себе си, знанията и опита, с които разполагам, така че тук сме за да си помагаме, а не да реагираме като комплексари. Момчето има нужда от помощ и се опитвам на разбираем език да му обясня как да се справи с проблема. Колега Рикардо, "гмурни" се в Гугъл и почети, асимилирай повечко за тези паразити.

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
  • Публикации: 68
« Отговор #17 : четвъртък, 09 април 2015 г., 21:05 ч. »
Последно се опитвам да ти "налея" малко мозък. Колегата казва, че ще лекува рибите и вподата в аквариума пита дали да третира по описаният начин зарди който тръгна спора с теб. Съжалявам, че го казвам но ти липсва развитие на мисълта и ледене на темата.  Намекнах само, че пита за третиране на водата без рибите но ти се заинати като костичка на  :metan: не намирам по-подходяща емотикона. Колкото до Ихтио има няколко разновидности и съм се сблъсквал с почти всички разновидности на този щам. Лекувам с препарати които едва от няколко години са на пазара в България но нека не изпадаме в крайности. Наблегни на основата и това което е  написано от колегата. Не отричам, че едно повишаване на температурата с този вид риби няма да ги стресира но  колегата никъде не казва, че ще третира с тази температура аквариума заедно с рибите. Имам чуство че се опитвам да разбия бетона стена с главата си но до момента неуспешно. Не капираш.

Неактивен SlyRunner

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #18 : четвъртък, 09 април 2015 г., 21:13 ч. »
Съжалявам че този спор е започнал заради мен , но мисля че трябва да се сложи край вече. Няма какво да си вдигате нервите напразно . Благодаря и на двама ви че сте вникнали в моя проблем.
От това лекарство съм сложил два пъти като втория път количеството беше на половина по-малко ( колкото остана в шишенцето )
Видимо има огромна промяна , почти всички точки са изчезнали.
Лекарството което ползвах е ICHTIO на Tropical .
Като цяло ме съмнява че последната рибка която си закупих дойде с този бонус.Така че внимавайте откъде се снабдявате с рибки :)

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 702
« Отговор #19 : четвъртък, 09 април 2015 г., 21:22 ч. »
  Явно въпросът с най-голямата флейта продължава и в напреднала възраст. Мир господа!
SlyRunner, тук ще добавя и аз, че и от най-реномирания магазин да вземеш рибките има шанс да прекараш аквариума пак през ихтио. Рибите се стресират при пренасяне и точно заради това го хващат новите в аквариума. За това карантинен аквариум не е лоша идея, ако се вкарват нови риби, в скъпо населен аквариум!  Сещам се, че микрогеофагусите им е почти задължително да станат на точки, когато се сложат в нов аквариум. Има и други с такова крехко здраве в началото, но трябва да се внимава и очаква с нови риби!

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #20 : четвъртък, 09 април 2015 г., 22:17 ч. »
Последно се опитвам да ти "налея" малко мозък. Колегата казва, че ще лекува рибите и вподата в аквариума пита дали да третира по описаният начин зарди който тръгна спора с теб. Съжалявам, че го казвам но ти липсва развитие на мисълта и ледене на темата.  Намекнах само, че пита за третиране на водата без рибите но ти се заинати като костичка на  :metan: не намирам по-подходяща емотикона. Колкото до Ихтио има няколко разновидности и съм се сблъсквал с почти всички разновидности на този щам. Лекувам с препарати които едва от няколко години са на пазара в България но нека не изпадаме в крайности. Наблегни на основата и това което е  написано от колегата. Не отричам, че едно повишаване на температурата с този вид риби няма да ги стресира но  колегата никъде не казва, че ще третира с тази температура аквариума заедно с рибите. Имам чуство че се опитвам да разбия бетона стена с главата си но до момента неуспешно. Не капираш.

Ти колега явно често се опитваш да разбиваш бетона с глава, личи си по мисленето. Мисли мащабно, не се фокусирай единствено върху един детайл, като кон/магаре с капаци. Май ще трябва да ти обяснявам като на първокласник, че се опитах да представя по-пълна картина как трябва да се процедира в случая, а не как да се третира водата в аквариума. И кой си ти да ми налееш мозък, върви да се дебатираш с Жорш Ганчев, не тук.

Неактивен Daffi777

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #21 : понеделник, 04 май 2015 г., 21:46 ч. »
Здравейте,
И аз се чудя какво се случва с моите златни рибки, затова реших да се включа към тази тема. Ако въпросите ми не са за тук, моля да ме извините!
От един месец имам три малки златни рибки, които засега са в 30 литров аквариум, но им подготвям двойно по-голям. Преди няколко дни забелях, че на две от тях краищата на перките и опашките им са накъсани. Четох доста неща затова предприех следното: махнах двете изкуствени водорасли, за да не ги нараняват. Но по шарената златна рибка забелязах, че на места се появи черно по ръбчетата, където е накъсаното. Четох, че може да е от амоняка или от бактериална инфекция, затова вчера смених 50% от водата, сложих малко синьо лекарство на JBL. Днес смених още 30% процента, но ми направи впечатление, че другата с накъсаните перки (която е едно красиво албиносче) се държи доста странно - изпада като в летаргия на моменти. Слиза до дъното и стои, чак когато някоя от другите рибки мине покрай нея се стряска и започва да плува. После пак слиза долу и се оставя водата да я носи. Горната и перка е наполовина свита. Утре ще отида да купя и зеолит. Безпокоя се, защото съм нова в отглеждането на тези рибета, въпреки че изчетох какво ли не за тях!
Прикачвам снимки, въпреки че албиносчето ми не се вижда много добре, за което се извинявам! На снимките ще видите, че албито има едно бяло петънце, което според мен си е по рождение, защото така си я купих и е само то, не е нещо, което се разпространява по тялото.
Ако някой по-опитен може да ме насочи какво да предприема, за да са добре рибонките ми, ще съм много благодарна!  :) :) :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #22 : вторник, 05 май 2015 г., 02:35 ч. »
Не виждам филтър. Кога си пуснала аквариума и кога си сложила рибките? Сменяш ли вода и по колко, на колко време? Каква е температурата на водата ти?

Неактивен Daffi777

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
« Отговор #23 : вторник, 05 май 2015 г., 11:39 ч. »
Не виждам филтър. Кога си пуснала аквариума и кога си сложила рибките? Сменяш ли вода и по колко, на колко време? Каква е температурата на водата ти?

Филтърът го махнах преди два дни, защото сложих профилактична доза от лекарство против гъбични и други инфекции на JBL. Аквариумът, след щателно измиване на всички в него, е пуснат преди месец. Рибките бяха в един по-мъничък за два дни и после ги прехвърлих в 30-литровия. Бях прочела, че водата се сменя на 10 дни, затова първите два пъти спазих това, но след това прецених, че трябва по-често, защото знам, че златушките са прасенца, затова последните два пъти сменям през 7 дни. Когато сменям водата, обирам с маркуч всичко по дъното. Последните два-три дни сменям всеки ден по 20-30%. Водата е престояла поне 24 часа. Температурата е 20-21 градуса.
Днес пак ще сменям и ще им сложа 1 мл. профилактично пак от това лекарство.
Току-що забелязах, че на шарената рибка са е появило черно по краищата и на двете предни перчици, с които плува, както и на малките две перки, които се намират под опашката. И хубавото е, че изглежда естествено, а не като обгоряло, както е на перката й на гърба. Бях чела, че може да е украса, силно се надявам да е това.  :) :) :)

Неактивен St.nina

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #24 : неделя, 06 декември 2015 г., 20:54 ч. »
Здравейте!
Имам 2 златни рибки в 35л. Аквариум. Днес сутринта забелязах на обашката на едната рибка три малки топченца с цвят подобен на цвета на опашката. Не са мехури, а по скоро мъхести топченца. Тази вечер забелязах червени ивици до едното топче. Прилича на болестта, описана в първия коментар по темата. Виждам,че сте лекували със Сера Бактопур.
В момента разполагам с dajana fmc, което използвах за лечение на ихтио преди година. Та.. въпросът ми е дали да започна лечение с fmc още тази вечер, тъй като мога да купя другият препарат чак утре вечер? Проблемът е, че болестта явно се развива доста бързо - видях топченцата сутринта и след няколко часа се бяха появили червени ивици. И двете рибки се хранят и изглеждат жизнени.
Добавям и една не особено ясна снимка на болната рибка.
Благодаря  :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.