Автор Тема: Аквариум за цихлиди  (Прочетено 1722 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен xaruno

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 4
Аквариум за цихлиди
« : четвъртък, 03 април 2014 г., 20:22 ч. »
Здравейте, нов съм в акваристиката и имам следният въпрос:
Колко и какви Американски цихлиди могат да се отглеждат в 100 литров аквариум?
Благодаря предварително.

Неактивен Grey

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 701
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #1 : четвъртък, 03 април 2014 г., 21:25 ч. »
 Здравей и добре дошъл.
И аз съм си задавал същия въпрос и след известно проучване стигнах до две главни опции.
 Първата изисква редовна смяна на водата ( всеки аквариум го иска, но този най-вече). За предпочитане pH на водата ти да не е повече от 7 за този вариант.
  Можеш да направиш столитровката засаден с ехинодорус амазонка и други растения от америка. Пасаж обикновен неон 8-10 бройки, един анцитрус и бижуто на аквариума да бъде двойка апистограми (това са джуджета цихлиди виж ги в справочника). Или агасизи или какаду, каквото си харесаш. За да станат двойка ти трябва група от 5-6 млади рибки и да оставиш само чифта като се заформи с още две женски примерно. Зависи от вида, който избереш.
 Другия вариант, който е малко по-нестандартен е ей тея красавци - http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=499.
 При тях ще трябва да подходиш по-сериозно. Аквариума трябва да е с добра филтрация, но да няма силно течение. При тях pH може да е по-високо. Трябват ти хубави корени за скривалища, пак някой ехинодорус чийто коренища са покрити с камъни, защото  тези сладури пресяват пясъка и често изкореняват растенията. Пясъкът ти трябва да е не повече от 2мм размер( ако ще слагаш нещо друго се разтърси кое ще мине метъра)
 Идеята за тях е да вземеш пак 6 млади индивида и да изчакаш да се отдели чифт и след това да оставиш САМО чифта.  За съквартиранти можеш да сложиш зелени хелери, 1 мъжки и 3 женски.
  В твоя случай аз бих се заел с апистограмите. Това разбира се иска добра теоретична подготовка преди да се премине към практиката. За начинаещ бих те посъветвал да започнеш с живородки и след като добиеш опит със смените на водата и изобщо цялата рутина, да минеш към цихлидите.  Щом тепърва навлизаш в акваристиката горещо ти препоръчвам да прочетеш закачените теми в този раздел http://www.aquaportal.bg/forum/vuprosi-na-nachinaeshti-akvaristi/ и след това, да ползваш търсачката на форума :).

Неактивен xaruno

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 4
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #2 : петък, 04 април 2014 г., 17:33 ч. »
Групата от 5-6 млади индиви от цихлидите първо да се формира и след това да добавя останалите обитатели, които спомена или едновременно. Искам да кажа, няма ли да стане пренаселено? А и може ли да е нещо друго, не точно неонка, защото изключително много ме дразни това рибе...може да е супер, всъшност, но на външен вид не го понасям. Например сом или тези красавци са хубави http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=89.
А също растенията каква цел имат, реално? Освен укритие...и очевидно, естетика.:)

Неактивен Grey

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 701
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #3 : петък, 04 април 2014 г., 17:58 ч. »
 Ето защо преди да се заемеш с рибите прочети закачените теми на всички раздели, това са важни неща, които трябва да знаеш.
 Обикновено навлизащите в хобито искат да сложат всичко що видят, защото им е хванало окото и правят манджа с грозде в аквариума. Смесват азиатски с американски, африкански и тям подобни. Пренаселват аквариума и след това пускат редовната тема "проблем с аквариума", защото рибите ум се душат или мъчат заради непреминалия азотен цикъл. Това е нормалния начин да се подходи от незаинтересования "любител". Ако просто искаш домашен любимец си вземи куче или котка/хамстер/заек. Тях е по-вероятно да не ги умориш бързо, но акваристиката си иска четене.
 Растенията са филтър. Преобразуват въглеродния диоксид в кислород също така. Алгиите са едноклетъчни водорасли, които полепват по стъклата  и грунда, зеленясва всичко и не е красиво. Растенията използват излишните хранителни вещества във водата и по този начин не позволяват на алгиите да растат и поддържат по-добро качество на водата. Когато правиш растителен аквариум рибите са на втора позиция. С растенията създаваш пейзаж, жива картина, която радва окото и кара рибите да се чувстват по-спокойни.  Чети и бъди напълно сигурен в какво се въвличаш преди да започнеш иначе ще бъдеш поредния с "проблем с аквариума".

Неактивен xaruno

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 4
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #4 : петък, 04 април 2014 г., 21:38 ч. »
И ти мислиш, че като сложиш няколко растения ще възпреш цианобактериите, че растенията ще се развиват в аквариум, както биха се развивали в естествени условия? Няма шанс. Нито ще фотосинтезират със същият интензитет, нито цикълът на Калвин ще е пълен, тоест растенията няма да могат да синтезират въглехидрати, правейки цялото им съществуване трудно.
А и още нещо-какъв интензитет на светлина им поставяш, за да осъществяват адекватна фотосинтеза? Най-качествената фотосинтеза се извършва от светлината, чиято дължина е във видимата част на спектъра, по-точно червената. Може и синя, но интензитета на фотосинтезата е много нисък. И защо въобще намесваш азотният цикъл и знаеш ли какво включва той? Като за начало, за да се осъществи са необходими два вида бактерии, казвам 2 вида, защото ги квалифицирам само по функция:
Азотфиксатори и денитрификатори. Разбира се, този процес става и чисто химически, но ме съмнява, че се прави това в аквариум. Тоест, необходимо е наличие на такива бактерии, за да се осъществи подобно нещо.  А, също така денитрифициращите процеси се осъществяват САМО в анаеробни условия, заради денитрогеназният комплекс в бактериите, който се инхибира от наличие на кислород...така, че при всички положения, азотният ти цикъл няма да е завършен-анаеробно дишащи риби, лично аз, не познавам.
Причината, поради която рибите задушават е защото концентрацията на разтвореният кислород във водата е нисък, признак за бедна аерация, несъобразени размери на терариум с дебит на филтъра и големият брой риби(както ти сам спомена)
За това ти зададох въпроса за какво са растенията, защото освен да ти пречат и да ти правят чистенето по-трудно аз не виждам никакъв друг ефект.
И това, че задавам подобен въпрос, не значи, че съм бос в акваристиката-бос съм в отглеждането на цихлиди. Ако бях бос в тераристиката, мислиш, че щях да имам конкретни въпроси?
Но, както винаги, получих само хокане-какво, това някаква мода във форумите ли е? Ако искаш да хокаш хората, не се занимавай да пишеш. Не ти казвам какво да правиш, но така не помагаш. Въпросът ми беше конкретен-необходими ли са растенията? Отговор-да, защото...и т.н. Въпрос-кога да слагам рибоците и как Отговор: Еди кога си, защото и т.н.
Не е нужно да хокаш, като си изтъкваш познанията си по този начин.
Доколкото за спокойствие и укритие, рибата не е толкова сложно същество и ще приеме какъвто и да е тип укритие...
Но, аз няма да ти се пречкам, нищо ще споря с теб. Когато си взимат птицеядите беше същото -там пък беше температурата и влажността. Е, О чудо Божествено-открих сам, че видиш ли, постоянна средна стойност на влажност на температура и влага кара всеки птицеяд да процъфтява и да се размножава и да снася добро поколение. Но това е офтопик, за което се извинявам. Хайде, приятна вечер, нищо лично и успехи. Сам ще се оправя и с аквариума и с цихлидите...което не  е нещо ново, реално.

Неактивен Grey

 • Модератор на раздел
 • *****
 • Публикации: 701
 • Нас. място: Бургас
 • Пол: Мъж
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #5 : петък, 04 април 2014 г., 21:53 ч. »
 Знаех си, че не ти трябва акъл, а някой да ти кажа - давай,  всичко що си решил е правилно. По много хубав начин си обяснил какво не разбираш в акваристиката и това са наистина основни неща. Попрочел си за да напишеш тези неща, но не знаеш как да наредиш пъзела.. тоест на академичен език ми потвърди препоръките.  В един пост не може да се синтезира на човек тепърва настъпващ в акваристиката какво да прави. Невъзможно е, ако някой не вземе да пише 2 километра само за един човек. За това е целия форум.
 За отглеждане на растения си има лампи с подобен интензитеt, което не е тайна за никой акварист, най - подходящи са със цветна температура от 6500к. Има лесни за отглеждане растения без специални изисквания, които са красиви и ефективни.
 Като ти казвам да четеш не искам да те обидя, а просто друг начин няма. Но разбира се кой иска да му кажат - спри и се подготви . Ти искаш да чуеш - скачай смело, ти си супер!
 Думите падат на глухи уши или както е казал Ян Хус - Sancta Simplicitas!
 Успех човек!
 

Неактивен ogogogo

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 716
 • Нас. място: софия
 • Пол: Мъж
 • Огнян Пеев
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #6 : сряда, 09 април 2014 г., 04:45 ч. »
Боже,xaruno,какъв пост само!!!
Ти,нямаш нужда от жокер бе приятелю :crazy:.
Пожелавам ти да отгледаш най-хубавата цианобактерия.
Семейният живот така закалява мъжа, че той престава да се бои от задгробния.

Неактивен xaruno

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 4
Отг: Аквариум за цихлиди
« Отговор #7 : вторник, 15 април 2014 г., 17:30 ч. »
Вече съм отглеждал цианобактерии в Биологическият. Не са кой знае какво...

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.