Автор Тема: Гаммарус много добра храна  (Прочетено 1062 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен stanislav

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 32
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Гаммарус много добра храна
« : вторник, 12 август 2014 г., 08:20 ч. »
Гаммарус-/ Gammarus pulex/-погрешно наричан речна скарида,а всъщност е амфипод
Ето основнит  състав на гаммаруса в проценти:
Протеини-59,4
Мазнини-7,6
Въглехидрати-3,2
Хитин-3,12
Фосфор-9,31
Калций-5,29
Богат  e на кaрoтин /провитамин А и неговите прекурсори/ , виамин -Е, за които не трябва да пояснявам колко са важни и полезни за здравословното състояние на живите организми.
Важно достойнство на гаммаруса като храна е наличието на много голямо количество естествен астаксантин-природен оцветител,спомагащ доброто оцветяване на рибите,особенно червеният,жълтият и тн. цветове.Дори добиването на астаксантин става основно от обвивките на скариди и ракообразни,ето защо е  и толкова скъп.
В промишлените храни добавят синтетично получени витамини и оцветители,а тук са натурални и в доста дори количества.
Заради хитиновата си обвивка,стимулира перисталтиката/движението/ на гастроинтестиналния тракт /храносмилателната система/,което е изключително полезно за нас,тъй като свежда до минимум вероятносттта нашите любимци да се разболеят от илеус /блот/.Разбира се гаммарус не трябва да се дава на риби,за които се знае,че предимно се хранят с растителна храна.
Друго преимущество,което изобщо не е за подценяване е факта,че стимулира хвърлянето на хайвер.За много от трудно размножаващите се в аквариумни условия видове риби сме чели,че освен нужните параметри на водата,размер на аквата,субстрата,осветлението и тн.. е много важно няколко дневно хранене с жива или прясно замразена,богата на протеини храна.Какво ли не съм пробвал и артемия майки,и хиромонус/тези 2  за мойте риби са твърде малки/,и миди и скариди,и кайма от бяла риба,но толкова оптимално съчетание между качесво,размер и цена, каквито са при гаммаруса не бях намирал.Те мойте говедца не са лишавани никога от **мръвка** и почти след всяка ежеседмична смяна на водата хвърлят,но сега обикновенно на 4 ден от гаммарусната диета поне 2-3 чифта се бият за територия,на която да хвърлят,а това не е за подценяване,особенно, ако видовете са редки и скъпи
За момента го давам така както е уловен-размразявам,промивам хубаво и готово.Но за собственниците на по-малки видове,сигурно ще се наложи или минаване през месомелачка или дори пасатор и после в желатин с добавяне на всеизвестните добавки-спирулина,зеленчуци,чесън и тн. и във фризера...
Опасността от пренасяне на зараза от този прясно уловен гаммарус е сведена до минимум,заради факта,че се замразява бързо в мощен фризер.Във всеки случай,не е по-голяма от тази да се прихване от предлаганите други,замразени храни.
Препоръчвам ви гаммаруса,защото съм го пробвал лично и се оказва изключително качественна и на много добра цена.Прилагам снимки както на животинките,така и на микса,който направих/зеленият цвят се дължи на спирулината/.Снимал съм и част от рибите ми-за да се видят размерът и оцветяването.Разбира се,не трябва да се прекалява с гаммаруса-до 3-4 хранения на седмица.Дано, съм бил полезен и не съм ви досадил.В чичко Гугъл има много писано.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.