Автор Тема: PH Електрод и смущение от луминисцентно осветление.  (Прочетено 1070 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Terix

• Активен потребител
  • Публикации: 82
  • Нас. място: София
PH Електрод и смущение от луминисцентно осветление.
« : неделя, 11 октомври 2015 г., 21:40 ч. »
Здравейте колеги,
Забелязах много странно поведение на PH електрода. Когато включа луминисцентното осветление на аквариума показателите на PH метъра се повишават доста. Използвам електрод който е чисто нов и много добре калибриран. Паралелно проверявам показателите на гореописания електрод и метър с независим електронен PH метър. Подозирам че луминисцентното осветление оказва някакво смущение на електрода и смятам да си купя друг електрод, но се чудя дали някой е имал подобен проблем и евентуално дали го е решил. Правих всякакви експерименти. Няма значени на какво разстояние се намира електрода или кабела му от самите баласти или лампи, потопя ли го във водата показателите започват да играят. В чаша с вода от аквариума няма такива проблеми при светнати лампи. 
Молбата ми е ако има колега от София с електрод който би искал да дойде при мен на място да тестваме дали ще се смущава от осветлението че да си купа такъв. Почерпката е от мен. :drinks:

Неактивен Terix

• Активен потребител
  • Публикации: 82
  • Нас. място: София
Отг: PH Електрод и смущение от луминисцентно осветление.
« Отговор #1 : вторник, 13 октомври 2015 г., 10:23 ч. »
Колеги проблема е решен. Готварско 30 см широко прегънато на 3 алуминиево фолио около баластите. Проводник за заземяване на самото фолио и всичко си е наред вече. 

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.